Førstkommende torsdag inviterer Heidi Bjerkan og resten av Credo-familien til åpningsfest i det splitter nye restauranthuset på Lilleby.

– Vi inviterer byens befolkning til å komme innom for en titt og få en smakebit av det vi skal by på fremover, forteller daglig leder Karoline Kaspersen.

– Vi har ingen bordbestilling denne dagen, men åpen bar og plass til alle som er nysgjerrige! fortsetter hun.

Mer enn tjue mennesker vil være i sving på de fem kjøkkenene som skal brukes av Jossa Mat og drikke og Restaurant Credo, i tillegg til Finnes Kafé som ligger i nabohuset og som allerede har holdt åpent siden i fjor høst.

Les også reportasjen om Finnes Kafé

Nytt nabolag

På restene av tomta der det gamle smelteverket på Lilleby i sin tid holdt til, er metallovner og arbeidslag byttet ut med gravemaskiner, nye boliger og entreprenørvirksomhet.

Her bygges det over 1200 nye boliger og noen hundre mennesker har allerede flyttet inn.

Credo-sjef Heidi Bjerkan gleder seg til å bli enda bedre kjent med naboene.

Heidi Bjerkan har vært lenge i bransjen og vet hva hun vil med nye Credo på Lilleby. – Jeg kan ikke røpe alt på en gang, men det er mye på gang ja, forteller hun. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

– Det har vært mange innom her allerede, noen har banket på dørene og vært nysgjerrige på hvordan det går og noen har til og med hjulpet til med ulike gjøremål, det føles utrollig bra, sier hun.

Hun viser oss rundt i det 850 kvadratmeter store lokalet som kun var et tomt skall på restene av Bergs maskinhall på den gamle smelteverk-tomta.

Og som Heidi Bjerkan i samarbeid med eier Veidekke Eiendom nå kan boltre seg på.

– Takket være en boligutbygger som tenker litt annerledes kan vi nå ta Credo til et nytt nivå, sier Heidi.

For det er det som er i ferd med å skje her på Nye Lilleby.

Og torsdag kan hun endelig åpne dørene til et splitter nytt Credo-univers.

Image with visual paralax effect

Ikke mye som vitner om at en av landets aller hotteste restauratører om kun få dager åpner dørene til et nytt restaurant-eventyr på Lilleby i Trondheim. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Restaurant, matfilosofi, norske ingredienser, dyrevelferd,  egen plantedyrking innnendørs, lokale kunstnere på veggene, og en drivende engasjert stab med hjerte for det gode fellesskap.

Gleden av å sammen skape noe stort.

– Det er jo egentlig bare en fortsettelse på det vi har holdt på med hele tiden, men nå kan vi gjøre det i mye større skala, og virkelig leve ut flere av ideene våre, forteller Heidi innimellom kraftkoking og diverse forberedelser på det splitter nye kjøkkenet til Jossa.

Alt henger sammen med alt, og nå vil de vise fram hva de har jobbet med siden restauranten stengte i august i fjor for å flytte til et langt større og flunkende nytt sted.

Full fokus

– Det er ikke mange restauranter som varer så lenge, og det er jeg litt stolt av, innrømmer Heidi, og forteller om starten på det hele.

Den gangen for tjue år siden da hun ble med som eier sammen med Calle Fegth og Tor Skjølberg og siden skapte det som etterhvert ble ett av Trondheims aller største restauranteventyr.

Nå er Bjerkan eneeier, men har med seg mange nye folk på laget. En av dem er Karoline Kaspersen, daglig leder.

– Det er Karoline som er hjernen her, uten henne hadde det ikke gått, innrømmer Heidi og smiler til sin nærmeste medarbeider mens de tar seg tid til en kaffekopp.

Karoline Kaspersen er daglig leder for Restaurant Credo og Jossa Mat og Drikke. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Mailer skal besvares, telefoner tas, lister oppdateres og pressen skal ha svar. Hva blir på menyen? Hvordan skal de klare å fylle restauranten med nok gjester? Hva gjenstår?

Karoline sitter med intet mindre enn tre laptoper og holder kontor i det største rommet der Jossa Mat og drikke skal holde til.

– Jeg har faktisk en fjerde, det er Heidi sin, og jeg jobber litt på den også innimellom! forteller Karoline.

Daglig får de henvendelser fra gjester som lurer på når de kan bestille bord i den nye restauranten.

-Jossa åpner bookingen den 20. februar og Credo åpner bookingen den 21., sier Karoline og smiler mens hun svarer på en ny telefon som ringer.

Image with visual paralax effect

Credos eier, driver og primus motor Heidi Bjerkan åpner et nytt kapittel i byens restauranthistorie denne uka. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Rolig og behersket er de begge to, det virker som de har full kontroll og samarbeider godt.

Lite som tyder på at det kun er et par dager til de skal åpne.

– Det er mandag og staben har egentlig fri. Men allikevel står det en servitør og pusser bestikk, det sier egentlig alt, forteller Heidi.

Urban dyrking

Å gjøre ting på «Credo-måten» handler om å bry seg om det du driver med, skal vi tro Heidi Bjerkan.

Det siste året har hun vunnet flere priser for sin matfaglige innsats i en kokkebransje som stadig blir tøffere.

Og som krever full fokus, disiplin og styrke i mange former, hvis du skal lykkes og nå toppen.

Nå håper hun å inspirere beboerne i området til  å engasjere seg enda mer i matproduksjon og urban dyrking.

– Det er viktig å være bevisst på hvordan mat produseres, nærmest tordner Heidi etter at vi har fått en omvisning i bygget.

Heidi Bjerkan er i full sving med å få alt på plass til åpningen av nye Credo denne uka. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

Her har de skapt rom for å dyrke egne grønnsaker, urter og matplanter. Og fått et eget rom der de kan tørrmodne kjøtt.

Heidi snakker om dyrefelverd, nærhet til råvarene og ikke minst kunnskap om hele kretsløpet. Både hun og de andre i staben bruker mye tid på gårdene der kjøtt og melk og grønnsaker og andre råvarer kommer fra.

Et unikt samarbeid med Fannremsgården og den biodynamiske kretsløpsgården Skjølberg Søndre i Svorkmo har gitt Credo-folket ny inspirasjon til å øke bevisstheten rundt matproduksjon, miljø og økologien i det hele.

– Jorda er redningen vår, så det skulle bare mangle om ikke vi tar vare på den, legger Heidi til.

På Credo har de allerede dyrket fram urter og salater og på sikt ønsker de å få til veldig mye mer.

Det høres veldig arbeidskrevende ut?

– Å ja, det er krevende, men det er den eneste måten, vi driver ikke bare en restaurant, det handler om så mye mer,  avslutter Heidi.

Åpningsfesten er torsdag 15.februar klokken 19.00.