– Planetarium-opplevelsen handler om en reise i verdensrommet, for eksempel til månen og til romstasjonen. Så vil det også bli visning av 3D-filmer som tar deg til steder du ellers ikke kan reise til. Som til verdensrommet, havbunnen, eller inne i kroppen, forteller direktør Arnfinn Stendahl Rokne til Universitetsavisa.

Han er i full gang med å planlegge en spektakulær åpning av 3D-planetariet under Starmus-festivalen i sommer.

Med det nye planetariet i bakgården, vil opplevelsessenteret  i det gamle Norges Bank-bygget kunne få en økt kapasitet med over 40 000 besøkende i året.

Det planlagte 3D-planetariet i bakgården til Vitensenteret blir et skikkelig romskip i bakgården. 14 meter høyt og 12 meter bredt. Foto: Svein Erling Lode, Vitensenteret

– Vi er veldig spente på hva vi kan få til av egne produksjoner og hva vi kan få ut av miljøene rundt oss. Vi jobber med NXT Media, NTNU, Nord universitet, Headspin og snakker med filmbransjen rundt oss. Vi tenker at dette skal bli en arena for produksjon og utvikling, enten lokalprodusert stoff eller forskning som også er formidling i seg selv. NTNU forsker for eksempel på teknologi knyttet til 3D og visualisering. Dette kan fungere som et offentlig laboratorium. En ting er at dette er det første 3D-planetariet i Norge, men tankene vi har rundt produksjon gjør at dette ikke bare er for Vitensenteret, men for hele Trondheim, sier Stendahl Rokne til Universitetsavisa.

Totalkostnaden for 3D-planetariet er 15,3 millioner kroner.

Finansieringen har blant annet kommet i mål gjennom sponsorer, private gaver og salg av seter.

Lagre