Det er lenge siden ovnene på Lilleby smelteverk sluknet.

Opp fra grunnen der ett av byens største industriområder lå, er en helt ny bydel i ferd med å reise seg.

Her bygges mange hundre nye boliger og flere tusen mennesker vil ha bostedsadresse her når hele den nye bydelen er ferdig utbygd.

Få spor av det gamle eksisterer, men ett av byggene lever fortsatt.

Tar vare på historien

Ladeveien 9c på Lilleby var i mange år barnehjem for gutter. Siden det ble nedlagt i 1976 har det vært ulike eiere og virksomhet her, og idag er det Lilleby Eiendom, med Veidekke som største aksjonær, som eier huset.

Nå har huset blitt et splitter nytt serveringssted.

-Her ønsker vi å skape et samlingspunkt for alle, et lite folkets hus i miniatyr, forteller Karoline Kaspersen.

Hun er prosjektleder for det nye tilskuddet på Credo-stammen.

– Vi er opptatt av nærhet og bærekraft, og vil lage en kafé som tilbyr både nye og gamle tradisjoner, alt med utgangspunkt i Credo-filosofien, sier Heidi Bjerkan, primus motor og eier av det nye spisestedet.

Espen Hernes er beboer på Lilleby og har tatt med seg døtrene for å sjekke ut den nye bydelskafeen. Hjemmelaget bringebærslush falt i smak hos begge to.

Kafeen åpnet forrige helg, og har allerede de første dagene hatt godt med besøk, til tross for lite markedsføring.

– Vi har åpent onsdag til søndag og serverer både lunsjretter og dagens middag, Kaffen får vi blant annet fra Jacobsen og Svart, og brus, kombocha og iste lages her på huset, forteller Karoline.

På menyen står rugsmørbrød, retter basert på grønnsaker fra Skjølberg Søndre og meieriprodukter fra Fannremsgården.

Ekte smak rett utenfor døra

Espen Hernes bor like i nærheten, og har tatt med seg døtrene for å sjekke ut den nye bydelskafeen.

Jentene har funnet seg en ny favoritt: Hjemmelaget bringebærslush.

–Mmm, det var kjempegodt!

På Finnes Kafé har et godt samarbeid med lokale leverandører, og alt på menyen er laget fra bunnen av.

Noen av råvarene finner de til og med rett utenfør døra, i den lille parsellhagen som har kommet opp i samarbeid med Lilleby Hagelag.

– Det er masse godt du kan dyrke selv, forteller kokkelærling Emil Lundemo Bakken, mens han plukker blomkarse til lunsj.

I egne dyrkingskasser i hagen utenfor finner han både urter, blomster, sukkererter og andre spiselige vekster til bruk på kjøkkenet.

Flerbrukshus

I et område som for tiden er under enorm utvikling, ligger det gamle delvis verneverdige bygget, som i mange år lå skjult bak Landteknikk AS, som idag er revet.

–Det har ikke vært lett å se dette huset, så det er fint å kunne ta vare på det og lage noe nytt her, sier Karoline.

De har også flere rom tilgjengelig, som kan leies for møter og kurs eller andre arrangementer.

–Finnes Kafé skal være alles hus – et kunnskapshus. Det vil være et hus for barna, kulturer og generasjoner – en arena hvor fellesskap og integrering skaper nysgjerrighet, forteller Karoline.

Image with visual paralax effect

Inne i det lille kafélokalet er det fullt av gjester når Trondheim24 kommer på besøk denne formiddagen.

To av karene vi treffer har et litt spesielt forhold til nettopp dette bygget.

– Jeg vokste opp rett i nærheten og husker godt tilbake til sine guttedager da det var barnehjem her på Finnes, forteller Emil Wold (76)

– Jeg husker godt at det var mange av gutan som bodde her, jeg hadde ikke så mye kontakt med dem, men jeg har hørt mange historier, forteller han, litt betenksomt.

Bjørn Bøgeberg (75) og Emil Wold (76) vokste opp i nabolaget på Lilleby og husker godt at det på den tiden var barnehjem i dette lokalet. Nå er det Credo-eier Heidi Bjerkan (i midten) som har tatt over og startet Finnes Kafé.

Emil mimrer tilbake til guttedagene sammen med Bjørn Bøgeberg (75). Idag har de tatt turen til den nye kaféen på «nye Lilleby» for å se hvordan det nå har blitt noe helt annet her inne på Finnes.

-Det var ikke mye som minnet om gamle dager, heldigvis – for jeg har hørt at det var litt begge deler som foregikk her, sier Bjørn, men understreker at det er rykter fra svunne tider som fortsatt huskes.

Les mer om Finnes Barnehjem på Strinda historielag sine sider.

Kan jeg få et bilde av dere da?

-Å ja, det ska du få ja, men da blir det et gebyr ja!

Latter og fliring, tonen mellom gutan fra Lamon er fortsatt kameratslig og smilene brer seg når det vanker klemmer da vi sier ha det.

Det er nye tider på Lilleby.

Emil Lundemo Bakken er 2.års kokkelærling på Finnes Kafe. Her plukker han blomkarse fra den lille parsellhagen rett utenfor døra, som er et samarbeid med Lilleby hagelag.

Følg Trondheim24 på Facebook og Instagram!

Lagre