– Vi er langt fra alene. Naboene våre har hatt høner en stund. De som bor rett nedi veien også. Og en familie oppi åsen fikk seg hobbyhøns så snart de flyttet hit, forteller hjelpepleier Tine Meinich Doxrud (52).

I et hvitmalt hus på østspissen av Nesodden har familien Doxrud holdt til siden 1945. Her bor Tine året rundt sammen med moren Inga Lise (76), katten Silke og en liten flokk med vaktler, fasaner og høner. Hagen er for øyeblikket stille, men idet Inga Lise knekker lokket på en boks med maiskorn, kommer sju høner løpende fram fra skyggen under en rosebusk.

– Maisboksen er dagens høydepunkt, sier Inga Lisa, som har ansvar for hønene. – Ser det ikke nesten ut som om noen av dem smiler?

– Mer egg enn vi klarer å spise

Noen driver med hobbyhøns for å være selvforsynt med egg og kjøtt. Andre avler og stiller ut i konkurranser. For Tine og Inga Lise var det hyggen som lokket da de kjøpte sine første høner i 2018. Fem til sju egg om dagen kommer som en bonus.

– Jeg har alltid vært glad i høner, men jeg var ikke forberedt på hvor knyttet man blir til dem. Timen jeg bruker på rydde i hønsehuset, fylle på mat og snakke med dem hver dag, gir en helt spesiell ro i kroppen. Det er også utrolig hyggelig å hente egg med barnebarna og oldebarna når de besøker, sier Inga Lise.

De sju hønene er fordelt på tre raser: to Wyandott, to skånske blomsterhøner og tre nattsvarte Ayam Cemani, en sjelden rase med opphav i Indonesia. Alle haner som klekkes, gis etter hvert bort for å bevare nabofreden.

– Vi var ikke veldig rasebevisste. De svarte kjøpte jeg fordi de så kule ut. Til sammen gir de oss uansett mer egg enn vi klarer å spise. Resten prakker vi på naboene, og alle andre som kommer innom, sier Tine.

Effektive søppelkverner

Etter at hønene ble en del av hverdagen, har matsvinnet hos familien Doxrud blitt redusert til et minimum. Alt fra poteter og pasta til frukt og grønnsaker mottas hver dag av en begeistret flokk, forteller Tine.

– Ofte kjøper jeg frukt og grønnsaker som snart går ut på dato i matbutikken. Solsikkefrø er alltid en favoritt, og på vinteren får de rognebær som jeg har fryst ned om sommeren.

Mange eiere av hobbyhøns slakter dyrene sine etter at de slutter å legge egg. Disse hønene blir derimot aldri til søndagsmiddag, sier Tine.

– Jeg tør å påstå at vi har verdens mest bortskjemte høner. Det innebærer også at de skal få leve hele pensjonisttilværelsen sin her.

– En oppsiktsvekkende økning

Felleskjøpet er den største produsenten av kraftfôr for hobbyhøns i Norge. Bare fra 2020 til 2021 økte salget med 400 tonn, noe som tilsvarer en økning på rundt 10.000 høner.

– Mer hjemmetid har hatt en effekt, men interessen startet før covid kom på banen. Fra 2016 til 2021 har vi doblet omsetningen av kraftfôr til hobbyhøns. Det er en oppsiktsvekkende økning, sier veterinær Idun Rosenfeld, som er produktsjef for kraftfôr i Felleskjøpet.

På nett er økningen tydelig. Bare Facebook-gruppen «Høner i Hagen» nærmer seg 30.000 medlemmer. De siste fem årene, gjennom tjenesten Eggchange, har det også vært mulig å «lease» sine egne høner, noe som kan inkludere både montering av hønsehus og veiledning. Rosenfeld – som selv har en liten flokk med høner i hagen – knytter først og fremst fenomenet til en økende bevissthet rundt dyrevelferd.

– Folk ønsker å vite at maten de spiser, stammer fra dyr som har hatt et godt liv. I tillegg er høner utrolig hyggelige å holde. De er barnevennlige, nøysomme og lette å forholde seg til, selv for folk uten erfaring.

En lekestue duger

Du trenger med andre ord ikke å ta opp et nytt boliglån for å bygge hønsehus. Det viktigste er at dyrene har god plass til å bevege seg, at de kan ha det frostfritt om vinteren, og at de er beskyttet fra rovdyr om natten.

– De må ha et sted å søke tilflukt fra regn, kulde og rovdyr. Et hjørne av garasjen eller en gammel lekestue kan fungere fint, så lenge taket er tett. Man bør beregne minimum en halv kvadratmeter gulvplass per høne, og i tillegg innrede så de kan vagle i høyden, sier Rosenfeld.

I likhet med Tine Doxrud har Rosenfeld lite problemer med matsvinn, men understreker at ikke alle næringsbehov kan dekkes inn av restemat.

– Høner har spesifikke behov for proteiner og vitaminer. Derfor bør ikke matrester utgjøre mer enn 50 prosent av kostholdet, ved siden av kraftfôr. Om hønene får matrester, bør man også sette fram skjellsand som de selv forsyner seg av. Dette trenger de for å lage eggeskall, sier hun.

Høner med portforbud

Plutselige smitteutbrudd er noe alle eiere av hobbyhøns må forberede seg på. Flere ganger i løpet av de siste årene – også i skrivende stund – har hobbyhøns visse steder i Norge måttet oppholde seg under tak.

Veterinær og seniorrådgiver for dyrehelse i Mattilsynet, Bente Fjermestad-Eie, oppfordrer vordende eiere til å sette seg godt inn i smitteforebygging før de første hønene ankommer.

– Smitte blant hobbyhøns oppstår ofte i møte med villfugl, enten gjennom direkte kontakt eller avføring. Det å beskytte mat og vannkilder for hønene er spesielt viktig.

Kjøp trygt

Sykdom hos hobbyhøns kan også oppstå gjennom kjøp og salg. Be derfor om mest mulig informasjon om hønene før du kjøper eller henter dyr hjem til deg, oppfordrer Bente Fjermestad-Eie.

– Spør selger om det har vært symptomer på sykdom i flokken de siste tre-fire månedene. Spør etter dokumentasjon på helsestatus, og sjekk prøvesvar dersom de har testet for sykdom. Spør også om selger har dokumentasjon på kjøp og salg i egen flokk. Jo flere smittekontakter flokken til selger har, desto større sjanse for at det kan oppstå sykdom.

Hittil har registrering av hobbyhøns hos Mattilsynet vært frivillig for eiere med under 200 dyr. Mattilsynet oppfordrer likevel alle til å registrere flokken sin.

– Det er ingen grunn til å ikke registrere hønene sine. Det er enkelt, gratis og gir oss et viktig verktøy for smittesporing, avslutter Fjermestad-Eie.

Dette trenger du

– Et hønsehus trenger ikke å være fancy, men det skal være tett – og samtidig godt ventilert. En gammel lekestue fungerer ofte bra. Det finnes etter hvert også mange byggesett på markedet i ulike størrelser og prisklasser.

– Huset bør plasseres så du får det med deg i tilfelle noe skjer.

– Monter pinner i høyden på et egnet sted i hønsehuset, så hønene kan vagle om natten.

– Bruk sagflis som underlag i hønsehuset. Dette trives hønene best med. Når du møkker ut og bytter til ny sagflis, blir den gamle til utmerket kompost om du lar det ligge en stund.

– Høner tåler noen minusgrader, men kryper gradestokken ned mot det ekstreme, bør en varmelampe settes fram.

– På en vanlig boligtomt er fire til seks høner passe. Start rolig, og skaff deg heller flere etter hvert.

– Hønene skal også kunne bevege seg trygt ute. For å sikre dem mot rovdyr som rev og hønsehauk, bør du ha et område inngjerdet med hønsenetting og tak. Dette er også påkrevd av Mattilsynet dersom hønene får portforbud i forbindelse med smitteutbrudd.

– Høner trenger daglig tilsyn. Om du drar på ferie, sørg for at en nabo kan stikke innom for å fylle på mat og vann. Blir du borte lenge, må også hønsehuset rengjøres.

– Gi gjerne hønene matrester, men ikke la restene utgjøre mer enn 50 prosent av kostholdet. Resten bør bestå av kraftfôr, som fås kjøpt i sekker. Spør i butikken hva slags kraftfor du trenger til din rase. Får hønene matrester, må du legge ut skjellsand, som hjelper dyrene med å produsere eggeskall. Går de utendørs, finner de også en del av maten sin selv.

Slik unngår du smittespredning

– Beskytt fôr og vann slik at ville fugler ikke kommer til.

– Hold det rent og ryddig rundt på områdene der dyrene oppholder seg. Sørg for å fjerne fôrsøl, eggsøl og annet som kan tiltrekke seg ville fugler.

– Så langt i sommer har det blitt påvist en rekke tilfeller av fugleinfluensa blant villfugl rundt omkring i Norge. Følg derfor jevnlig med på Mattilsynets nettsider, der eventuelle tiltak annonseres. Her kan du også registrere hønene dine, noe som bidrar til smittesporing.

– På nett: https://www.mattilsynet.no/dyr/produksjonsdyr/fjorfe

Kjøp og salg

Høner finnes i mange raser. Noen er spesialisert på egg eller kjøtt, mens andre avles for sine estetiske kvaliteter. Populære raser i Norge inkluderer Jærhøne, New Hampshire, Sussex og Rhode Island Red (RIR). Kontakt gjerne en rasehønsforening før du kjøper. Disse vil ha god oversikt over selgere i området og kan råde deg om valg av rase. Gjennom nettsidene til Norsk Rasefjærfeforbund finner du link til lokale avdelinger i store deler av landet.

På nett: www.nrff.no

Hva med haner?

En hane i flokken gir større ro og mindre hakking, men er ikke avgjørende om du har under ti høner. Snakk gjerne med naboene på forhånd om du vil ha hane, da galingen kan være plagsom.

Kilder: Mattilsynet, Felleskjøpet