rDet finnes turer, og det finnes turer . Denne saken handler om sistnevnte. Går du fra ende til ende, vil hver av de følgende rutene innebære melkesyre og vannblemmer i uker, måneder og kanskje år av gangen. Velger du deg derimot ut små deler av hver tur, eller stykker opp ekspedisjonen din i etapper, blir terskelen lavere. Samtlige av disse turene kan beskrives som krevende, selv for erfarne friluftsfolk, men hvem sa at ditt livs største eventyr skulle være enkelt?

Trans Canada Trail (Canada)

Lengde: 24.000 kilometer

Varighet: Umulig å si

På nett: thegreattrail.com

Sti-nettverket som løper fra kyst til kyst i Canada kalles ikke «The Great Trail» uten grunn. 24.000 kilometer gjør turen til den klart lengste i verden, hele fire ganger så lang som den nest lengste på listen vår. Bare en håndfull hardhauser har fullført The Great Trail i sin helhet, inkludert canadiske Dana Meise, som gikk seks måneder av året i ni år totalt, og dermed ble den første til å gjennomføre ruten uten å haike, sykle eller bruke motoriserte kjøretøy av noe slag. Hans råd til dem som vil følge i hans fotspor, er: «Aldri se på kartet når du begir deg ut på noe så stort. Bare fokuser på det som er rett foran deg.»

Image with visual paralax effect

EPISK: The Great Trail krysser Canada fra kyst til kyst, og er med sine 24.000 km verdens desidert lengste rute. FOTO: Shutterstock /

Route of Parks (Chile)

Lengde: 2800 km

Varighet: Tre til fem måneder

På nett: rutadelosparques.org

Denne ruten er ny, men ser ut til å bli blant verdens mest spektakulære. Ruta de Los Parques – et initiativ for å «styrke turisme og sette søkelys på konservering» – løper 2800 km fra havnebyen Puerto Montt til Kapp Horn i Chile, og besøker hele 17 nasjonalparker underveis. Vær forberedt på ekstreme værforhold, spennende dyremøter og mektige naturopplevelser. Route of Parks åpnet offisielt i andre halvdel av 2018, så her har du muligheten til å være en av de første til å gjennomføre!

STORSLÅTTE CHILE: Den 2800 km lange Route of Parks åpnet i slutten av 2018. FOTO: Shutterstock /

Te Araroa (New Zealand)

Lengde: 3000 km

Varighet: Fire til seks måneder

På nett: teararoa.org.nz

Et spektakulært eventyr som tar turgåere hele veien fra nord på New Zealand til sørspissen av landets to øyer. Underveis vil du oppleve den unike variasjonen av natur landet har å by på, fra høyfjell til ørkener, vulkaner og tropisk regnskog – ofte på en og samme dag. Ruten er relativt ny, bare litt over sju år gammel, noe som gjør deg til medlem av en svært eksklusiv klubb om du gjennomfører den 3000 km lange strekningen.

Image with visual paralax effect

MAJESTETISK: New Zealands tursti Te Araroa krysser hele landet. FOTO: Shutterstock /

Grand Italian Trail (Italia)

Lengde: 6166 km

Varighet: Ti måneder til ett år

På nett: traildino.com/trace/continents-Europe/countries-Italy/trails-Sentiero_Italia

Grand Italian Trail – også kjent som Sentiero Italia – løper fra Trieste nord i landet, videre gjennom Alpene og hele veien ned til Sicilia og Sardinia. På den drøyt ett år lange turen vil du oppleve den fulle variasjonen av Italias fantastiske kultur og landskap, fra pittoreske fjellandsbyer til Toscanas eviggrønne vingårder og Sicilias solbrente kystlinje. Sentiero Italia hører til de dårligst oppmerkede rutene på denne listen, men kan følges etappevis via oversikter på nett.

PITTORESK EKSPEDISJON: Sett av ti måneder til ett år for å krysse hele Italia til fots. FOTO: Shutterstock /

Great Himalayan Trail (Nepal)

Lengde: 1700 km

Varighet: Seks måneder

På nett: greathimalayantrail.com

Kanskje den mest eksotiske og lite utviklede ruten på denne listen. The Great Himalayan Trail strekker seg hele veien gjennom Nepal, fra Kanchenjunga (verdens tredje høyeste fjell) ved grensen til India til Humla i vest. Ruten er en av de høyeste i verden, med to punkter på over 6000 meter m.o.h, og krever derfor betydelig erfaring med klatring og førstehjelp. Det går rykter om at stien i fremtiden vil utvides til å inkludere områder i Pakistan, India, Bhutan og Tibet.

Image with visual paralax effect

SVIMLENDE: The Great Himalayan trail i Nepal er en av verdens høyeste ruter, med flere punkter på over 6000 meter. FOTO: Axel Munthe-Kaas Hærland /

Pacific Crest Trail (USA)

Lengde: 4265 km

Varighet: Fem måneder

På nett: pcta.org

Pacific Crest Trail er trolig den mest berømte langturen i verden (særlig etter den bestselgende boka «Wild» og den påfølgende filmen med Reese Witherspoon), men det betyr på ingen måte at du vil gå i kø hele veien fra Mexico til Canada. Fem måneder med kontinuerlig vandring er en bragd få gjennomfører, særlig fordi Pacific Crest Trail byr på få hytter underveis. Du må også belage deg på å bære tungt, da det kan være mange dagers gåing mellom hver småby. Etter de første ukene med ørkenvandringer vil du aldri se på en vannflaske med samme øyne igjen.

Hokkaido Nature Trail (Japan)

Lengde: 4585 km

Varighet: Sju måneder

På nett: Ingen egen nettside. Beste oversikt finner du på traildino.com

Hokkaido er den nest største øya i Japan, cirka på størrelse med Østerrike, og en av landsdelene færrest turister reiser til. Om vinteren opplever regionen snøfall som er blant verdens kraftigste. Dette kan gjøre ruten svært krevende, om ikke umulig, å gjennomføre i et uavbrutt strekk. Vår, sommer og høst, derimot, transformerer Hokkaido seg til et uoppdaget paradis for turgåere. Se for deg et fargesprakende landskap av isbreer, innsjøer, varme kilder, mystiske skoger og kjegleformede vulkaner.