Zlatan-filmen åpner Doc Lounge i Trondheim

Nyheter: Skal by på verdens beste dokumentarfilmer i nytt kafekonsept. Målet er få et enda større filmpublikum.

Doc Lounge er et nordenomspennende nettverk som startet i Malmö i 2006. Det vokste raskt i Sverige og spredte seg siden både til Danmark og Finland og Norge. Oslo og Volda har fått sine dokumentarsalonger, og nå kommer altså konseptet til Trondheim.

«Doc Lounge skal formidle verdens beste dokumentarfilmer i originale og innovative rammer», heter det i programerklæringen deres.

Vi ble nysgjerrige og tok en prat med prosjektleder Svein Inge Sæther over en kaffekopp på Sellanraa Bok&Bar før helgen.

Prosjektleder Svein Inge Sæther i Doc Lounge Trondheim. Her utenfor det nye Kulturkvartalet øverst i Søndre gate, hvor deres samarbeidspartner Litteraturhuset i Trondheim holder til.

Mange kjenner han fra før som daglig leder av Cinemateket i Trondheim gjennom mange år. Han har også jobbet for filmfestivalene i regionen, Kosmorama og Femmina. Dessuten er han med i styret til dokumentarfestivalen som starter tirsdag denne uken.

Inititativet til Doc Lounge kom fra Midtnorsk Filmsenter som lenge har hatt lyst til å få til dette i Trondheim, de måtte bare finne en egnet ildsjel til å drive det frem. Sammen med nettopp Cinemateket og Dokumentarfestivalen, og med støtte fra kommune og fylkeskommune og Norsk filminstitutt, er Sæther nå klar for å tilby det nye, urbane konseptet til trønderne. Åpningseventet faller, kanskje ikke så overraskende, på åpningsdagen til Trondheim Dokumentarfestival.

Hva er egentlig konseptet og ideen bak Doc Lounge?

–Enkelt sagt er idéen å vise god dokumentarfilm i en annen setting enn tradisjonell kino, og vi skal alltid by på noe mer enn bare filmen, forteller prosjektleder Sæther.

I tillegg til ordinære filmvisninger byr Doc Lounge på ulike gjester hver gang, som for eksempel filmskapere, foredragsholdere og andre innledere.

Men de kan ikke gjøre hva de vil. Doc Lounge har mange sider med retningslinjer som alle byene må følge.

Blir det ikke litt strømlinjeformet hvis alle er like?

– Vi synes bare det er en styrke, og et kvalitetsstempel. Vi får nettverk med mange nordiske aktører og kan nå ut til et større publikum med filmene, sier han.

Sæther er filmviter og hekta på dokumentarfilm. Nå ser han fram til å vise den nye dokumentarfilmen om «Den unge Zlatan».

Filmen forteller historien om gutten fra beryktede Rosengård i Malmö som ble en av de største idrettsstjernene i svensk historie. Brødrene Gertten fulgte Zlatan Ibrahimovic tett i debutåret 1999 i Malmö FF, gjennom tiden som gryende stjerne i Ajax i Amsterdam og til det store gjennombruddet med Juventus i 2005.

– Filmen er virkelig bra, den byr på et sterkt møte en særegen personlighet og har stor appell ikke bare til et fotballinteressert publikum, sier Sæther.

Innovative
I de andre byene hvor Doc Lounge har blitt populært, har de holdt hus på konsertsteder og teaterscener, og i barer, kaféer og klubber. I Trondheim har de  valgt å etablere seg i det nye kulturkvartalet, i nært samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim og kafeen Sellanraa Bok & Bar.

–Vi har stor sans for det de har fått til her, de er dristige i tankegangen, og det vil vi gjerne være en del av. Vi skal være innovative, og tilby et alternativ, sier Sæther.

Prosjektleder Svein Inge Sæther i Doc Lounge Trondheim. Her på Sellanraa Bok & Bar hvor de skal vise «Den unge Zlatan» som åpningsfilm 15.november. Retningslinjene er samlet i en egen håndbok som alle i det samme film-nettverket må følge.

Han ser seg rundt i lokalet, peker og forklarer. På den lange veggen som til daglig er fylt av bokhyller henger det også et lerret. Lyd og lysutstyr er på plass, og det er fullt mulig å bruke lokalet til annet enn kaffeprat. På åpningsfilmen tirsdag kan du se film og være kafegjest samtidig. Baren vil være åpen hele kvelden, også mens filmen vises. Sven Bisgaard Sundet fra NRK P3 leder en fotballsamtale før filmen.

–Det er jo bare et heldig sammentreff at dette nye Kulturkvartalet ble etablert omtrent samtidig som vi starter opp vårt konsept. Vi trenger visningsarenaer, og de trenger innhold, sier Sæther.

Kulturmiks og samarbeid
Samarbeidet med Litteraturhuset i Trondheim er naturlig for en ny aktør som vil vise det beste innen dokumentarfilm. Begge er opptatt av aktualitet og samfunnsdebatt og kan dra veksler på hverandre.

–Det blir en helt annerledes kulturopplevelse når vi mikser flere ting med hverandre, og vi slipper å sitte på hver vår tue, sier Sæther.

I år skal Doc Lounge Trondheim vise fire dokumentarfilmer i november og desember, og i 2017 vil det regelmessig bli holdt flere filmsalonger.

–Vi er allerede godt i gang med planleggingen for neste år og ennå har vi ikke begynt! avslutter Sæther.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre