……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens blomstrende restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Alle bydeler burde hatt sin egen upretensiøse bydelskafe som Kaféen i Ila. Et spisested som skyr posesaus, ikke drukner maten i billig grillkrydder og der det det går an å senke skuldrene..

Her åpner dørene klokka 11. Da kan du starte dagen med en sen frokost eller en lunsj. Eller du kan slenge innom senere på dagen for en hjemmelaget middag.

Motivert av rykter om en anstendig ankom vi ved lunsjtid. Da var det disket opp med eggesalat, skagenrøre og røbetsalat. En overdådig og knallgod omelett, bra utvalg med kjøttpålegg og tilbehør. Røkt laks og eggerøre. Nykokte egg, ferskt brød og nybakte croissanter. Juice, melk og kaffe. Til 130 kroner.

Image with visual paralax effect

– Vi prøver å lage det meste fra grunnen så langt det går, sier Tone Iren Berge, som står for mesteparten av matlaginga. Hun driver kafeen sammen med mannen sin Haavard Gjønvik Langlete.

Middagsmenyen er enkel men solid:

– Det går i fisk og kjøtt og pasta. Kveite, uer og torsk. Alt er hjemmelaget fra grunnen av. Inspirasjonskilden vår en den verdenskjente kokken Marco Pierre White. Han har blant annet lært opp Gordon Ramsey. Nå sier jeg ikke at vi er på det nivået, på ingen måte. Man han poengterer at du skal gjøre det ordentlig og enkelt. Ikke noe dilldall. Så vi starter der. Rene smaker og enkle ting. Og ikke noe posesaus, sier Langlete, som har vokst opp i en restaurantfamile. Blant annet så drev familien «Hos Magnus» i Kjøpmannsgata og Galaxen i Tyholttårnet.

På middagmenyen finner du for eksempel retter som kveite med flatbrød og agurksalat, Ilaburgeren (95 prosent biffkjøtt), Carbonara, laks, uer, kjøttkaker og oksesteik.

Tilfeldigheter

Langlete jobber til daglig som kjøkkensjef i Roma Pizza, gjengen som for ikke så lenge siden overtok Sesam Burger på Studentersamfunnet, etter at burgerlegenden Ibrahim «håpa smaka bra» Mansour kastet inn håndkleet og ble pensjonist for en tid tilbake.

Og det var tilfeldigheter som gjorde at paret for et par år tid siden ble kafe-eiere i beste Ila:

– Den tidligere driveren Aina Berg som tidligere drev strikke-kafe her,  la ut en melding på Facebook om at hun ønsket nye drivere. Vi bor jo i Ila, så vi kjente godt til kafeen. Jeg sprang nedover med en gang jeg så det på Facebook.  Kort tid etter hadde vi overtatt kafeen. Og da ble det jubel i Ila, siden den ikke ble lagt ned, forteller Langlete.

Et samlingssted

– Vi synes jo det er artig å drive kafe. Å få muligheten til å skape et samlingssted. Og ikke minst er det fint å ha noe eget, sier Berge.

– Og vi har jevnlig arrangementer som klesbyttedager, konserter og bokkafe. Du kan komme med bøker, eller du kan bare ta med deg den boka du har lyst til. Hos oss er det mange stamgjester, en del kan du stille klokka etter. Spesielt søndager er det mye turfolk, forteller Berge.

– Og honningen lager vi selv, det har vi begynt med i år. Denne er laget på Byneset og Hitra. Neste år blir honningen laget veldig lokalt. Da skal bikubene stå rett nede i gate her, i felleshagen i Ila. Her dyrker vi også grønnsaker som vi serverer i sesongen. Salat, gulerøtter og potet, sier Berge.

– Vi vil at folk skal ha opplevelsen av at det er hjemmekoselig her.

– Går det rundt da?

– Jo da, vi går med et lite overskudd, men vi trenger mer folk ja. Spesielt i lunsjtida. Så vil folk at vi skal være her, så må de bruke oss!, oppfordrer Haavard Gjønvik Langlete og Tone Iren Berge i Ila.