Nå er regissør Harald Zwart klar til å vise frem historien om Jan Baalsrud, som han tok mål av seg til å formidle – 60 år etter Arne Skouens Oscar-nominerte forgjenger «Ni liv».

Anmeldelsene står å lese allerede, og går fra det svært begeistrede til det misfornøyde. Selv sier regissøren til NTB om å lage dramaet i dag, 75 år etter at de dramatiske hendelsene:

– Det har kommet nye elementer til som gjør historien mer detaljert, fastslår han.

På spørsmål om hvordan det er å ha dagens blikk på dette, og hva han vektla med større distansen enn Skouen til historien, svarer Harald Zwart:

– Det har vært viktig for meg å skildre en historie om modighet og frykt og det å risikere sitt eget liv for å redde en annens. Generasjoner etter oss er fjernet fra den direkte kontakten vi har hatt med dem som faktisk opplevde krigen, og det er viktig å formidle dette videre. Ikke bare historiske fakta – men følelsene.

Image with visual paralax effect

– Lages det karer som Max Manus, heltene fra Telemark og Jan Baalsrud i dag?

– Det er det umulig å svare på. Mennesker gjør de utroligste ting i ekstreme situasjoner. Det er ikke bare Baalsrud som var helten, men også dem som reddet ham.

Gitt alt de kunne

Harald Zwart medgir at det er spennende nå rett før. Onsdag var det presselansering i stor stil i Oslo. Hvordan føler han det nå – rett før først anmeldernes dom faller, og deretter publikums?

– Det er alltid spennende før en filmlansering, men alle som har jobbet på denne filmen, både foran og bak kamera har gitt alt de kunne for å fortelle den beste historien, sier regissøren til NTB.

Hva mener så anmelderne? De later til å være en smule splittet – så «Den 12. mann» får anmeldelser nesten over hele fjøla.

Her er regissør Harald Zwart (midten) i mars i år – når scener til «Den 12. mann» ble innspilt på Vippetangen i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

«En forfriskende og helt ny filmfortelling», melder Framtidinord.no, og mener Zwart gjenskaper Baalsrud-dramaet på en overbevisende måte.

Filmpolitiet i NRK P3 er like begeistret, og mener han har «laget en barsk og billedskjønn actionfilm om en av Norges største heltebragder» – og videre: «En vellykket krigsfilm rik på patos og patriotisme».

DNs anmelder kaller «Den 12. mann» «fysisk action av høy klasse» og et «adrenalinkick».

VG gir en firer, og mener det er «en solid, men forutsigbar film. Som ser aldeles praktfull ut».

Dagbladet går ned til en treer, og mener Zwart «gjør sitt ypperste for å presse Baalsrud historie inn i en utdatert Hollywood-formel».