Foto: Kjersti Lunden Nilsen

– Byen har ventet og ventet på sine første Michelin-stjerner i flere tiår. Bryggen på Bakklandet burde fått stjerne på 90-tallet, den første utgaven av Credo skulle hatt det tidlig på 2000-tallet, og kanskje var Fem Bord også en stjernekandidat på 2010-tallet, skriver Ulf Dalheim tidligere vinjournalist i Adresseavisen på sin blogg Vinpuls.

Nå er ventetiden over!

Den prestisjetunge restaurantguiden Michelin ga mandag sine utmerkelser til de nordiske landene i Aarhus i Danmark og Credo og Fagn er de første restaurantene i Trondheim til å få den høythengende utmerkelsen.

Heidi Bjerkan på Credo blir også Norges første kvinnelige kjøkkensjef til å få en Michelin-stjerne.

I tillegg til stjernene delte Michelin ut en pris for bærekraftige restauranter, der seieren også gikk til Credo.

Trondheim hadde en stor delegasjon på plass i Aarhus mandag, med direktør Berit Rian fra Næringsforeningen i Trondheim, reiselivsdirektør Tanja Holmen fra Visit Trondheim og fylkesordfører Tore O. Sandvik – sammen med bl.a. Roar Hildonen og Lasse Berre.

Image with visual paralax effect

Teamarbeid

Den nye stjerneinnehaveren Credo ble startet alt i 1998, og holdt da til i Ørjaveita 4 (bak Byhaven), i de samme lokalene som Fagn overtok for halvannet år siden, da Credo flyttet til Lilleby.

LES MER: På denne Trondheims-restauranten får du en magisk gourmetopplevelse som ikke koster deg skjorta – fem retter til 395,-. (sponset link)

– For meg er dette teamarbeid. Vi er en familie som har åpnet restaurant. Kona mi har vært veldig støttende, sa Fagn-gründer og kjøkkensjef Jonas Nåvik da han tok imot stjernen.

De norske restaurantene Galt, Kontrast, Statholdergaarden, Renaa og Sabi Omakase beholder sin ene stjerne fra i fjor.

Image with visual paralax effect

Mottakerne av én stjerne på scenen da den nordiske Michelin Guide, Michelin Guide Nordic Countries 2019 presenteres på et pressemøte i Musikhuset i Århus. De norske restaurantene Fagn og Credo Fagn i Trondheim var blant de som fikk èn stjerne. Fagns restaurantsjef Jonas Nåvik (nr.fire fra høyre) sammen med Heidi Bjerkan fra Credo (nr.tre fra høyre). Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Har ekspandert utvalget

– Dette er den sjette utgaven av den nordiske Michelin-guiden, og nok en gang har vi ekspandert utvalget i takt med at våre inspektører finner nye spennende restauranter. Samtidig fortsetter vi å følge utviklingen til de allerede etablerte kjøkkenene, forteller direktør for Guide Michelin, Gwendal Poullennec.

Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900. I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.