– Danmark har mange fine turmuligheter, sier den turglade forfatteren og fotografen Mikkel Soya Bølstad. Han har skrevet boka «Villmarkssykling», men han har også syklet i mindre vill natur – blant annet har han syklet Danmark på tvers tre ganger, fra Frederikshavn til København, sammen med familien.

– Følger du de nasjonale sykkelveiene, er du garantert fine forhold uten mye trafikk. Men vi har også tatt mange avstikkere. For å finne fram har vi stort sett brukt GPS, men det er også lett å finne fram ved å følge skilt, forteller han.

Image with visual paralax effect

PANORAMAUTSIKT: Å sykle langs kysten gir flott utsikt. Men husk at det også blåser mer her. (Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark).

Bølstad er ikke den eneste nordmannen som tar sykkelen fatt i Danmark: Ifølge VisitDenmarks Turistundersøgelse opplevde 60.000 nordmenn Danmark fra sykkelsetet i 2014 – enten på lengre eller kortere turer. De siste årene har landet satset på å trekke enda flere sykkelturister. For fire år siden ble Dansk Cykelturisme opprettet, en forening som jobber for å videreutvikle sykkelturismen i landet. Foreningen arbeider blant annet med å skape bedre sykkelruter og bedre servicetilbud for syklister.

– Sykkelturismen i Danmark har eksistert i mange år. Blant annet var vi en av de første i verden med et nasjonalt sykkelrutenett, sier sekretariatsleder i Dansk Cykelturisme, Jesper Pørksen.

– Men sykkelturistene endrer seg, og vi må tilpasse oss deres behov. Den klassiske sykkelturisten som sykler fra sted til sted finnes fremdeles, men vi ser at stadig flere ønsker å sykle dagsturer fra en fast base. Det krever tilrettelegging av rundturer. I tillegg ser vi at mange tar med seg terrengsykkel eller landeveissykkel fordi de ønsker å trene i ferien, sier han.

Foreningen har opprettet nettsiden denmarkbybike.dk, som gir tips til noen av de fineste sykkelturene landet har å by på.

Image with visual paralax effect

IDYLL: Danmark kan by på fine sykkelturer nesten uansett hvor i landet du befinner deg. Her fra Amager rett utenfor København. (Foto: Mikkel Østergaard / NTB scanpix) FOTO: Mikkel Østergaard/Samfoto /

Tur med telt

For den teltglade familien Bølstad har fraværet av allemannsretten vært en utfordring på sykkeltur i Danmark.

– Å sykle med barn i Danmark krever litt mer planlegging enn å sykle i Norge, det er ikke bare å stoppe og sette opp teltet når man føler for det. Men det finnes noen skogsområder der telting er tillatt, og det er også laget leirplasser som ofte har både vannpost og gapahuker. Hjemmesiden udinaturen.dk er utrolig nyttig i så måte, den gir oversikt over alle teltområder og leirplasser. Av og til har vi også måttet ty til campingplasser, sier han.

Foretrekker du en seng å sove i, kan du se etter overnattingssteder med merket Bed+Bike, de er spesielt sykkelvennlige.

Danmark kan by på mer enn flat asfalt – Bølstad har også tilbrakt seks dager med vintersykling på Nordjylland.

– Blant annet syklet vi i en terrengsykkelløype i Slettestrand. Der finner du 20 kilometer med terrengsykkelstier av ulik vanskelighetsgrad i et småkupert område, forteller han.

De siste årene har terrengsyklistene i Danmark fått et stadig bedre tilbud, i de danske statsskove finner du nå mer enn 350 kilometer med merkede terrengsykkelruter.

RØRVIG: Geir Terje Ruud anbefaler en tur med ferja fra Hundested til havnebyen Rørvig. (Foto: Team Odsherred / VisitDenmark)
FOTO: /

Dagstur fra København

Er du blant dem som har planer om en mer urban danmarksferie med kortere sykkelutflukter, har Geir Terje Ruud gode tips til turer med København som utgangspunkt. Han har bodd i København i flere år, og har skrevet boka «København. 100 unike opplevelser».

– Én mulighet dersom du ønsker en enkel dagstur, er å sykle

opp til det flotte kunstmuseet Louisiana. Dit har mange tenkt seg likevel, og sykkel er et fint alternativ til bil eller tog. Turen opp tar ikke mer enn et par timer, sier han.

Sykkel får du leid for en billig penge på alle hoteller.

– En annen sykkeltur jeg tok så ofte jeg kunne da jeg bodde i København, var gjennom naturområdet Kalvebod Fælled. Det ligger bare en knapp halvtimes sykkeltur fra sentrum, men kan likevel by på veldig variert natur med dype skoger og fantastiske sletter hvor du kan se blant annet hjort og rådyr. Her kan du sykle på kryss og tvers, eller ta ruta langs kysten, sier han. Velger du sistnevnte, anbefaler han å sjekke vindretningen først.

– Å sjekke vindforholdene er generelt et godt tips hvis du skal ut på tur, det blåser mye i Danmark, advarer han.

Vil du gjøre en rundtur av turen til Kalvebod Fælled, kan du sykle videre til Dragør.

– Det er en hyggelig liten fiskerlandsby med mange bra steder å spise, omtrent som Skagen. Fra Dragør er det bare 15 km tilbake til København, og på veien passerer du passerer det flotte akvariet Den Blå Planet, sier han.

Image with visual paralax effect

TERRENGSYKLING: I Slettestrand finner du 20 kilometer med merkede terrengsykkelruter i variert terreng. (Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark)

Sykling uten svette

En tredje anbefaling fra Ruud er å ta båt ut til øya Hven.

– Øya ligger midt i Øresund og er svensk, men har vært dansk. Her sykler du fint øya rundt på et par timer. Samtidig får du oppleve spennende historie, flott natur og et hyggelig museum, tipser han.

Vil du ut på en lengre tur med København som utgangspunkt, anbefaler Ruud å starte med å sykle opp til Louisiana. Der kan du overnatte og fortsette videre gjennom bøkeskoger og jordbrukslandskap opp til den lille byen Gilleleje.

– Der finner du gode restauranter og et veldig hyggelig badehotell. Derfra kan du sykle vestover til Hundested og ta ferja til Rørvig, som er nok en hyggelig havneby. Videre sørover derfra kommer du til et slott som heter Dragsholm. Det er et utrolig flott sted med to eksepsjonelle restauranter, hvorav den ene har Michelin-stjerne, tipser han.

Fra Dragsholm til København er det nærmere 10 mil, men det er mulig å hoppe på et tog underveis.

Uansett hvor langt du har tenkt deg, anbefaler Ruud å oppleve Danmark fra sykkelsetet.

– Når du setter deg på sykkelen, kommer du tettere på det å være dansk. Jeg kan anbefale å sykle som dem: I vanlige klær i rolig tempo. Det øker opplevelsen, sier han.

Aktiv trend

Aktiv ferie er en ferieform i vekst, både blant nordmenn og internasjonalt.

– Å fylle ferien med aktivt innhold som fotturer, ski eller sykling har bare blitt mer og mer populært, og våre siste undersøkelser av nordmenns reisevaner tyder på at etterspørselen etter aktive ferier bare fortsetter å øke, sier direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril.

– Ferie er for mange nettopp det å ha tid til å gjøre mer av det man liker å gjøre, og mange ønsker å gjøre plass til å være aktive også i feriene. Samtidig har turoperatørene også blitt stadig flinkere til å tilpasse sine tilbud, sier han.

Ifølge Virke Reises undersøkelse Reisepuls 2018 planlegger 20 prosent å utøve aktiviteter som blant annet sykling i sommerferien.

Nyttige nettsteder

* www.cyclistic.dk: Landsdekkende ruteplanlegger for syklister. Her kan du enkelt finne forslag til gode sykkelruter, i tillegg til nyttige tips til deg som skal på sykkeltur.

* www.cyklistforbundet.dk: Det danske syklistforbundets hjemmeside har nyttig informasjon for deg som skal på sykkelferie, blant annet oversikt over lover og regler og tips til deg som skal ha med sykkelen på offentlig transport.

* www.bedplusbike.dk: Bed+Bike er overnattingssteder som tilrettelegger ekstra godt for syklister. På denne siden finner du et interaktivt kart hvor du kan klikke deg inn på de ulike stedene. Du finner også ferdigpakkede sykkelferier og utstyrstips.

* www.railtrails.dk: I Danmark har over 1250 kilometer med nedlagte jernbanelinjer blitt fine sykkel- og turstier. Oversikten finner du på denne siden.

* www.denmarkbybike.dk: Her finner du tips til noen av de beste korte og lange rutene som Danmark har å by på.

* www.udinaturen.dk: Oversikt over teltområder og leirplasser.

Merkede ruter

* Nasjonale ruter: Sykkelrutene i Danmark er godt organisert og merket. Skal du på langtur, er de nasjonale rutene mest aktuelle. Det finnes 12 nasjonale ruter, og alle byr på gode sykkelforhold, lite trafikk og bra tilbud av overnattingssteder. Flere av dem inngår i det europeiske rutenettverket EuroVelo. De nasjonale rutene er merket med nummer fra 1 til 12 med hvite tall på rød bakgrunn. I tillegg har man regionale ruter som er merket med tall fra 16 til 99 med hvite tall på blå bakgrunn. Lokale ruter har samme skilt som de regionale, men med nummer fra 100 til 999.

* Panoramaruter: Det finnes i alt 26 såkalte panoramaruter i Danmark. Rutene ligger som sløyfer på de to nasjonale sykkelrutene Vestkystruten og Berlin-København-ruten. Rutene skal gi deg noe av det fineste Danmark har å by på, og de er tematisert etter hva som er hovedfokus: Natur, severdigheter, opplevelser for barn osv. Rutelengdene er fra 12 til 49 km, og alle kan gjennomføres på en dag.