Mari og Ida selger vafler og kake i hagen til Ida under åpen dag på Svartlamon (hovedbilde).

– Vi har jobbet i flere år for å få til en hage her, og nå kan vi endelig invitere folk inn, sier Ida Olivia Skagfjord.

Det var en stolt bydel som viste seg frem, 20 år etter at den ble kvitt rivningstrusselen.

Marianne Unsgård, Ragnhild Husby og Tove Laugtug er på Svartlamon for første gang.

– Jeg ser for meg at det er veldig sosialt her, og at folk hjelper hverandre. Det er jo sånn vi vil ha det, sier Tove.

– Det er jo som å være i Kardemommeby, sier de tre damene som besøker bydelen for første gang.

Image with visual paralax effect

– Jeg var så misunnelig på ho som hadde så fint dongeriskjørt på seg idag, men så fant jeg et her! I gratisbutikken! Marianne Unsgård, Ragnhild Husby og Tove Laugtug er på Svartlamon for første gang

Eksperimentbolig

På Svartlamondagen ble Trondheims befolkning invitert inn i nabolagets hus og hager, for å se at det går an å leve litt annerledes. I år fikk vi være med inn i noen av de selvbygde eksperimentboligene, og godlynt misunnelse murret blant mange som var innom og kikket.

Image with visual paralax effect

Dette sa Svartlamon Hardkor seg straks enig i med refrenget «Ska du gjør det, ska du gjør det, så må du gjør det sjøl!».

PS. For å få leie en leilighet på Svartlamon må du sende en søknad til FlyKo – flytte- og koordineringsgruppa i boligstiftelsen. Når en leilighet blir ledig, vil gruppa vurdere alle søknadene og se hvem som passer best. Søkerne må fylle minst ett av disse kriteriene: De er unge, nye i området, boligløse, vanskeligstilte, håndverkere, kunstnere, aktive ressurspersoner eller innvandrere.

Image with visual paralax effect

– Det er ikke nøkkelen som er stor, det er huset som er lite, sa Line Fjørstad. Hun og kjæresten Ola Ravn Hassel ble ferdig med minihuset sitt klokka fire natta før, og flyttet inn på morgenkvisten.

Elvira fikk vakker ansiktsmaling utenfor Svartlamon barnehage.
Image with visual paralax effect

Martin Thomassen (i lilla t-skjorte) var med i historiens første basse-VM på Øya i 1986, og er med i dagens turnering. Den nye nasjonale bassearenaen ble innviet utenfor Verkstedhallen. Tribunen ble laget ved hjelp av et kommunalt bidrag på 100 000 kroner.

Image with visual paralax effect

Leiv og Lars får sin først opplæring i basse av veteranen Ask Håkon Ebeltoft.

Byggerne ville gjerne takke politikerne for at de la til rette for eksperimentboligene, men denne gangen fikk de ikke klippe båndet, de måtte holde det for barna.’
En slipemaskin fikk spille solo i bandet som markerte åpningen av selvbyggerhusene og Svartlamondagen.
Image with visual paralax effect

– Vi va usikker på om koret virka så tidlig om morran, men det går visst bra, sa dirigenten i Svartlamon Hardkor lettet.

Det var både beundring og godlynt misunnelse blant de som var innom og kikket på huset til Guro Sletnes og John Strandskog. Noen sa de ble rørt av å tenke på at noen har bygget dette huset selv.
Barna ble invitert til å lage tegninger som kan bli valgt til å dekorere den store murveggen i bakgrunnen. Erle håper koalaen får være med.