Nye tall: Yrkesfag mest populært

Nyheter: Yrkesfaglige utdanningsprogram er mest populært blant ungdom som har søkt seg til første trinn på videregående skole.

For studieåret 2020–2021 er det 37.040 søkere til yrkesfag på Vg1, 450 flere enn til de studieforberedende programmene, viser en fersk oversikt fra Utdanningsdirektoratet.

Sammenlignet med i fjor er det 650 flere søkere på yrkesfaglig Vg1 og 250 færre som søker studieforberedende. Dermed er det for første gang siden medier og kommunikasjon ble flyttet fra yrkesfag til studieforberedende, et lite flertall søkere til yrkesfag.

Av yrkesfagene er det helse- og oppvekst som fortsatt er det mest populære programmet.

– Det finnes veldig mange spennende veier i videregående, og jeg er spesielt glad for at så mange unge velger yrkesfag. Elevene har lyst til å arbeide i praktiske, kreative yrker hvor de får brukt både hodet og hender, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Til sammen har 205.800 ungdommer søkt opptak til videregående utdanning i offentlige skoler i år. Det er studiespesialisering som er det utdanningsprogrammet med klart flest søkere ved alle trinn, selv om antall søkere til studiespesialisering Vg1 har gått noe ned.

Oversikten viser at det som før er store forskjeller i søkemønsteret til gutter og jenter. Det er langt flest gutter blant søkerne til bygg- og anleggsteknikk, elektrofag, og teknikk og industriell produksjon, selv om stadig flere jenter også søker disse programmene.

(©NTB)