–Vi vil være en kafe for alle og samtidig være en møteplass som kan inspirere til samfunnsengasjement og en mer bærekraftig livsstil, forteller Mette Bjørnsdatter Hafskjold.

Sammen med vennene Marius Korsnes og Helle Aune Brastein åpnet hun Stammen Café på Hospitalsløkkan på 17.mai i fjor.

Annonser: Tid for julebord!

adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image

Avtale med nærbutikken

Etter selv å ha drevet med  såkalt «dumpster diving» fra containere fikk de ideen om å starte en kafé basert på samme konsept.

Tre dager i uka henter de matvarer fra nærbutikken på Leüthenhaven.

Vi ble nysgjerrige på konseptet og ble med en fredag ettermiddag da Mette og Helle fra Stammen Café hentet ut kasserte matvarer på nærbutikken på Leüthenhaven.

–Dette er fullt brukbare matvarer som butikken ikke får solgt, men som vi går gjennom og sorterer, forteller Mette.

Noe av maten bruker de selv i caféen, mens mesteparten blir gitt videre til organisasjonene «Verdige Smil» og «Refugees Welcome to Trondheim» som henter overskuddsmat fra Stammen flere ganger i uka.

En vinn-vinn-vinn-situasjon med andre ord?

–Ja, butikken slipper å kaste mat, vi henter, tar oss av sorteringen og beholder noe selv, og deretter er det nye frivillige som bringer maten videre til de som har et ekstra behov for det, sier Mette.

Takket være dette samarbeidet holdes det ukentlig en fellesmiddag på asylmottaket på Sandmoen.

–Vi står gjerne på litt ekstra for at flere kan få nyte godt av det butikkene ellers ville ha kastet. Matsvinn må bekjempes, og her på Stammen vil vi gjerne bidra til at flere blir bevisste på sitt eget matforbruk, sier Mette.

Helle og Marit sammen med ansvarlig for frukt og grønt hos Coop Leuthenhaven.

Vi står ved siden av kasser med frukt og bær, det bugner av grønnsaker, egg, bananer og andre brukbare varer.

Hva kan dere lage av dette da?

–Vi lager ofte Alo Gobi Masala, som er en indisk gryte med litt forskjellig overskuddsgrønt i seg. Og når vi får så mye frukt og grønt blir det nydelig ferskpresset juice av appelsiner, gulrot og ingefær, sier Helle.

Det er hun som er kjøkkensjef og setter opp menyen etter at de har hentet varer fra butikken. De vet ikke alltid på forhånd hva de får, så det gjelder å improvisere.

–Til vanlig pleier vi å bruke overskuddsmat i vår cafélagede is, og bananpannekaker er fast levering til en barnehage her i området. Tomatene blir til tomatsaus når vi lager pizza, ellers bruker vi overskuddsgrønt i ulike gryter vi serverer, forteller Helle.

Alternativ matlaging

Etter ett års drift har det blitt en vane å hente ut overskuddsmat på nærbutikken tre ganger i uka. Så hun har fått bra erfaring med hvor mye som trengs av hver ingrediens når du skal lage mat til mange kafégjester.

Alle varene som hentes i butikken blir registrert og sortert. Noe av det de henter ut deles ut videre til organisasjoner, skoler og barnehager, resten blir til ulike retter i deres egen kafé Stammen.

Hver uke har de forskjellige arrangementer som konserter og foredragsserier, møter, quiz og stiller lokalene til disposisjon for organisasjoner som trenger en møteplass for sine ulike happenings.

Siden oppstarten i fjor har de prøvd seg fram med ulike konsepter og åpningstider.

Nå har de valgt å satse enda mer på den alternative matlaginga og lager retter basert på det de har fått fra nærbutikken.

 – Vi har akkurat begynt med ettermiddagsbuffet. I første omgang vil vi ha after-work-buffet  på fredager fra kl 17, deretter er målet å utvide til flere dager i uken, forteller Mette.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre