– I dyre byer som for eksempel London, Beirut, Tokyo og Cape Town betyr det gjerne at jeg er nødt til å ta inn på hostell – men da er det hosteller med bra standard og privatliv.
Trikset er å bruke nok tid på å finne overnattingsstedene. Sandvik, som står bak reisebloggen renatesreiser.com, vil helst bo sentralt, trygt og greit, med privat rom og bad.
– Har man begrenset budsjett, bruker man gjerne en del tid på å finne det perfekte overnattingsstedet, men det finnes alltid, mener hun.
Dyrest med utenlandstur
Ifølge Virke Reiseliv har nordmenn tenkt å bruke 39.500 kroner per husstand på ferie i år. De som reiser til utlandet, bruker betraktelig mer enn dem som blir i Norge.
Uansett koster det å reise, med mindre du sykler eller går til et sted med gratis kost og losji, dropper forsikringen og ikke betaler for noen slags form for moro underveis.
For å legge opp penger til ferie anbefaler Torild Moland, ansvarlig redaktør i magasinet Reiselyst, småsparing som nesten ikke merkes.
– Appen Digit er et godt hjelpemiddel. Den tar ut et lite beløp fra kontoen din hver eneste dag og tvangssparer for deg. Plutselig har du råd til en hel ferie!
Velg rett reisemål
En undersøkelse fra hotell- og reisesøkesiden momondo.no i fjor viser at 42 prosent av nordmenn helst vil spare penger på flyturen, 35 prosent foretrekker å spare penger på hotellvalget, mens 32 prosent helst vil spare ved å shoppe mindre.
Shoppingen er det lett å kutte ned på. Transport og tak over hodet er du derimot nødt til å skaffe deg.
– Det viktigste sparetiltaket er uansett å velge et rimelig reisemål, mener Torild Moland.
– Vi har regnet ut at det, tross dyrere flybilletter, er billigere for en familie på fire å være to uker i Thailand enn to uker på Mallorca. Ifølge nettstedet Smarte penger ligger prisnivået i land som Bulgaria, Makedonia, India og Albania 70 prosent under Norges. Det vil si at noe som koster 100 kroner i Norge, bare koster 30 kroner her. Andre billigere ferieland er Vietnam, Thailand, Russland, Marokko, Montenegro, Romania og Polen, sier Moland.
Renate Sandvik følger opp og anbefaler rimeligere alternativer til de klassiske storbyferiene.
– Du får en like fin ferie i Beograd, Budapest, Ljubljana og Vilnius som du får i Paris, London, Roma eller Barcelona, mener hun.

34 VARMEGRADER: Ikke bruk for mye penger på klær du normalt ikke bruker hjemme. FOTO: Shutterstock / FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
Billig luksushotell
Appen HotelTonight passer for deg med is i magen. Her kan du få luksushotell til en slikk og ingenting så lenge du kan leve med at du ikke vet hva du får før dagen i forveien.
– Til gjengjeld er tilbudene som oftest veldig bra, sier Torild Moland. – Man betaler 1000 kroner for et hotellrom som vanligvis koster 3000, og det er en mye bedre rabatt enn man får på noen av de andre hotellsparesidene.
Annet losji
Alternativene til hotell behøver ikke være primitive. Du finner mye fint på apper og nettsteder som Airbnb, Homeaway, Finn og Novasol.
– Å leie leilighet via slike utleiesider kan være et rimeligere alternativ, sier Eilert Larstorp Paulsen fra reisemagasinet Vagabond.
Renate Sandvik trekker fram muligheten til å få tips fra private verter man lett kommer i snakk med. Å leie et helt feriehus kan også være billig, sier Torild Moland.
– Vi fant en kjempefin hytte på Hardangervidda i vinterferien til bare 700 kroner natta, for en familie på fire. Og om man deler en større hytte med en annen familie, er det veldig mye fint å velge mellom.

NATTESØK: Flybilletter kan være billigere på tidspunkter da få andre er på nettet, skriver bladet Vagabond. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
Unngå dyre dagsturer
I stedet for dyre arrangerte sightseeing-rundturer og dagsutflukter fra stedet du oppholder deg på, kan du finne fram til rimelige opplevelser i lokal regi. Flere nettsteder og apper hjelper deg på veien.
– Leter under stikkordet «opplevelser» på Airbnb, da kan du finne folk som inviterer på middag eller en rusletur i nabolaget, sier Eilert Larstorp Paulsen, som også anbefaler nettstedet Live like locals (livelikelocals.ca).
MeetnGreetMe (meetngreetme.com) anbefales av Linn Krogh Hansen, som selv står bak reisebloggen linnsreise.no
– På MeetnGreetMe kan du booke utflukter, overnatting og skreddersydde aktiviteter med lokale guider som vet hva som er spennende for turister. Noen er profesjonelle, andre er utadvendte mennesker som tjener noen kroner på å guide turister.
Krogh Hansens første tur med en slik guide gikk til et slott utenfor Minsk i 2017, med en dyktig lokal guide som snakket flytende engelsk. Turen kostet 30 prosent mindre enn en gruppetur.
– Med den dyrere gruppeturen ville vi ikke fått samme mulighet til å stoppe når og hvor vi ville underveis, sier Krogh Hansen, som i ettertid selv har meldt seg som MeetnGreetMe-guide i Norge.
Bestill i forveien
Det finnes en haug av måter å sikre seg rimelige flybilletter på. Bestill reisen seks til ni uker før avreise, er rådet fra nettstedet Smarte penger.
– Ikke glem togreisene, sier Kyrre Dahl bak reisebloggen erdetmulig.no. – Man blir ofte bundet til en bestemt avgang, men det er mye å spare. Bestiller man tre uker i forveien, for eksempel i Tyskland, kan man få en togbillett som koster over 100 euro til full pris for bare 29 euro på tilbud, forteller Dahl.
Med appen Hopper kan du følge med på når det billigst å kjøpe en billett, forteller Torild Moland.
– Den forteller deg om det er sannsynlig at billetten du vil ha, blir billigere om noen dager eller uker, eller om du bør kline til og kjøpe den nå.
Sjekk også om flybillettene blir billigst ved å kjøpe dem enten én og én eller i små grupper, framfor i store grupper. Ifølge smartepenger.no er reservasjonssystemet for billetter laget slik at du blir tildelt billetter til samme pris dersom du bestiller til seks eller flere samtidig.
Flybilletter er ofte rimeligere på starten av uken og om natten, når få andre søker etter reiser, skriver reisemagasinet Vagabond.
Flere reiseparetips
Håndbagasje: La være å sjekke inn bagasje på flytur. Reis kun med håndbagasje, det sparer deg ofte for penger og nesten alltid for tid.
– Jeg har ikke sjekket inn en koffert på ti år, sier Kyrre Dahl. – Det krever litt forberedelser, men trenger man egentlig å ta med seg mer enn en genser på en helgetur?
Brukt lesestoff: Hvis du vil ha med fysiske bøker – kjøp dem på brukt eller på loppis. Det er rådet fra sparetipsnettstedet funnnyfinans.dk. Da gjør det ikke så mye om du gir dem videre eller lar dem være igjen på feriestedet. Eller om det kommer vann og matflekker på dem.
Tøy og utstyr: Se det i øynene – florlette klær til tropisk klima blir ikke brukt særlig mye hjemme. Kjøp klær og utstyr brukt hvis det er slik at du bare trenger det for reisen, tipser funnnyfinans.dk.
Samme tips kan med hell brukes på andre reiser med aktiviteter eller klima som er annerledes enn hjemme.
Pakk reisen selv: Torild Moland minner om at det kan være billigere å lage pakkereisen selv enn å dra på en chartertur – ikke minst i høysesong, som i skolens ferier. Finner du fly og hotell selv, og bestiller det hver for seg, kan du spare tusenlapper.
Tipsing: Ikke overdriv, skriver Kyrre Dahl på sin blogg erdetmulig.no. I mange land gir man mindre driks enn i Norge, så sjekk hva som er vanlig før du drar.
Ta toget: Sparer du en overnatting på hotell, kan det bli billigere med tog enn fly. Mange faktorer spiller inn, men ta deg tid til å regne på hva som lønner seg for din reise.
Ekspressbuss: – Særlig i Europa kan du kjøpe utrolig billige ekspressbussbilletter gjennom for eksempel Flixbus, sier Rune Kaino Nikolaisen som driver gjerrigknark.com.
Det går busser nesten overalt, men det kreves ofte en del nettsøk og litt graving for å finne dem. Mange busser har store vinduer som gir god mulighet til å oppleve naturen utenfor i ro og mak. Visste du forresten at du kan kjøre Atlanterhavsveien i rutebuss mellom Molde og Kristiansund? God tur!