Stjernelag inntar Frimurerlogen med Elvis-gospel

Reportasjen: Paal Flaata, Vidar Busk og Stephen Ackles inntar Frimurerlogen.

I 2018 skal de gjøre dette i nærmere 90 kirker over hele landet, for å hylle sin felles helt i den nye forestillingen «In Memory of Elvis Gospel».

Bortsett fra i Trondheim der showet vil foregå i Frimurerlogen:

– Det er bare tre byer vi ikke har forestilling i en kirke. To steder fordi kirkene blir for små, og den tredje er Trondheim, der de ville ha for stor andel og konserten i stedet blir i Frimurerlogen, sier Geir Hamnes i Artist og Event

– En glede

Søndag gikk Paal Flaata, Vidar Busk og Stephen Ackles opp midtgangen i Uranienborg kirke i Oslo. Til tonene av musikksjangeren som innbragte Elvis hans eneste Grammy-priser. Trioen skred svartkledd opp kirkegulvet– for å forenes med det ventende bandet ved alteret.

– Elvis elsket gospelmusikk, og for en glede det er å gjøre disse låtene, sa Stephen Ackles mens Jesus hang på korset bak ham, og blåserrekkens trompeter, tromboner og saksofoner blinket i lyskasterne.

Vidar Busk tok plass ved døpefonten, før Paal Flaata sang sakralt på andre låt ut på premierekonserten, «Peace In The Valley».

Forestillingen «In Memory of Elvis Gospel» hadde premiere i Uranienborg kirke søndag – før Paal Flaata, Vidar Busk og Stephen Ackles og deres store band til neste år inntar nær 90 norske kirker for å synge gospelsangene som Elvis elsket. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Dette er sangen som styrket dem i troen på at et vanlig, norsk publikum ville være klare for en hel gospelkonsert utenom juletider. Den har inngått i Elvis-repertoaret som Flaata, Ackles og Busk har turnert med i tre år.

Dermed plukket de tre ut sine favoritter blant gospellåtene som Elvis spilte inn. Paal Flaata gjør en gåsehudsfremkallende versjon av spiritualen «You’ll Never Walk Alone», etter å ha påpekt:

– Det er en veldig fin, gammel spiritual som mange forbinder med fotball, men det er helt feil. Slik er det den egentlig skal være, hevdet Flaata.

Lokale kor bidrar

Flaata byr også på låter som «Reach Out to Jesus», «In My Father’s House», «Reach Out to Jesus», «Let Us Pray» og en storslagen versjon av «Bridge Over Troubled Water» – med et helt kor, Vox Humana, som på turneen vil erstattes med lokale kor.

Ackles velger seg «Crying In The Chapel», «If I Can Dream», «Somebody Bigger Than You And I», en salig «He Is My Everything» og selveste «How Great Art Thou», mens Busk synger blant annet gjør «Milky White Way» – men spiller gitar hele veien. Alle synger med på låter som «A Thing Called Love» og «Oh Happy Day».

I alt vil gospelkonserten viet Elvis inneholde 22 låter ved turnéstart i januar – omtrent samtidig som trioen slipper gospelalbum – innspilt samtidig med Elvis-juleplaten som nå er ute.

Selv skal Elvis ha spilt inn 79 sanger, ifølge Elvis-ekspert Nils Petter Enstads 2015-bok «Gospelsangeren Elvis Presley». Om hvorfor sanger som dette rører og griper folk som aldri ville sunget en salme, til tårer, har Enstad tidligere sagt til NTB han tror skyldes «dynamikken mellom teksten og melodien».

Sørstatsstemning

Og grepet ble publikummet i Uranienborg kirke denne andre søndagen i advent, både til tårer – ble det observert – og til stående applaus.

Selv musikantene selv så ganske så salige ut av sørstatsstemningen de selv fremkalte.

– Vi koser oss med låtene, så mye at jeg gleder meg til å gjøre 85 konserter. Vi kunne ikke gjort dette noe annet sted enn i kirker, sier Stephen Ackles, mens Paal Flaata – som har opplevd stor suksess med både gjenforente Midnight Choir og solokarrieren – sier at han gleder seg til å gjøre flere kirkekonserter.

– Det er annerledes, nakent. Du står på gulvet, ikke på en scene, og ser folk rett i øynene. Jeg er ikke religiøs, men det åndelige og høytidsstemte har jeg talent for.

Vidar Busk, sittende fornøyd og svartkledd i sakristiet etter konserten, konstaterer at det ble slik laget bak «In Memory of Elvis Gospel» hadde håpet det skulle føles:

– Som et menighetsmøte! Musikken krever så mye at vi bare blir mer og mer glad i å spille den. Vi gjør også vår egen tolkning av sangene, da blir det dypere. Neste år blir helt vilt, sier mestergitaristen fornøyd.

Stort band

– Vi har truffet en nerve, konstaterer Geir Hamnes i Artist & Event om de tre årene med Elvis, Flaata, Busk og Ackles, som nå tar for seg gospel.

Orkesterleder er Gøran Grini, som er Flaatas faste makker og også trår til på orgel i det fem mann store bandet.