– Det første badet jeg kjøpte, var ett av de rimeligste oppblåsbare boblebadene. Jeg hadde lenge hatt problemer med spenninger og smerter i nakke og rygg på grunn av stress. I tillegg gikk jeg mye til kiropraktor etter et fall fra hest. Jeg fikk stadig låsninger i ryggen, forteller trafikklærerstudent Charlotte Dalen.

Det er godt dokumentert at et varmt bad kan løse opp spenninger i kroppen og motvirke stress, noe Dalen fort fikk merke.

– Etter at jeg tok i bruk boblebad, har behovet for kiropraktorbehandling forsvunnet. Varmen og massasjestrålene løser opp det meste for min del. Dessuten er det så deilig å kunne bade hele året, sier Dalen.

I dag har hun avansert til en klassisk vedfyrt badestamp, vel å merke med glassfiberkar med massasjedyser. Her kan hun nyte naturen og nattehimmelen med nordlys og stjerner, alene eller med samboer og venner.

– Det er rett og slett så kult å sitte ute, og i et varmt bad kan jeg gjøre det om vinteren også.

VARM HELÅRSBADING: Charlotte Dalen bruker badestampen hele året, både alene og sammen med andre. Opplevelsen er ekstra god i den kalde, mørke årstiden. Foto: Charlotte Dalen

Dalen anbefaler dem som vurderer å skaffe badestamp, å tenke nøye over hvilke behov man har: Holder det å nedsenke kroppen i varmt vann? Eller trenger du massasje tillegg? Er badestampen mest for deg selv, eller skal det være et sosialt sted for venner og familie? Er drømmen en rustikk badestamp i heltre, som dufter av treverk og kan varmes opp med vedfyring? Eller er det viktigere at man sitter komfortabelt, har mindre vedlikehold å tenke på og kan ta et bad på impuls?

Oppblåsbar moro

Grovt sett er det tre typer utendørs bad å velge mellom: Oppblåsbare bad, vedfyrte badestamper i tre og mer eksklusive massasjebad der man kan sitte i ergonomisk utformede kar av materialer som akryl eller glassfiber.

Alle disse typene kan fås i et utall størrelser og varianter, med mange tilleggsfunksjoner og ulikt utstyr. Før du velger, må du vurdere kostnader og praktiske rammer, som hvor badet skal plasseres og hvor mye vedlikehold det vil kreve.

– Tenk på hvor lenge du bader, hvor ofte du bader, hvor mange du vil ha plass til og om du skal bade året rundt, sier Dalen.

En oppblåsbar variant, som kan fås til under 5000 kroner, er ofte folks inngang til å ha boblebad. Badet blåser seg selv opp på fem til ti minutter og kan pakkes sammen og stues vekk når det ikke er i bruk. Det kan flyttes på, så man kan bruke det både hjemme og på hytta. Men disse badene har ikke like lang forventet levetid som fastmonterte spabad, selv om man kan få mer robuste varianter tilpasset nordisk klima og hyppig bruk.

– Det oppblåsbare bassenget mitt var midt i blinken for mitt behov der og da. Det funket skikkelig bra, men det punkterte etter halvannet år, ler Dalen.

– Hva skjedde?

– Katta likte godt å hoppe opp og ligge på lokket, sikkert fordi det er lunt og godt. En dag jeg kom hjem, var badet punktert, sier hun.

Hun slo fast katta var synderen bak kollapsen og tok det med i betraktningen ved neste kjøp.

– Det kan være noe å tenke på når man vurderer hva man skal kjøpe. Ikke bare egne kjæledyr vil kunne like varmen fra badet når det er kjølig i lufta. Det kan tiltrekke katter i nabolaget også.

VARME OM VINTEREN: Badestampen til Charlotte Dalen er i bruk hele året og har god effekt på stress og stive muskler. Foto: Charlotte Dalen

Vedfyrt stamp

Da Dalen kjøpte det oppblåsbare badet for drøyt fire år siden, startet hun en gruppe på Facebook for å finne noen å dele erfaringer med.

– I dag er det mer enn 3300 medlemmer der, sier hun.

Hun sier at de fleste i gruppa sverger til litt avanserte oppblåsbare bad eller større massasjebad i akryl. Færre vil ha den klassiske trestampen, som varmes opp av vedovn og har trebenker der man sitter i 90 graders vinkel.

Image with visual paralax effect

RIMELIG SPA: Oppblåsbare bad er enkle å installere, kan pakkes bort og flyttes på. Men de har kortere levetid, holder dårligere på varmen og kan bråke en del. Foto: Mspa

Strømsparing

Dalen, som ønsket seg noe mer robust enn et oppblåsbart bad, og ville satse på helårsbruk og permanent plassering, valgte en klassisk utseende badestamp i tre med vedfyring, men med akrylkar, lys og bobler.

– Stampen er kledd i tre utvendig og har ekstra isolasjon, med tanke på vinterbruk og varmetap. Den kostet rundt 44.000 kroner og ble levert ferdigmontert. Skal du ha et elektrisk utebad, blir prisen fort det dobbelte, og nå er jo strømmen så dyr, så driftskostnadene vil også være høyere, sier hun.

I år er hun ekstra godt fornøyd med valget hun tok.

– Andre bekymrer seg for skyhøye strømpriser til oppvarming og sirkulering av vann. Det behøver ikke jeg å tenke på. Det tok imidlertid litt tid å komme inn i hvordan man regulerer temperaturen på vannet. Det var et par ganger jeg la inn for mye ved i ovnen før jeg hoppet oppi og følte meg litt kokt. Men nå fungerer det fint. Selv i minusgrader holder vannet 40 grader hvis jeg bare legger i litt ved med jevne mellomrom, sier Dalen.

Strømbelastningen vil øke betraktelig når alt av oppvarming og dyser er på. Uansett hvilken type boblebad man velger, er det lurt å investere i utstyr som minimerer varmetap.

– Et topplokk av god tykkelse vil holde på varmen i vannet. Når jeg bader alene om vinteren, har jeg også halve lokket på for at vannet ikke skal miste varme like fort. Det er også en god idé å ha isolasjonsplater under bassenget. De finnes i ulike materialer som isolerer mot kulde fra bakken.

Rett kjemi

Siden det koster å varme opp vann, er det smart å ikke måtte bytte for ofte, men ha sirkulasjon og filtre og tilsette renseløsninger som forhindrer bakterievekst og fanger opp smuss.

Dalen sier at mange ikke er forberedt på å følge opp vannkjemi: alkalitet og pH-nivå, og at vannet er rent.

– I begynnelsen var jeg så dårlig på å regulere pH-verdien, å få vannet klart og finne nivå på kloringen. Det er det mange som kløner med, sier Dalen.

Hvor ofte man må bytte vann, vil variere med antallet som bader og hvor ofte stampen er i bruk, samt hvilken desinfeksjonsløsning man har.

– Jo flere som har vært oppi, desto mer smuss og såpe-, deodorant- og parfymerester. Det skitner til mye. Badet mitt har ikke sirkulasjon, bare et lite filter som samler hår og støv. Jeg skifter vann hver tredje eller fjerde uke og klorer etter hvert bad. Og så er det obligatorisk å ta enn skikkelig dusj før man går i badet, det bidrar til at jeg kan holde klormengden nede, sier Dalen.

Nå gleder hun seg til lange kveldsbad utover høsten og vinteren.

– Det er nesten i mørket det er flottest. Der jeg bodde før, på Finnskogen, så vi Melkeveien. Det var helt rått.

BOBLER OG LYS: Spabad leveres i mange modeller og med ulike tilleggsfunksjoner. Flere leverandører tilbyr testbading. Foto: SPAXO

Pris og kvalitet

Når man skal ha et av de permanente elektriske massasjebadene, også kalt spabad, koster det typisk fra 70.000 kroner og opp til flere hundre tusen. Det må også påregnes kostnader til installasjon og til elektriker som kobler opp en egen kurs i med jordfeilbryter i sikringsskapet.

En kikk på badestampmarkedet i Norge bekrefter at det er lurt å sammenligne priser og hva som til enhver tid selges på tilbud. Også kundeomtaler og ekspertanmeldelser bør sjekkes før handelen.

 Tenk plassering

* Underlag: Alle utendørs bad må stå på et stabilt, flatt underlag som tåler vekta

* Vann: Badet må ha tilgang på vann og drenering. Hvor renner alt vannet ved tømming?

* Motorrom: Større spa med motor må plasseres slik at det er lett tilgang til motorrommet ved behov.

* Lover og regler: Direktoratet for byggkvalitet anbefaler å sjekke kommunens bestemmelser før plassering av utendørs bad. Det kan eksempelvis være spesielle regler i 100-metersbeltet mot sjø. Hvis badet er større enn 10 kvadratmeter i grunnflate, må det plasseres minimum 4 meter fra nabogrenser. Loven tilsier også at utendørs bad skal sikres mot at personer kan falle nedi.

* Innsyn: Mange velger å skjerme badet med en levegg eller en hekk, mens andre prioriterer utsikt når de velger plassering.

– Tenk over hvor komfortabel du er med innsyn, særlig hvis du er sjenert og bor i et tettbygd boligfelt. Der må man uansett ta ekstra hensyn, det kan bli mye støy rundt et utendørs boblebad, sier Charlotte Dalen.