Rita Ottervik: Vi skal skape tidenes VM-opplevelse

Nyheter: Etter seks års innsats ble Trondheim tildelt ski-VM 2025 av Det internasjonale skiforbundet (FIS) lørdag.Trondheim arrangerte også ski-VM i 1997. Sist gang mesterskapet var arrangert i Norge var i 2011 med Oslo som arrangør.

Bekreftelsen ble meddelt av FIS-president Gian-Franco Kasper.

– Gratulerer Trondheim! sa Kasper lørdag.

– Takk for tilliten, sa Trondheims ordfører Rita Ottervik i sendingen til FIS.

I en pressemelding utdyper hun:

– Dette er en stor dag. Selv om det har ligget i kortene lenge, er det godt å få den endelige avklaringen. Vi har samarbeidet godt med idretten som ønsker å prioritere å få VM til Trondheim. For kommunen har det vært like viktig å få til et godt hverdagsanlegg som folk kan bruke i tiår fremover. Nå får vi begge deler, og vi skal samarbeide videre med idretten for å skape et folkelig, miljøvennlig og fantastisk VM i Granåsen. Kort sagt tidens VM opplevelse. Dette blir gøy, sier Ottervik.

Alene på listen

Denne gangen var Trondheim alene på søkerlisten, og tildelingen var mer eller mindre en ren formalitet. Trondheim skulle ha blitt tildelt mesterskapet på kongressmøtet i vår, men koronapandemien gjorde at FIS-kongressen ble utsatt til 4. oktober og deretter til 5. juni 2021.

Skipresident Erik Røste var på plass i Trondheim da navnet til Trondheim ble ropt opp lørdag.

– Dette er en gledelig dag for norsk skisport. Et VM vil gi et oppgradert anlegg i Granåsen som vil inspirere, glede og sikre aktivitet i mange år fremover både for bredde og topp. Hele Ski-Norge har støttet Trondheim som VM-søker, og nå har drømmen endelig blitt til virkelighet. Vi har et svært godt samarbeid med Trondheim kommune og skisporten i Trøndelag. Sammen ønsker vi å gjennomføre et VM med fokus på bærekraft, teknologiutvikling, idrettsglede og folkefest, sier han.

Første tanker

De første tankene om et VM kom på skissebordet i 2009, og høsten 2014 signaliserte Trondheim kommune at de ville søke om ski-VM i 2021. Guri Knotten ble ansatt som prosjektleder, mens ordfører Rita Ottervik ble leder i søkerkomiteen. 1. mai 2015 ble Trondheim offisielt lansert som søkerkandidat av Norges Skiforbund.
Men Trondheim lyktes ikke sitt første forsøk. 1. juni 2016 vant tyske Oberstdorf avstemningen om å få mesterskapet i 2021. Byen helt sør i Tyskland nedkjempet også slovenske Planica på veien.

I oktober 2017 var det klart at Trondheim og Planica ville kjempe om å få arrangere ski-VM i 2023, og 17. mai 2018 var det klart for avstemningen på FIS-kongressen. Der vant Planica ganske klart mot Trondheim.

Champagne

Trønderne var bestemte på ikke å gi seg, og den tredje gangen var det klart at de ville lykkes. Ingen motkandidat kom på banen, og lørdag falt den endelig avgjørelsen om at ski-VM 2025 arrangeres i Granåsen.

– Denne gangen var vi eneste søker, ikke fordi ingen andre vil ha VM, men fordi den internasjonale skifamilien er enige om at det er Norge og Trondheims tur. Jeg var selv til stede under de fantastiske dagene i 1997 og gleder meg til å oppleve folkefesten på nytt, sier skipresident Røste.

Da kunne også champagnen sprettes under et arrangement i Trondheim. Der var representanter for dem som har deltatt i søknadsarbeidet samlet, sammen med gamle skilter, VM-håp, politikere, idrettspolitikere, næringslivsaktører, arrangører og ildsjeler.