Catalonias spennende kyst, Costa Brava, begynner rett nord for Barcelona og slingrer seg videre opp til den franske grensen. Der kysten er som villest og vakrest, strekker halvøya Cap de Creus en knyttneve av bratte berg ut i Middelhavet.

Midt i denne halvøya naturreservat har vingården Martín Faixó en fantastisk beliggenhet, perfekt for vindyrking. Ester Martín Faixó nikker fornøyd når jeg påpeker det.

– Vi har veldig bra forhold her. Vinden kommer fra nord, og vi får mye sol året rundt.

Gården ligger vakkert plassert på en kolle i terrenget. Hovedhuset, en steinbygning fra 1400-tallet, var tidligere bebodd av munker. Akkurat som dem kan vi turister ble helt salige av den vakre utsikten som åpner seg mellom fjellene, og synet av landsbyen El Port de la Selva i en vik nede ved havet.

Image with visual paralax effect

TO ANSIKTER: Costa Brava har to ansikter. Det ene er klippene som stuper dramatisk ned i havet, det andre er de lange, myke sandstrendene. FOTO: Anders Pihl /

Romantisk frokost

Det er en deilig dag på vingården. Svaler krysser den blå himmelen over oss, et pinjetre gir behagelig skygge. Ester setter fram en tallerken katalanske spesialiteter på bordet – lokale oster, pølser og nybakt brød.

– Av og til kommer folk som bor her i området, for å spise en romantisk frokost mens de beundrer utsikten, forteller Ester.

Utenlandske turister er likevel de vanligste gjestene. De deltar i vinsmaking og bor på det lille hotellet med fire rom som er lokalisert i andre etasje i våningshuset.

– De som tar inn her hos oss, får sjansen til å nyte mer av landskapet. Spesielt solnedgangene er fine, mener Ester, som gjerne tar turister som ønsker det, med i de daglige oppgavene på vingården.

Mens vi nyter våre katalanske godbiter, går Ester til andre oppgaver. Det er innhøstingstid når vi besøker gården, og hver dag samles familiemedlemmene for å ta hånd om avlingen. Selv om sesongarbeidere hjelper til med plukking og transport, er det fortsatt familien selv som renser og velger ut druene.

LOKALE GODBITER: Rustikke katalanske spesialiteter serveres til frokost og ved vinsmakingen. FOTO: Anders Pihl /
TOPPRESTAURANT I ROSES: Grillet havabbor på La Cuina d’en Norat. FOTO: Anders Pihl /

Hvite hus

Den katalanske kysten er kjent for sin gastronomi, og har fostret verdenskjente kokker som Adrian Ferrer, brødrene Roca, Nando Jubany og Carme Ruscadella. Så handler også mye av turistveksten på Costa Brava om «enogastronómica», altså om opplevelser knyttet til mat og vin. Produktene kommer oftest fra små, lokale produsenter, ikke minst gjelder dette i områdene rundt Cap de Creus.

Fortsetter man forbi vingården, kommer man snart til Cadaques, kanskje den aller hyggeliste småbyen langs Costa Brava. De hvite husene omfavner bukta, Badia de Cadaques, og samspillet av natur og arkitektur skaper en særskilt atmosfære som i flere generasjoner har lokket kunstnere og forfattere hit.

Restaurantene i Cadaques holder et ekstremt høyt nivå til å ligge på et så lite sted. En solnedgangsdrink på en strandbar er prikken over i-en.

Image with visual paralax effect

SPENNENDE MUSEUM: Salvador Dalís hjem og atelier i landsbyen Portillgat er spekket med fantasieggende installasjoner og tillbygg. FOTO: Anders Pihl /

Dalís hytter

At Cap de Creus er et fascinerende område, syntes også den verdensberømte katalanske kunstneren Salvador Dalí. Han kjøpte åtte fiskerhytter i landsbyen Portlligat, som ligger et par kilometer utenfor Cadaques. Hyttene bygde han sammen til et kombinert hjem og atelier.

I tillegg fikk han oppført flere spesielle bygninger, med preg av oldtidens templer, på tomten. Alt dette er nå blitt et fengslende museum under navnet Salvador Dalí House. Museet slipper bare inn smågrupper, og man må booke besøket god tid i forveien via hjemmesiden.

Dramatisk landskap

De som vil på badeferie, finner små bukter med urørte strender mellom klippene rundt hele halvøya. Drømmer man om en mer tradisjonell, lang «playa», kan man slå seg til i Roses, rett sør for halvøya, der en enorm strand strekker seg rundt Rosesbukten.

Denne variasjonen er typisk for Costa Brava. «Den ville kysten» byr på stadige kontraster – fra dramatiske klipper til brede sletter med lange sandstrender. Mange steder har man Pyrenéenes snøkledde topper som bakgrunn.

SJARM: Cadaques har lenge vært et tilholdssted for kunstnere og forfattere. FOTO: Anders Pihl /

Reisefakta Costa Brava

* Generelt: Costa Brava er Catalonias nordøstre kyst, mellom Blanes nord for Barcelona og grensen til Frankrike. Navnet kan oversettes med Den ville kysten/Klippekysten. Catalonia har 7,5 millioner innbyggere. Hele Spania har cirka 47 millioner.

* Tidssone: Samme som Norge.

* Visum: Trengs ikke.

* Språk: Katalansk og spansk. Engelsk forstås av de fleste som har med turister å gjøre.

* Valuta: 1 euro = ca. 10 norske kroner

* Prisnivå: Har steget de siste årene, men fortsatt er det vesentlig rimeligere å spise ute, og ikke minst å kjøpe alkoholt på utesteder, enn i Norge.

* Reise dit: Fly til Barcelona eller Girona. Derfra leiebil, buss eller tog langs Costa Brava. Ving har pakketurer til badebyen Calella.

* Reise rundt: Leiebil anbefales, ettersom mange av kystens vakreste strekninger ligger langs småveier. Buss går mellom alle de større stedene. Mange velger å sykle langs kysten, selv om den flere steder er svært kupert.

* Sesong: Typisk middelhavsklima, der været er best mellom april og oktober. August, katalanernes egen feriemåned, bør man kanskje unngå på grunn av trengsel på strendene og mange stengte restauranter og kafeer.

* Mer info: http://en.costabrava.org

Fine opplevelser på Cap de Creus

* El Compartir: Prisbelønt restaurant med utsøkte småretter som alle rundt bordet kan dele. Adresse: Riera Sant Vincenç, Cadaques

es.compartircadaques.com

* Celler Martí Faixó: Vingård og hotell, der hele familien arbeider sammen under innhøstingen. Turister kan også delta. Adresse: Carretera Cadaques, Cap de Creus

www.cellermartinfaixo.com

* Sykkelturer med vinsmaking: Baccus on Bikes arrangerer sykkelturer med vintema gjennom vindistriktet Empordá.

bacchusonbikes.com

* Tots a Taula: Inspirerende kurs og workshoper i katalansk og annen matlaging i Girona. Kursholderne kan snakke engelsk. Adresse: Calle Canonge 28, Girona

www.totsataula.com

* Boia Nit: Klassisk bar i Cadaques, prisbelønt for sine cocktails. Kulturinteressert? Barens hjemmeside har en lang liste av berømtheter som har vært her. Adresse: Paseo de Cadaques 17

www.boianit.com

* Castell Peralada: Middelalderslott med restaurant, der kokkene Xavier Sagrista og Toni Gerez huserer, begge fra den verdensberømte restauranten El Bulli. Én Michelin-stjerne. Ikke gå glipp av slottets fantastiske vinmuseum. Adresse: Castillo Peralada, Peralada

www.castellperaladarestaurant.com

www.museucastellperalada.com

* La Cuina d’en Norat: Kokken Antonio Gotanegra lager fantastisk katalansk mat med en moderne touch. Adresse: Hotel Terraza, Avenida de Rhode 32, Roses

www.hotelterraza.com

* Casa Museu Dalí (Salvador Dalí House): Salvador Dalís atelier og hjem, der hans liv og kunst fløt sammen. Alle besøk må bookes i forveien via hjemsiden. Adresse: Platja Portlligat

www.salvador-dali.org