– Skjorter, kjoler, skjørt og kåper. Bare fantasien setter grenser for hva jeg kan designe, jeg får ideer hele tiden! sier Ann Beate Wærnes Hegle.

Klesbutikken Kamelones åpnet i Mellomveien for 10 år siden. – Snart får jeg et nytt og mye kulere skilt på fasaden her, forteller innehaver og tekstildesigner Ann Beate Hegle Wærnes. Til venstre kunde Leif Jakobsen.

I det lille lokale på Lademoen selger hun håndsydde klær – og det finnes bare ett eksemplar av hvert plagg.

– Jeg lette lenge for å finne det rette lokalet, men da den gamle frisør Erbe pensjonerte seg kunne jeg ta over lokalet og gjøre det til mitt eget, sier hun.

Hun liker bydelen veldig godt, og merker utviklingen som har skjedd her de siste årene.

–Det er mye mer aktivitet i Østbyen nå enn da jeg startet, og det håper jeg fortsetter slik at vi får flere småbutikker og andre næringsdrivende her, sier Ann Beate engasjert.

Stoffer finner hun både på nettet, på loppis, bruktbutikker og andre steder. De vaskes og brettes og lagres i butikken, i hyller langs veggene, tett i tett med de ferdigsydde kreasjonene.

–Dette er ikke redesign, som noen kanskje tror, jeg tegner og designer og syr alle plaggene fra stoffene jeg har tilgang på, men ingen av dem er omsydd fra gamle, brukte klesplagg, forteller Ann Beate.

Tegn og kroppsspråk

Denne ettermiddagen har hun fått besøk av Leif Jakobsen som er på jakt etter en skjorte.

–Denne finnes det ikke maken til andre steder, sier han med et smil mens Ann Beate hjelper til med knappene på skjortearmene og sjekker om om den passer.

Den viser seg å være akkurat litt for liten, men det er ikke noe problem, når butikkselgeren også er utdannet skredder og tekstildesigner.

– Dette er selve drømmekåpa mi det, sier kunde.

Anne Beate tar mål, og noterer nøye. Leif vil gjerne ha akkurat dette designet og Anne Beate tar en titt i hyllene for å se om hun har igjen mer av det fargerike stoffet.

– Du kan hente den neste fredag, går det bra? spør hun ved hjelp av tegnspråk og kroppsspråk.

Ann Beate er døv, men forstår det meste av det kundene sier ved å lese på leppene. Noen ganger trenger hun allikevel litt hjelp. Det får hun ukentlig av tolketjenesten i Trondheim kommune.

Hun kan også bestille tolk ved spesielle behov. For eksempel når det kommer kunder som skal ha en spesiell kjole til en bestemt anledning.

Ann Beate har sydd og designet og levert kjoler til bryllup, dåp og store anledninger, og synes det er ekstra gøy når hun får bestillinger fra kunder som kommer innom og trenger hjelp til å finne det perfekte antrekk.

Drømmekåpe

Else Elvedal har handlet hos Kamelones flere ganger. Selv vokste hun opp på den andre siden av Mellomveien og har et spesielt forhold til akkurat denne gaten.

–Her får jeg så god hjelp, og det er så mange vakre stoffer her, du blir bare glad av alle fargene og mønstrene!

Hun skryter av dansekjolen hun fikk laget her for et år siden, og som hun har brukt ved mange opptredener i dansegruppa hun er en del av.

Else Elvedal har funnet seg en kjole, som ville vært perfekt som nytt danseantrekk.

Ann Beate henter ned en av de nyeste kåpene hun har sydd denne våren.

– Nydelig stoff, og for et vakkert snitt! utbryter Else og sender et beundrende blikk i retning designeren.

–Dette er jo selveste drømmekåpa det!

Ann Beate smiler.

Hun er veldig glad i farger og fine mønster, og liker å kombinere dem på sin egen kreative måte. For henne er det viktig å bli kjent med kundene, og hjelpe dem med å finne riktig fasong.

–Her får du det akkurat som du vil, jeg tilpasser etter behov og kroppsform, det er viktig å føle seg vel, og da må klærne sitte godt og passe til den du er! sier hun.

Else står og beundrer en ny kjole, i gammelrosa stoffer med mønster, med sitt helt spesielle uttrykk, nesten litt teatralsk.

–Denne ville passet perfekt til vårt neste danseshow, sier hun og legger plagget galant over kneet for å studere stoffet litt nærmere.

Snart er det mai.

Else gleder seg til å ha på seg sin egensydde bunad på nasjonaldagen, men vet at det kommer mange andre anledninger der hun kan bruke de unike plaggene hun finner her.

Ann Beate er døv og bruker tegnspråk og kroppsspråk for å kommunisere med kundene sine. – Hvis det er behov for mer hjelp, bestiller jeg alltid tolk, sier hun.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre