En solfylt ettermiddag slentrer vi inn på den jugend-inspirerte baren The Gibson, på hjørnet av Old Street i Øst-London. Bak disken står Marian Beke og monterer en knopp av den trendy «tannpineplanten» på toppen av en Martini-drink. Glasset er høyt og formet som en lyspære. Marian har døpt resultatet «Electric Earl». Blomsterknoppen i kombinasjon med alkohol gir en nærmest elektrisk følelse i munnen. Til slutt prydes det hele med selvlysende isbiter. Vi er med andre ord et stykke unna den enkle gin tonicen.

REN VOODOO: Drinken Voodoo Lady er en av The Gibsons mer spektakulære drinkar, med rykende kullsyreis og brent sukker. (FOTO: Mia Gahne) FOTO: Mia Gahne /

Det tok seks uker fra The Gibson åpnet til baren i 2016, til den havnet på sjetteplass på den prestisjefylte lista over verdens 50 beste cocktailbarer. I dag figurerer London-barer på fire av de seks øverste plassene på lista, som utgis av bransjepublikasjonen «Drinks International».

Tilfeldig? Neppe. Bartendere fra hele verden lar seg lokke til London akkurat nå.

– De fleste har en åpen tilnærming og et svært moderne syn på hva en cocktail kan være. Byen har blitt en arena for nyskapende drinker, sier Marian Beke.

Kollega Sara Moretti bærer ut en fat med ulike drinker, den ene mer dramatisk enn den andre. Hun er enig i at det syder av kreativitet bak bardiskene.

– Det er utrolig morsomt at det skjer så mye i barverdenen her. Det er masse morsomme steder å oppdage, og ambisjonsnivået er veldig høyt, sier hun.

Klassiske omgivelser

Det er slett ikke bare nye barer som gjør det bra på den internasjonale barlista. På andreplass på lista for 2018, og på førsteplass de to foregående årene, ligger The American Bar på det tradisjonsrike hotellet Savoy på The Strand. Dette er en elegant bar i art deco-stil, der det kan se ut som tiden har stått stille. På veggene henger signerte portretter med hilsener fra tidligere gjester, som Winston Churchill, John Wayne og Elizabeth Taylor. Her har man blandet drinker i over 125 år, og fortsatt står noen udødelige klassikere på menyen. Men mesteparten av drinkene er moderne og innovative.

Image with visual paralax effect

TRADSISJONSRIKT STED: The American Bar på Hotel Savoy. En klassisk Dry Martini blir til. (Foto: Stefan Wettainen) FOTO: Stefan Wettainen /

Det er en sann fryd å stikke innom her for en drink-opplevelse av det mer elegante slaget. Noen av verdens dyktigste bartendere, iført korte hvite jakker, leverer alt fra kjølige dry martinier med svart kaviar til fantasifulle drinker inspirert av legender som David Bowie og Mick Jagger.

Det pleier å bli veldig trangt før og etter teaterforestillinger, så kom helst utenom de tidene.

– Ellers går det nesten alltid greit å få sitte, bare man har litt tålmodighet, forsikrer Philippa Guy, som er barens første kvinne på 100 år med tittelen Senior Bartender.

Naturens smaker

En helt annen stemning råder i en kjeller på Hoxton Square i den trendy bydelen Shoreditch. Baren Happiness Forgets har blitt et favorittsted for bartendere selv, fordi det er så laidback og usnobbete. Drinkene er dessuten usedvanlig rimelige.

– Jeg har bare jobbet her i et par uker, men jeg bare elsker hele Bar-London akkurat nå, sier Gian Jesus som har tatt med seg cocktail-kunnskapene sine helt fra New Zealand.

BARTENDERNES EGEN BAR: Den enkle baren Happiness Forgets er blitt en favoritt blant bartenderne selv. (FOTO: Stefan Wettainen) FOTO: Stefan Wettainen /
TRIVES: Gian Jesus flyttet til London fra New Zeeland for å utvikle seg videre som bartender. – «Happiness Forgets» er en drømmearbeidsplass, sier han. (Foto: Stefan Wettainen) FOTO: Stefan Wettainen /

På spørsmål om hva som bør være vår neste stopp på barrunden, foreslår han eksentriske Scout noen kvartaler unna. En bitte liten mørk bar som ved første blikk minner mer om et sushisted enn en cocktailbar. Her er fokuset på naturens smaker, og så vel snacks som drinker sorteres i kategorier som hav, trær, jord og busker. Et eventyr for den eventyrlystne!

Tidligere toalett

Ennå noen kvartaler østover, i bydelen Bethnal Green, finner man franskinspirerte Coupette, nabo med herlige Sun Tavern som blant annet har spesialisert seg på irsk whisky og nøye utvalgt musikk.

SPRUDLENDE: Champagne Piña Colada anbefales varmt på Coupette.(FOTO: Mia Gahne) FOTO: Mia Gahne /

Oppe i Kentish Town kan du nippe til tequilacocktails på Ladies & Gentlemen. Navnet antyder forhistorien her, baren er nemlig plassert i et tidligere offentlig toalett.

På Zetter’s Townhouse i Clerkenwell slår man seg derimot ned i en bekvem fløyelslenestol i et gammeldags, hyggelig bibliotek og bestiller drinker spisset med alle slags hjemmelagde bittere (krydret, bittert urtebrennevin). Mens stilrene, italienske Bar Termini i Soho er et eldorado for alle som liker den populære drinken Negroni.

STIL: Zetter’s drinkkonsept er enkelt og elegant – og smakssatt med hjemmelagde ekstrakter og bittere. (FOTO: Stefan Wettainen) FOTO: Stefan Wettainen /

Det er ingen ende på variasjonen i Londons barunivers i disse dager. Tiden da gubbete puber var kveldens mest spennende mål, kjennes langt unna.

Bra barer i London

* The Gibson, 44 Old Street

www.thegibsonbar.london

* The American Bar, The Savoy Hotel, 100 Strand

www.fairmont.com/savoy-london/dining/americanbar/

* Happiness Forgets, 8–9 Hoxton Square

www.happinessforgets.com

* Scout, 93 Great Eastern Street

www.scout.bar

* Coupette, 423 Bethnal Green Road

www.coupette.co.uk

* Sun Tavern, 423 Bethnal Green Road

www.thesuntavern.co.uk

* Ladies & Gentlemen, 2 Highgate Road

www.ladiesandgents.co

* Zetter’s Townhouse, 49–50 St John’s Square

www.thezettertownhouse.com/clerkenwell/bar

* Bar Termini, 7 Old Compton Street

www.bar-termini-soho.com

* Discount Suit Company, 29 Wentworth Street

www.discountsuitcompany.co.uk