Brugges første storhetstid ligger langt tilbake i tiden, da handel over verdenshavene og lokale veverier gjorde byen velstående.

En spansk handelsmann fortalte midt på 1400-tallet at han kunne telle hele 700 båter i Brugges havn på én dag. Dette var i årene før Zwin-kanalen begynte å fylles med silt. På 1500-tallet kunne ikke lenger de store skipene seile inn til byen, og havnen ute ved kysten overtok.

– I dag er det svaner og kjærestepar som har overtatt Minnewater, det tidligere havnebassenget i Brugge, forteller guiden Frida Wydaeghe.

Da Brugges forbindelse til havet ble blokkert, tok engelskmennene over det lukrative ullsalget til Brugges veverier. Konflikter med Maximilian I, keiser av Det tysk-romerske rike, førte dessuten til at Antwerpen tok over for Brugge som områdets viktigste handelsby.

Brugge gled dermed inn i en flere århundrer lang tornerosesøvn, bare med en midlertidig oppvåkning i forbindelse med kniplingsboomen på 1600-tallet.

Image with visual paralax effect

PRAKTFULL BY: Aller best er Brugge i tidlige morgener og i skumringen, når hverdagsvrimmelet ikke overdøver de historiske inntrykkene. FOTO: Johan Öberg /

Fengende fortellinger

I 1892 utkom den belgiske dikteren Georges Rodenbachs bok «Bruges-la-mort» («Brugges død»), og datidens turister ble lokket til byen, som endelig var satt på kartet igjen. Mange av vår egen tids turister har sett kultfilmen «In Bruges» (2008), der Colin Farrell og Brendan Gleeson spiller to skurker på rømmen etter et feilslått bestillingsmord.

I fjor kom rundt åtte millioner turister til Brugge, blant annet for å gå de 366 trappetrinnene til toppen av det skjeve klokketårnet Belfort på torget Markt. Fra tårnet, som lener seg 87 centimeter mot øst, er utsikten storslått.

Flere av byens kirker huser berømte skatter. I Basiliek van het Heilig-Bloed oppbevares en tøybit med det som skal være Jesu blod, og i Onze-Lieve-Vrouwekerk finnes den vakre Michelangelo-skulpturen «Madonna med barn», som virker merkelig levende trass den harde marmoren.

BARE ETT BRYGGERI: Etter noen timers byvandring kank man ta seg en øl på Brugges eneste bryggeri, De Halve Maan. FOTO: Johan Öberg /

Skjulte perler

Brugge er vakker nok til bare å vandre planløst omkring i. Å gå en guidet tur er likevel klokt hvis man vil få med seg både kjente kirker, museer og offisielle bygninger, samt de mer skjulte perlene som krever spesialkunnskap.

Begijnhof er blant de sistnevnte. I dette kvartalet, omgitt av ne beskyttende mur og grunnlagt i 1245, bor det kun katolske kvinner. De lever en nonnelignende liv, og besøkende må snakke lavmælt. Ved solnedgang låser man portene, slik man har gjort i snart 800 år.

Det beste tidspunktet for en byvandring er tidlig morgen, før dagsturistene har ankommet, eller i skumringen etter at de har reist igjen. Når kvelden faller på er byen med de fasadeopplyste bygningene på sitt mest magiske.

Image with visual paralax effect

KANALBÅT: Å ta en tur med kanalbåt er en selvfølge når man er turist i Brugge. FOTO: Johan Öberg /

Øl i rør

Mange hus i Brugge er fra middelalderen, men det er også mange fra sent 1800- og tidig 1900-tall – bygget i samme stil som de middelalderske husene. Gatenettet innenfor vollgraven er fortsatt det samme som for 5–600 år siden.

En gang i tiden var det 45 ølbryggerier i byen, men nå finnes det bare ett eneste – De Halve Maan (Halvmånen). Det har til gjengjeld et eget rørsystem som frakter øl rett fra bryggeriet til ølhallen midt i byen.

TRAVEL BADEBY: Blankenberge er en av Belgias mest turistifiserte badebyer. FOTO: Johan Öberg /

Fine sandstrender

Fra Brugge er det bare en mil ut til havet. Den belgiske kysten er ikke lengre enn 67 kilometer, men nesten hele strekket byr på fine sandstrender. Bak den ofte over hundre meter brede stranden reiser det seg en mur av tietasjeshus. Det er ikke utpreget pent, men ganske praktisk, for langs den forblåste kysten fungerer de høye husene som et behagelig vindskjerm.

Mest turistifisert er Blankenberge. Her er det underholdning langs brygga, skrikende måker, is- og ballongselgere, masse aktiviteter for barna og en bred strandpromenade full av folk.

NOSTALGI: En runde med hestedrosje er en romantisk måte å se Brugge på. FOTO: Johan Öberg / Johan Öberg Media

Unikt rekefiske

Er man klar for et bad, bør man nok komme før høsten har satt inn for alvor. Ellers i året kan man nyte lange gåturer langs strendene, og ty inn på de av serveringsstedene som holder åpent utenom sommersesongen.

Havtemperaturen er ikke noe rekefiskerne i Oostduinkerke-Bad bryr seg om. Kledd i gult oljehyre rir de værbitte fiskerne i vannkanten på sine bastante brabanthester. Hestene drar fangstredskap etter seg på én meters dyp. Etter noen timers fiske lastes kurver fulle av småreker opp på hestekjerrene. Deretter kokes de ettertraktede skalldyrene, før de selges inne i Brugge.

Gamlebyen i Brugge har stått på UNESCOs verdensarvliste siden år 2000, og rekefisket ved kysten fikk plass på UNESCOs liste over immateriell kulturarv i 2013. Før i tiden fantes dette fisket langs hele den belgiske og deler av den franske kysten. Nå er det bare 12 familier – alle her i Oostduinkerke-Bad – som lever av det.

Image with visual paralax effect

UTSIKTSPUNKT: Det 83 meter høye klokketårnet Belfort byr på flott utsikt over Brugge. FOTO: Johan Öberg /

Reisefakta, Brugge

* Generelt: Hovedstad i den belgiske provinsen Vest-Flandern. Ca. 117 000 innbyggere. Mer enn 20.000 bor i det historiske sentrumsområdet. Viktig havneby med terminaler i forstaden Zeebrugge, lenger ute ved havet. Den middelalderske gamlebyen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv

* Valuta: 1 euro = ca. 10 kroner

* Prisnivå: Likt eller noe under det norske.

* Sesong: Året rundt. Veldig stemningsfullt i desember.

* Reise dit: Brussels Airlines og SAS flyr direkte fra Oslo til Brussel, med andre selskaper må du inkludere en mellomlanding. Du kan finne priser helt ned i kr 650 én vei. Fra Brussels flyplass Zaventem tar det 70 minutter med tog til Brugge.

* Omkring i Brugge: Avstandene er fotgjengervennlige. Man kan også ta hestedrosje og kanalbåt. Å leie sykkel koster ca. 120 kr per dag.

* Bo: Velg helst et hotell i gamlebyen. Mange av dem er små og eksklusive og er en opplevelse i seg selv.

– Pand Hotel er som en luksusreise hundre år tilbake i tiden, og frokostene er fantastiske. Dobbeltrom fra ca. kr 1600. www.pand-hotel.hotel-in-bruges.com

– Hotel Heritage – Relais & Chateaux byr på slottsaktige rom for kr 2000–3000. www.hotel-heritage.com

– La ikke «bed & breakfast»-begrepet lure deg, B&B De Bornedrager er langt mer elegant enn forventet og har dobbeltrom fra kr 1300. www.bb-bornedrager.com

* Spise: I det belgiske kjøkkenet møtes franske, flamske og nederlandske kulinariske tradisjoner. Michelin-guiden lister opp 30 Brugge-restauranter, og 30 til i omegnen.

Noen tips:

– Fiskerestauranten De Visscherie. www.restaurant-sintjoris.be

– Bistro Refter, med fransk stil og en treretters kveldsmeny for 37 euro. www.visscherie.be

– Sint-Joris, med flamsk touch og menyer fra 20 euro. www.bistrorefter.com

* Les mer: www.visitflanders.se