Bortsett fra kunstmuseet The Twist på Kistefos, har ingen norske prosjekter blitt tildelt denne gjeve prisen.

Lysdesigner Erik Selmer fulgte IALDs prisutdeling på storskjerm i Besøkssenteret ved Nidarosdomen sammen med prosjektgruppa.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse! Det å få en IALD Award er det gjeveste man kan oppleve som lysdesigner, sier Erik Selmer. Vi konkurrerte mot 200 prosjekter – fra hele verden, og det var et imponerende høyt nivå på de nominerte.

– Viktigere enn å få priser, er at Nidarosdomen har fått en ny belysning som gjør at besøkende får sett arkitekturen og de vakre skulpturene i katedralen, samtidig som vi har klart å bevare den sakrale stemningen. Det betyr også mye for meg at Trondheims befolkning er fornøyd med – og stolt over den nye belysningen, sier en rørt og ydmyk Selmer.

Arkitektur og kunst

Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig.

Start med lyd

I 2017 begynte Erik Selmer og prosjektgruppa jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. De gamle pendlene og lysekronene fra 1960-tallet ble fjernet. Kilometervis med kabler ble blitt trukket, og rundt 1700 nye lyspunkter ble montert høyt og lavt i katedralen. Dette forsterker katedralens iboende magi når en ikke forstår hvor lyset kommer fra, samtidig som alle viktige konstruktive og kunstneriske elementer har fått sitt eget lys. En stor jobb er gjort med å programmere og finjustere ulike stemninger for gudstjenester, konserter og omvisninger.

Takket være den nye belysningen kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket. Den nye belysningen gjør det også veldig mye enklere og mye mindre kostbart å sende gudstjenester og konserter fra Nidarosdomen på TV.

Fakta: Erik Selmer

Erik Selmer er utdannet sivilarkitekt fra NTNU i 1975, har vært universitetslærer og praktiserende arkitekt. I 1990 startet han sitt eget firma. Selmer har hatt en rekke større oppdrag, og har tidligere fått priser for sin lyssetting av Akershus festning, Lærdalstunnelen, Munkholmen og Smaalenene bru. I november 2021 ble Erik Selmer tildelt Norsk Lyspris for den nye innvendige belysning i Nidarosdomen

Fakta: Prosjektgruppa

Marie Louise Anker fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har vært prosjektleder for det omfattende arbeidet. I tillegg til lysdesigner Selmer, har Marie en hel rekke eksperter med på laget; sivilingeniør elektro Silje Ausen Årseth fra SWECO, en rekke dyktige elektrikere fra NTE og lysprogrammerer, Sivert Lundstrøm, med lang erfaring fra Trøndelag Teater. Både smeder, murere og snekkere fra NDR bidratt i gjennomføringen av prosjektet, og i tillegg har NDRs Jan Tøndelstrand koordinert det daglige arbeid i installeringen av prosjektet samtidig med at kirken skulle holdes i daglig drift.

Fakta: IALD – International Lighting Designer Association

Foreningen har siden 1983 delt ut de prestisjefylte prisene IALD International Lighting Design Awards til ulike lysprosjekter over hele verden. Hele 200 ulike lysprosjekter fra hele verden var nominert til IALD Awards 2022. Bortsett fra kunstmuseet The Twist på Kistefos, har ingen norske prosjekter tidligere blitt tildelt Award of Excellence.