Kompisene Ingar Øyahals og Per-Einar Matzow var lei av å sitte på kontor og ville heller satse på noe eget. Etter å ha fulgt med på hvilke urbane trender som hadde fått fotfeste andre steder, valgte de i fjor å starte spesialbutikk for innedyrking og nyttevekster –  Hydro Hagen.

– Hvis du sørger for riktig lys, varme og jordsmonn kan du egentlig dyrke det meste innendørs, til og med om vinteren, forteller daglig leder Ingar Øyahals.

Nylig skiftet de navn til Mikrogartneriet, for å være mer tro mot det de faktisk driver med.

Ingar Øyahals og Per-Einar Matzow er innehavere av Mikrogartneriet i Mellomveien, Østbyen.

Urtegründere
I lokalene til det som tidligere har huset både blomsterbutikk, skateboardutsalg og paintball utleie, fant de lokalet de lette etter.

–Det er god stemning her på Lamon, og mange hyggelig kunder som stikker innom og er nysgjerrige. Vi prøver så godt vi kan å hjelpe og gi råd, og noen ganger kommer kundene med nye planter og frø til oss, da er det en ekstra god dag, forteller butikksjef  Per-Einar Matzow entusiastisk.

Butikken har åpent hver dag mandag – lørdag, og selger både plantejord, nyttevekster, og alt nødvendig utstyr til innedyrking. I tillegg gir de tips og råd om vanning, jordsmonn og lysforhold. Grundige undersøkelser og oppsøkende virksomhet mot potensielle kunder har gitt resultater.

–En restaurant vi var i kontakt med fortalte at de brukte 5 kilo mynte i uka! Det ga oss ideen om å finne andre måter å dyrke på. Så vi lagde en egen løsning for denne kunden, forteller butikksjef Per-Einar Matzow.

Hydro Hagen skiftet nylig navn til Mikrogartneriet og vil satse enda mer på spesialtilpassede produkter til ulike aktører på bedriftsmarkedet. Særlig er de etterspurt i restaurantbransjen i Trondheim.

De har etterhvert skaffet seg gode referanser i restaurantmiljøet, men vil ikke skryte. Allikevel er det tydelig at deres kunnskap om urtedyrking har blitt etterspurt i en bransje som stadig får øynene opp for grønt innemiljø og spiselige vekster.

En kombinasjon som har utviklet seg til å bli det nye forretningskonseptet til den lille grønne bedriften på Lademoen.

–Vi skjønte at det kunne ta tid å få til noe her i Trondheim, så vi var nøye med å gjøre de rette forberedelsene, forteller Matzow.

Med hjerte for bydelsutvikling
Midt i hjertet av Lademoen, med parken som nærmeste nabo, har bydelsgartnerne skapt en grønn oase, bokstavelig talt.

–Det er god stemning her på Lamon, og mange hyggelig kunder som stikker innom og er nysgjerrige. Vi prøver så godt vi kan å hjelpe og gi råd, og noen ganger kommer kundene med nye planter og frø til oss, da er det en ekstra god dag, forteller MIkrogartneriets butikksjef Per-Einar Matzow entusiastisk.

I nabolaget får de snart selskap av fler. Mellomveien har mange mange bygårder med næringsarealer på gateplan, og selv om mange av dem har blitt gjort om til leiligheter er det fortsatt gårdeiere som tør å gi nye næringsaktører en sjanse.

Da den tradisjonsrike pizzarestauranten Maliks, måtte legge inn årene etter 28 år i fjor, var mange lokale ildsjeler redd for at en æra var over. Men i vår åpnet Smile pizza og grill en ny avdeling nettopp her. Innehaver Nahit har fra før tilhørighet både til Elgester og Rosenborg, og ser fram til å få være med på et nytt eventyr i Østbyen.

Også i lokalene til den gamle Pocketbua vil det i løpet av våren 2017 åpne et nytt spisested.

Bak dette nye konseptet står blant andre Lamon-entusiasten Øyvind Sarheim, som fra før har vært med og startet både Ramp Pub og Spiseri på Svartlamon og fotballpuben Mellomveien.

Nysatsingen ”Taqueros” byr på meksikansk mat og drikke, og blir hans tredje restaurantprosjekt i bydelen, som Trondheim24 skrev om tidligere i høst.

Utfordrer Solsiden
Et steinkast unna restaurantrekka på Nedre Elvehavn og kjøpesenteret på Solsiden, er det i ferd med å dukke opp en rekke nye urbane aktører. Alle har de til felles at de vil få til noe i Østbyen.

Skape trivsel og engasjement i bydelen, og jobbe for to felt i Innherredsveien. Inntil det skjer hamres det og bankes det i første etasje i Mellomveien 4, med mål om åpning av tacorestaurant i desember.

I mellomtiden legges det nye planer i nisjebutikken til Ingar og Per-Einar.

–Vi brukte lang tid på å fordype oss i hvilke trender som var gjeldende i andre byer, og hva som kunne være aktuelt å satse på lokalt her hjemme, sier Matzow mens han betjener en av stamkundene som kommer innom for å kjøpe spesialjord lagd av kokos.

Image with visual paralax effect

Etter ett års drift med gode resultater, skiftet nylig Hydro Hagen navn til Mikrogartneriet. Dermed blir de helt selvstendige og fortjener å bli kalt lokale grundere.

De har allerede fått gode tilbakemeldinger på sin egenutviklede lyspære, som gir riktig lys til plantedyrkingen. Denne har de utviklet med ledende LED-leverandører i hovedstaden, og er bare en av nyskapningene som har blitt realisert.

Flere restauranter har sendt bestillinger på urtevegg, og etterspørselen etter spesialprodukter øker. Med økt kunnskap, solid erfaring, gode tilbakemeldinger og ikke minst spissing av produktene, ser de nå fram til å satse enda mer på bedriftsmarkedet.

–Det føles bra å ha funnet fram til vårt eget konsept, sier gutta fornøyd.

Glade for at utviklingen går i riktig retning, både for dem selv og for bydelen de er en viktig del av.

Det gror godt på østsida av byen.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre