Filminnspillingen av den engelske storproduksjonen «The Bird Catcher» har denne uka kommet til Trondheim sentrum og Bakklandet, som for anledningen er omskapt til et bymiljø anno 1942.

Tar du turen gjennom Bakklandet denne uka vil du se et yrende liv av stab, statister, skuespillere og produksjonsassistenter.

Dramaet – hvor handlingen altså er lagt til Trondheim – følger en ung, jødisk jente sin kamp for å overleve i det nazi-okkuperte Norge. Historien er basert på virkelige hendelser der vi følger den 14-år gamle jentas flukt fra Trondheim via Meråker og inn i Sverige.

Filmen regisseres av Ross Clarke og produksjonskonsulent er Garreth Ellis-Unwin, som i 2010 ble hyllet med en Oscar for beste film med «Kongens Tale».

Sniktitt bak kulissene

Det er mange detaljer som skal være på plass når man spiller inn film, og vi fikk en sniktitt bak kulissene på Nedre Bakklandet i dag formiddag.

–Filmproduksjonen av «The Bird Cather» er på Bakklandet og i Trondheim sentrum hele denne uka, forteller line producer Joachim Lyng.

Han er også daglig leder i selskapet Film in Norway, som er serviceprodusent for det engelske filmselskapet Motion Picture Capital, som til daglig har sin base i London.

–Det er jo ganske unikt at en så stor spillefilmproduksjon legger innspillingen sin til Norge og Trondheim spesielt. Det er bra for det lokale næringslivet og ikke minst er det veldig bra for trønderske filmarbeidere, det gir jo jobber til flere. Så vi satser på flere slike oppdrag i tiden fremover, forteller Lyng.

Skuespillerne Anders Basmo Christiansen, Jon Øigarden og Janne Kokkin var med i scenene som ble spilt inn da Trondheim24 var på settet i dag.

Filmen er ellers stjernespekket med skuespillere som Arthur Hakalahti, August Diehl, Laura Birn, Johannes Kuhnke og Sarah-Sofie Boussnina.

Men filmen har også med en rekke kjente skuespillere både fra Norge, Sverige og Danmark, men ikke alle navnene kan røpes ifølge produksjonsselskapet.

I tillegg er det nærmere 300 lokale statister som er med i ulike scener underveis i innspillingen, som har sin siste innspillingsdag i begynnelsen av mai.

Les også Søker 300 statister til innspilling av britisk storfilm i Trondheim

En av statistene som er med i scenene fra Bakklandet er Jomar Dahle fra Trøndelag Veteranvognklubb, som har levert biler til innspillingen.

En rekke kjente skuespiller både fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland er med i filmen «The Bird Catcher». I tillegg er det nærmere 300 statister som dukker opp i ulike scener. Her fra en av bygatene på Bakklandet som er location for filmteamet i dag og i morgen.

En av disse er en grå Skoda fra 1938, og Jomar er selv sjåfør. Han har filmerfaring fra før da han var med i dokumentarserien «Alliert og Alene» – en annen trøndersk filmproduksjon fra krigens dager.

–Det er litt rusk i maskineriet, og vi har hatt litt bensintrøbbel med denne, men det skal vi nok få orden på det etterhvert sier Jomar.

Selv eier han to av de andre bilene som er med på opptak denne uka, en Ford fra 1928 og en Ford fra 1930.

–Jeg har vokst opp med bil, og kjøpte mitt første kjørety da jeg var 14, det var en Chevrolet, og den holder jeg på med ennå, forteller han med et entusiastisk glis i sola på Bakklandet denne formiddagen.

Iført tidsriktig frakk, sko, lue og kjørehansker anno 1942 gjør han seg klar for opptak.

Lenger ned i retning mot Bakke Bro møter vi to av sperrevaktene i ført selvlysende, gule vester.

– Stille for opptak! hører vi over walki-talkien til Marius.

Sperrevaktene Kaia Jensås og Marius Hansen passer på at ingen går i bildet under opptak.

Sammen med Kaia Jensås passer han på at ingen går i bildet under opptak.

Kaia er elev ved medier og kommunikasjonslinja ved Trondheim katedralskole og har fått jobb gjennom skolen. Marius er filmentusiast og lidenskapelig interessert i film, og til høsten er planen å begynne på filmskole.

– Du må få med at det er fremtidens filmregissører som jobber på settet denne uka, sier han fornøyd til Trondheim24.

Linjeprodusent Joachim Lyng sammen med produksjonsleder Bente Maalen fra film in Norway. Lyng er daglig leder i det trønderske filmselskapet som jobber med serviceproduksjon for større filmselskaper og andre aktører som ønsker å filme i Norge. – Det er bra for det lokale næringslivet og ikke minst for trønderske filmarbeidere at vi kan dra spillefilmproduksjoner til regionen, sier han.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre