Vitenskapsmuseet skal stille ut døde menneskekropper

Nyheter: For første gang kommer utstillingen "Body Worlds Vital" til Norge.

Til sommeren blir det mulig å se døde menneskekropper på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Vitensenteret og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab har samarbeidet for å få den kontroversielle utstillingen til Trondheim.

Planen er at den skal stå i fire måneder:

– Vi får 13 hele kropper i ulike positurer, alt fra sjakkspilleren til skiløperen. I tillegg er det et hundretalls organer, sier direktør ved Vitenskapsmuseet i Trondheim, Reidar Andersen, til NRK.

Utstillingen består av ekte menneskekropper som er plastinert, en teknikk utviklet av den tyske legen Gunther von Hagens på 70-tallet.

Det er selvfølgelig noen som mener det er makabert. Det første vi tenkte på før vi så den var: er dette litt på kanten? Og svaret var nei

Plastinasjon foregår ved at  kroppens egne væsker og fett erstattes med lim og silikon. Kroppen blir deretter herdet slik at den blir luktløs og evigvarende. Kroppene blir gjennomsiktige slik at man kan se forskjellige typer vev som muskelmasse, benbygning og  organer.

Utstillingen er så langt sett av 40 millioner mennesker:

– Det er selvfølgelig noen som mener det er makabert. Det første vi tenkte på før vi så den var: er dette litt på kanten? Og svaret var nei, sier Andersen til NRK.