– Ofte blir det en lang prat med kundene, sier Eirik Zahl som ekspederer da Trondheim 24 er på besøk.

Kaffen er faktisk veldig god og kommer fra den selvstyrte delstaten Chiapas i Mexico, der produsentene får det aller meste av utbyttet fordi den distribueres gjennom den ideelle organisasjonen Jabasta.

– Vi har økologiske og rettferdige varer, og forskjellig lokalproduserte varer som for eksempel honning fra bikubene på Svartlamon, og saft fra Rotvoll. Alle får en god kopp kaffe fra Jabasta, forteller Eirik som har jobbet i Samvirkelaget siden åpningen i juli 2009.

– Vi fikk ikke feiret 10 års jubileum i fjor fordi det var midt i Roskilde-uka. Men vi kan feire det i år, sier han, og skjenker i til kundene som har samlet seg med kopp i hånda.

Barbara Niera Mix og Merete Winter Klungerbo med kaffekoppen sin på plattingen til Samvirkelaget.

Butikk på dugnad

Svartlamon Samvirkelag er et arbeidskollektiv som ønsker å gi nærmiljøet mulighet til å kjøpe lokalproduserte, økologiske, miljøvennlige og etiske dagligvarer. Driften baseres seg på frivillig arbeid og kan tilby økologiske dagligvarer, til priser som er konkurransedyktige i forhold til de store dagligvarekjedene i området.

– Vi har ikke lønnsutgifter og får gratis husleie av Svartlamon Boligstiftelse, forteller Eirik.

Åpningstidene som kan variere litt er onsdag og fredag 14:00. – 17:00:

– Ettersom Samvirkelaget drives på frivillighet skjer det at vi ikke får dekt alle vaktene i løpet av uka. Vi synes dette er trist for kundene som kommer til lukket butikk. Vi håper at Svartlamon Samvirkelag sin FB-side kan være med på å gi svar på spørsmål man måtte ha om åpningstider, varer og butikken, sier Eirik.

Yuanyuan Gu Elgenes jakter på økologiske varer i hyllene til samvirkelaget på Svartlamon.

Engasjerte kunder

Merete Winter Klungerbo og Barbara Niera Mix tar en kaffe på plattingen utenfor Samvirkelaget. De er faste kunder, og slår av en prat med forbipasserende som er nysgjerrige på butikken.

Merete har handlet inn stort og fått en eske til varene.

– Jeg anbefaler folk å hamstre de varene man bruker. Koronaen gjør at alt kommer til å bli dyrere i framtiden, sier Merete.

Det utløser en diskusjon blant de andre kundene om hvordan koronakrisen kan påvirke økonomien.

Eirik tar seg god tid med å svare på spørsmål, fortelle om varene, og ta opp bestilling om det er noe kundene vil ha som ikke finnes i butikken.

Linn Fahsing har sikret seg et par flasker økologisk ingefærøl.
Merete Winter Klungerbo bruker shiasmør og kokosolje til kroppspleie.

Får tips

Kundene gir også «husmortips» til hverandre. Irene Juliet Namubia er fast kunde, og er innom for å kjøpe olivensåpe.

– Den er veldig bra til å fjerne flekker fra klærne til barna, smiler hun.

Merete handler Shiasmør og kokosolje.

– Shiasmør er ansiktskrem uten miljøgifter, og det er en veldig bra kuldekrem. Kokosolje er til kroppen og håret. Kokosolje blandet med natron fjerner gule flekker på tenner, forklarer hun.

Kjøpmann Eirik Zahl.

Bjørn Hugo forteller om vaskenøttene:

– Jeg har brukt de til all klesvask i flere år, klærne blir rene på mirakuløst vis. Noen sier at de kan brukes til hundepelsen også.

Kunder og frivillige pusset opp Samvirkelaget for to år siden:

– Da fikk vi dobbelt så stort lokale og det ble kjempefint, forteller Barbara.

– Men vi trenger nytt kjøleskap og ny fryser snart, sier Eirik.

Merete og Barbara stikker hodene sammen over smart-phonen og oppretter en kronerulling til nytt kjøleskap og ny fryser på FB.

– Vi får snart betalingsterminal. Det er mange som er innom uten kontanter som ikke får handlet, og det er synd, sier Eirik.

Image with visual paralax effect

Medlemskap i Samvirkelaget

Den økologisk dagligvarehandelen som drives på frivillig basis trenger flere frivillige. Her er det flat struktur som gjelder og alle er velkomne til å fremme forslag om hvordan små og store ting skal gjøres i butikken. Som medlem forplikter man seg til å arbeide 13 skift i løpet av et år, der hvert skift er på tre timer. Hvis man ønsker kan man også ha andre ansvarsoppgaver som innkjøpsansvarlig, økonomiansvarlig, medlemsansvarlig og så videre.