……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens blomstrende restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av råvarer, tjenester og spisskompetanse til Trondheims restauranter. 

FÅ GODE RABATTER – TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Beyond Burger lover å se ut som kjøtt, lukte som kjøtt, og smake som kjøtt. Vegetarianer og restaurantsjef Eirin Olsson er mer enn overbevist:

– Den er fantastisk. Man blir jo sugen på en burger i blant og du kommer ikke nærmere enn dette. «Kjøttet» er laget av erteproteiner, og er tilsatt rødbetsaft for å gjøre den «blodig» forteller Eirin som er storfornøyd med at Cowsea som ligger i Adressa-bygget er den første restauranten i Trondheim som har satt den mye omtalte burgeren på menyen.

Sjefskokk på Cowsea, Adrian Dragomir Silaghi, forteller at burgeren har blitt tatt godt i mot:

– Dette er ikke en spesielt billig råvare. Prisen er omtrent den samme som på indrefilet, men vegetarianere er villig til å betale litt ekstra for å slippe å spise kjøtt. Vi tar vegan-publikummet på alvor, så denne burgeren stekes ikke på den samme grillen som annet kjøtt,  Og alt er vegansk: Brødet, osten og majonesen, forteller Adrian Dragomir Silaghi.

Image with visual paralax effect

Matanmelderne jubler

Da Beyond Meat lanserte sin første veganburger i 2015, gikk nyheten jorda rundt – muligens fordi det var den mest kjøttliknende, plantebaserte burgeren man hadde sett til dags dato. Bill Gates, Leonardo Dicaprio og Twitter-gründerne Evan Williams og Biz Stone er blant kjendisene som har investert store penger i Silicon Valley-selskapet.

Også da Gunhild Stordalen presenterte EAT-Lancet-rapporten var det nettopp Beyond Burger hun trakk fram da hun fikk spørsmål hun ikke trodde det ville bli litt knapt med 14 gram kjøtt om dagen.

Til og med hos de kresne matanmelderne i Dagens Næringsliv falt veganburgeren i smak: De omtalte Beyond Meat som det beste kjøttsubstituttet de hadde spist, og ga berøm for både tyggemotstand og kjøttsmak. Ifølge DNs anmeldelse var vegetarburgeren  «digg».

«Wow! Bare wow!», utbrøt en i Dagbladets testpanel som ga burgeren terningkast fem.

Så hva består kjøttsubstituttet av? Hveteekstrakt, erteprotein og kokosolje, blant annet, som sammen skal etterlikne teksturen og fettet i en ekte kjøttburger.

Beyond Meat-burgeren markedsføres som bærekraftig og selskapet hevder det brukes 99 prosent mindre vann, 93 prosent mindre land og 90 prosent lavere klimagassutslipp, sammenlignet med produksjon av en vanlig burger, ifølge selskapets hjemmeside.

Image with visual paralax effect

Fakta: Kjøttforbruk

  • FN anslår at verdens kjøttforbruk vil dobles innen år 2050. Samtidig må klimagassutslippene reduseres kraftig.
  • Husdyrnæringen står for 13,5 % av globale klimagassutslipp, mer enn hele transportsektoren samlet, og knyttes til 30 % av globale tap av biodiversitet.
  • Kjøttforbruket i Norge økte med syv prosent mellom 2005 og 2015. I 1980 åt en nordmann 55 kilo biff i året, mot 76 kilo i 2015.
  • India har den høyeste andelen vegetarianere i verden, med om lag 29-40 % av befolkningen.