Det hele startet i 1972, da den Internasjonale Jernbaneunionen (UIC) lanserte konseptet som lot ungdom reise rundt i Europa med en og samme togbillett. I Norge ble salgstoppen nådd i 1991, da mer enn 25.000 dro på Interrail. Siden har antallet interrailere sunket, men de siste årene har billettsalget krøpet jevnt oppover igjen, både i Norge og andre land. Også antall land som deltar i ordningen har økt. Etter at Litauen kom med i fjor, er togene i 31 land åpne for interrailere.
Reiseguru og togentusiast Helge Baardseth var blant de første som kjøpte billett i 1972, og legger fremdeles ut på eventyr minst en gang i året.
– Fremdeles er det få ting som gir meg mer reisefeber enn en nyslått interrailbillett, sier han.

Sveits trekkes ofte frem som et av de vakreste landene i Europa for togreiser. Ikke alle ruter dekkes av interrailbilletten, men de kan likevel oppleves med noen gode rabattordninger. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix.
Rom for tilfeldigheter
På veien oppfordrer Baardseth til å se nærmere på europakartet, og ikke bare besøke storbyene. Mellom overbelastede destinasjoner som Barcelona, Amsterdam, Paris og Roma ligger det utallige perler som bare venter på å oppdages.
– Den store fordelen med interrail å kunne oppdage steder som ikke halve befolkningen allerede har sett, synes Baardseth.
For Vagabond-redaktøren representerer Interrail en annen tid, da turen ble til underveis. Noe planlegging er viktig, sier han, men sørg også for å gi reisen din rom for tilfeldigheter.
– Jeg setter typisk noen knappenåler på to-tre steder jeg har lyst til å oppleve og tar resten litt tilfeldig, sier han. – Det er en helt spesiell følelse å stå under en togtavle på en stasjon, uten å vite helt hvor man vil ende opp neste dag.
Fleksibelt
Sigrid Elsrud, grunnlegger av togbloggen.no , håper at flere vil prøve seg på Interrail i årene som kommer, og ikke bare for langvarige eventyr.
– Billetten kan i dag dekke nesten hva som helt av reiser i Europa, fra den minste på tre reisedager til tre måneder med fri bruk. Interrail er med andre ord ikke bare forbeholdt «den store dannelsesreisen», sier hun.
I høysesongen, forteller Elsrud, er det blitt avgjørende å vite hvor mye pågang og ekstrakostnader det er på togene du ønsker å ta. Dette gjelder spesielt i landene «alle» vil til.
– I land som Tyskland, Belgia, Østerrike, Sveits og Storbritannia er det lett å reise rundt med en interrailbillett. Litt vanskeligere er det i Italia og Spania, og verst i Frankrike. I disse tre populære ferielandene er det godt tilbud av høyhastighetstog med god komfort, men nettopp derfor også ofte relativt dyre plassreservasjoner, sier hun.

Sju interrailtips
Kjøp riktig billett
Drømmer du om en kjapp helgetur eller flere måneder langs skinnegangen? Det er nå flere varianter av interrailbilletter å velge mellom enn noensinne. Du kan enten begrense turen til ett land (One Country Pass) eller gå for en internasjonal billett (Global Pass) som åpner opp for togreise i 31 europeiske land (minus ditt eget hjemland). Deretter må du velge om du skal ha ubegrenset reisetid (fra 3 dager til 3 måneder) eller et visst antall reisedager innen en gitt periode. Hva som passer best for deg, avhenger av reiseønsker, sesong og budsjett.
Pakk lett
Halve gleden med Interrail er muligheten til å reise fritt og impulsivt. Da hjelper det å kunne slenge sekken på skulderen om lysten melder seg, heller enn å lempe fire kofferter av eller på toget. Som en tommelfingerregel, kutt femti prosent av normal bagasjevekt. Sats heller på å vaske klær jevnlig underveis. Suvenirer kan sendes hjem med post.
Unngå de mest populære togene
På enkelte hurtigtog (spesielt i Frankrike) er det nødvendig å reservere seteplass i forkant, særlig i høysesong. Da kan booking-gebyrene gjøre kraftige innhogg i budsjettet. Et godt alternativ er å unngå disse togene fullstendig og heller satse på mer saktegående lokaltog. Du bruker kanskje lengre tid til neste storby, men får også mulighet til å se langt mer av landene du reiser i underveis.
Book neste seteplass ved ankomst
Om plassreservasjon kreves, og du vet hvor du skal, bestill sete for neste reise idet du ankommer togstasjonen. Du lengter kanskje etter hotelldusjen, men den ekstra halvtimen brukt på billettkontoret er et langt bedre alternativ enn å få beskjed på avreisedagen om at toget ditt er fullbooket. Dette er spesielt viktig om du reiser i populære interrail-land som Spania og Frankrike. Land med få eller ingen krav til plassreservasjon inkluderer Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Sveits, Østerrike, Storbritannia og Irland.
Ta nattog
Fra 2019 har nattog blitt gunstigere enn tidligere for interrailere med såkalt fleksibillett. Nå regner man bare én reisedag per tur, selv om toget går gjennom natten og ankommer morgenen etter. Velger du couchette – en sovekupé delt av seks passasjerer (tre i høyden) – slipper du ofte unna med en hundrelapp eller to i tilleggsgebyr. Nattog må alltid bookes i forveien, helst i god tid.
Utnytt ekstrafordelene
En interrailbillett gir ikke bare tilgang på togreise, men også en rekke fordeler utenom skinnegangen. Se opp for rabattordninger på hotell, kollektivtransport i storbyer, ferger, attraksjoner og museer – for å nevne noe. I tillegg: Om toget ditt ikke dekkes hundre prosent av interrailbilletten, er sjansen uansett stor for at du kan få betydelige rabatter. Se oversikten over fordeler for hvert enkelt land på www.interrail.eu
Reis utenom høysesong
Tidlig på våren og om høsten er passasjertrafikken roligere, overnattingene billigere og temperaturene langt mer håndterbare. Men før du bestiller billett, sørg for å lese deg opp på fellesferier i landene du reiser til. I Italia, for eksempel, blir togene overbelastede i august, når halve landet tar seg fri. Husk også at noen tog, som nattekspressen fra Stockholm til Berlin, ikke går utenom høysesong.
Gode nettsider
Det finnes et hav av nettsider som hjelper deg med planlegging, booking og inspirasjon til interrailreisen. Disse inkluderer:
interrail.eu – Den offisielle siden for interrail i Europa. Pakket med praktisk informasjon om billettyper og reisetips.
bahn.com – Nettsidene til Deutsche Bahn er en fantastisk god reiseplanlegger, som viser konkrete ruter og forbindelser fra land til land og stasjon til stasjon.
seat61.com – Den legendariske nettsiden for global togreise.
showmethejourney.com – God reiseplanlegger med praktisk informasjon om interrail, som avgangstider, stasjonsguider og kostnader.
europarundt.no – Nytt nettsted som markedsfører Interrail.
togbloggen.no – inspirerende og informativ norsk blogg om togreise.
Tre fantastiske togturer i Europa
Glacier Express, Sveits:
Kontinentets tregeste ekspresstog fremheves av mange som en av verdens mest spektakulære turer. Linja går fra Zermatt i de sveitsiske alpene, og tar passasjerer med over hele 291 broer og gjennom 91 tunneler før endestasjonen i St. Moritz. Interrailbilletten gjelder, men plass må bookes i meget god tid. Nytt i år er Excellence class, om du har noen ekstra tusenlapper du ikke vet hva du skal gjøre med.
På nett: https://www.rhb.ch/en/home
Inlandsbanan:
Inlandsbanan løper 1288 kilometer gjennom vakker svensk natur, hele veien fra Kristinehamn i sør til Gällivare i nord. Toget. Den langsomme reisen lar deg oppleve stoppesteder (som Dorotea, Vilhelmina, Arvidsjaur, Moskosel, Jokkmokk) du etter all sannsynlighet ikke ville sett med noen annen transportmetode. Setereservasjon koster 50 kr med interrailbillett, og bør gjøres god tid i forveien. Linjen opererer kun fra midten av juni til slutten av august.
På nett: www.inlandsbanan.se/en
Det lille gule toget i Pyreneene:
Ligne de Cerdagne – ofte referert til som det lille gule toget – går fra UNESCO-byen Villefranche de Conflent til Latour de Carol nær den spanske byen Puigcerda. Den over 100 år gamle linjen tar reisende gjennom et spektakulært landskap av skogkledde daler, og krysser flere broer og elver underveis.