Møt Dilan Bulduk. 24 år. Advokat. Muslim. Norsk. Født og oppvokst på Saupstad, og av kurdisk opprinnelse.

– Jeg har vært litt usikker på hvordan jeg skal beskrive meg selv, men jeg er jo norsk!

Dilan Bulduk er reflektert, engasjert, kunnskapsrik og nysgjerrig. Hun byr på seg selv og sin egen historie. Og hun bruker hijab.

Et plagg som forteller omverden at hun er muslim.

Farhad Shariati ved Shariati advokatkontor har nylig ansatt 24-årige Dilan Bulduk. Hun er den første advokatfullmektige i Midt-Norge som bruker hijab.

–Nordmenn spør ofte om hvor jeg kommer fra, og på en måte kan jeg jo forstå det, de kan jo ikke vite at jeg har bodd på Saupstad hele mitt liv!

Vekker oppmerksomhet
I januar startet Dilan Bulduk i sin første faste stilling som advokatfullmektig hos Shariati advokatfirma, og har akkurat kommet i gang med sin advokatgjerning som hun så lenge har sett frem til.

Som den første i Midt-Norge bærer hun hijab i sin advokatjobb, og kommer til å gjøre det den dagen hun skal i retten.  Hun er forberedt på at hun kommer til å få reaksjoner når hun kommer dit.

– Jeg er forberedt på at det kommer til å vekke oppmerksomhet, men jeg har jo gått det samme utdanningsløpet som alle andre med samme studier, så det er jo ikke det at jeg ikke er kvalifisert til å være advokat, det er bare fordommer det, sier hun med et smil.

–Jeg er klar over at jeg vil vekke en viss usikkerhet, ved at folk kanskje kommer til å spekulere på om jeg kan norsk lov eller ikke! Kanskje de er redd for at jeg skal blande inn noen islamske normer i arbeidet mitt, men sånn skal det selvfølgelig ikke være!

Høyt under taket
Hun innrømmer at det ofte kan føles litt sårt å bli konfrontert med sin egen etnisitet, sitt eget utseende.

–Det ligger jo i spørsmålet at du ikke tilhører det norske samfunnet! Hvis du blir spurt om hvor du opprinnelig kommer fra, så er det noe annet, mener Dilan.

Farhad begynner å diskutere.

–Men hør nå da, treffer du en asylsøker på gata så vet du jo ikke hvor han kommer fra! Ingen kan jo vite helt hvor du kommer fra, du er jo født her, jeg er jo fra Iran og er ikke født her, jeg er jo utlending jeg – men også advokat for det!

Farhad Shariati har sterke meninger om etnisitet, utlendingsrett, religion, og hans personlige meninger skinner ofte gjennom.  I følge han selv er han nærmest er anti-religiøs. Allikevel opplever Dilan å bli respektert for sitt valg om å bruke hijab på jobb.

– Jeg respekter at vi er forskjellig, og jeg liker at vi kan utfordre hverandre, sier hun.

Farhad og Dilan på det lille advokatkontoret i Trondheim Sentrum. – Jeg er norsk, med kurdisk opprinnelse, og jeg bærer min hijab med stotlhet, sier Dilan.

En annen viktig del av det å være muslim er at hun ber fem ganger om dagen. Det har heller ikke bydd på noen praktiske problemer så langt.

– Jeg liker de åpne holdningene til Farhad, at han ønsker seg et flerkulturelt miljø, sier Dilan.

De begynner å le. De smiler til hverandre, tuller og prater. Det er høyt under taket på det lille advokatkontoret i byen.

–Frihet til å vise hvem jeg er
Dilan Bulduk begynte å bruke hijab da hun var 18 år, men det var ingen som tvang henne til det, forteller hun.

– For meg var det en del av min egen identitetssøking, jeg kom nærmere islam og ble mer religiøs, sier Dilan.

– Hijab betyr at jeg gjør som religionen ber meg om å gjøre. I tillegg viser jeg samfunnet hvilken religiøs tilnærming jeg har. Men det har jo ingenting med kvinneundertrykkelse å gjøre, sier hun tankefullt.

Hijab for Dilan betyr frihet.

–Frihet til å gjøre det jeg ønsker, til å vise verden hvem jeg er. Jeg synes ikke vi skal bli fengslet i andres blikk, for å si det litt poetisk, sier hun.

Det blir stille.

– Hijab betyr at jeg gjør som religionen ber meg om å gjøre. I tillegg viser jeg samfunnet hvilken religiøs tilnærming jeg har. Men det har jo ingenting med kvinneundertrykkelse å gjøre

– Det skal jo gjenspeile mangfoldet i samfunnet, så det er veldig viktig for meg at jeg får være meg selv, med hele meg, og min religion er en viktig del av meg, smiler hun.

–Du er klok du, sier Farhad og ler.

– Det er bra det da, så får du litt mer innblikk i min personlighet, sier Bulduk og smiler tilbake til sjefen sin.

Aldri sluttet
Det var i løpet av jus-studiene som fjernstudent ved Universitetet i Tromsø at hun ble kjent med advokat Farhad Shariati fra Trondheim.  Han var også veilederen hennes da hun i fjor holdt på med masteremnet sitt. Siden har de hatt kontakt.

–Det er godt gjort altså, 24 år, det er ikke mange som får til det der på så kort tid, skryter han.

Men erter henne også for at hun bare har sittet inne og lest jus i de årene hun studerte. Hvordan har hun klart å komme hit på så kort tid?

– Jeg har bare aldri stoppet, det var aldri noe alternativ å slutte å studere, jeg hadde et mål. Og så har jo foreldrene mine oppfordret meg til å jobbe hardt hele veien, forteller Dilan.

Hennes nye arbeidsplass har i dag tre ansatte og spesialiserer seg på barnevernsrett og utlendingsrett.

–Jeg er veldig glad for å få være her, og jobbe med det jeg brenner aller mest for. Rettferdighet og rettssikkerhet, forteller den unge advokaten.

Djevelens advokat
Til tross for fordommene som hun er forberedt på å møte, gleder Dilan seg veldig til å jobbe i retten.

–Det blir spennende, sier hun.

Farhad avbryter, litt spøkefullt.

–Du har sett filmen «Djevelens advokat»?

De ler.

Her på kontoret er det høyt under taket for meningsutvekslinger. Og spøken er aldri langt unna.

–Vi jobber med ganske mange alvorlige saker, så det kan være forløsende å le, avslutter Farhad Shariati.

Lagre

Lagre

Lagre