Ekstra kos

Knut-Espen Misje er en av landets mest erfarne vinanmeldere og vinkelnere. Han har 11 års fartstid som NTBs vinanmelder og har utdannet vinkelnere og drevet restauranter i en årrekke. I dag driver han to vinbarer i Stavanger og er trener for Norsk Vinkelnerlandslag.

Uansett om du tilbringer påsken på fjellet, ved sjøen eller i byen, håper jeg du får anledning til å kose deg litt ekstra med god mat og drikke. Velger du vin med omhu, trenger det slett ikke bli dyrere – bare bedre!

Her har jeg plukket ut mine ni beste rødvinstips akkurat nå, både på flaske og kartong. Enten du ser etter den ultimate vinen til lammet, eller bare trenger en deilig solvegg- eller peiskosvin, finner du det her.

Prismessig er vintipsene fordelt på fem billige viner som gir fantastisk mye for pengene, tre mediumprisede høykvalitetsviner og én mer kostbar vin for dem som vil investere i en smaksopplevelse litt utenom det vanlige.

Villa Wolf Pinot Noir 2021

Kr 469,90 / Varenr. 7939006 / Distrikt: Pfalz, Tyskland / Basisutvalget / Bag-in-box, 3 liter = kr 156,63 per liter

Pinot Noir er virkelig på fremmarsj om dagen. Denne boksen er en vinner både i solveggen og ved middagsbordet. Global oppvarming har gjort klimaet i den tyske regionen Pfalz velegnet for produksjon av rødvin, og med denne vinen sikrer du deg god valuta for pengene.

Villa Wolf Pinot Noir 2021

Vinen har typeriktig aroma og smak av jordbær, plommer og vårstemning i skogen. Den er frisk, men med silkemyk tekstur. Nyt et glass alene eller til lettere retter. En god match er pannestekt torskefilet med sprøtt bacon. Vil du perfeksjonere kombinasjonen, legger du til blomkålkrem og en kremet saus med kyllingkraft og timian.

Bibi Graetz Rosso Toscana

Kr 545 / Varenr. 10094106 / Distrikt: Toscana, Italia / Basisutvalget / Bag-in-box, 3 liter = kr 181,67 per liter.

Hva er vel bedre enn å se våren komme, mens man nyter et glass Sangiovese og drømmer seg bort til Toscana?

Bibi Graetz Rosso Toscana

Her får du dufter av mørke, solmodne bær, anis, oregano og rosmarin, kombinert med syrefrisk smak av kirsebær. Det hele støttes opp av behagelige tanniner.

Vinen er perfekt til Italienske klassikere som spagetti bolognese og hjemmelaget lasagne.

Natural Selections Bordeaux

kr 559,90 / Varenr. 7838506 / Distrikt: Bordeaux, Frankrike / Basisutvalget / Bag-in-box, 3 liter = kr 186,63 per liter

Bordeaux er synonymt med både biff og lam i min bok – og denne er perfekt til begge deler. Vinen er laget av like deler Merlot og Cabernet Sauvignon.

Natural Selections Bordeaux

Solbær, kirsebær og grønne toner støttes opp av finmaskede tanniner som kler protein godt. Denne vinen er velbalansert og drikkeklar nå, så det er bare å få på grillen! Utmerket kjøp til prisen.

Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2021

Kr 185,90 / Varenr. 10106901 / Distrikt: Bairrada, Beira Atlântico, Portugal / Basisutvalget / Flaske 100 cl = kr 185,90 per liter

Hipster alert! Denne vinen er fresh, syrlig, lett og leskende. Den kjennes kul og urban, og er i så måte kanskje den perfekte bypåskevinen? Frisk og kjølig er den også utmerket i solveggen på hytta.

Vinen er laget av druen Baga fra kystnære vinmarker i Portugal, og det er utrolig hvordan Dirk Niepoort har klart å temme druens robuste tanninstruktur. Nyt smakene av jordbær, rips og mynte. Til å være på flaske er dette dessuten et veldig bra kjøp, siden du får en hel liter.

Server vinen lett avkjølt på 13 grader, enten alene til påskequizen eller til nachos med pikant salsa og rikelig med smeltet ost og rømme.

Ch. Kefraya Bretèches 2020

Kr 164,90 / Varenr. 8136501 / Distrikt: Bekaa Valley, Libanon / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 219,87 per liter

Beekadalen i Libanon har solid vinkultur, og denne kraftpakken leverer meget godt i den lavere prisklassen. Det er rikelig med sol og varme i distriktet, så druene blir godt modne og fulle av smak.

Ch. Kefraya Bretèches 2020

Syrah er hoveddruen i vinen, og de dominerende smakene er mørke skogsbær, tørket frukt, søt lakris og timian. Vinen har sjenerøs sødmefull frukt, behagelige tanniner og god balanse. Denne smaker utmerket til både vilt, rødt kjøtt og uten matfølge ved peisen. Mye vin for pengene.

Iona Monopole Pinot Noir 2020

Kr 269,90 / Varenr. 14222501 / Distrikt: Elgin, Cape South Coast, Sør-Afrika / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 359,87 per liter

Iona Monopole Pinot Noir 2020

Ved kysten sørøst for Cape Town modner Pinot Noir-druene perfekt. Denne Pinot Noiren fra Iona tåler sammenligning med tilsvarende viner fra både Burgund og California. Rød frukt, forfriskende syrestruktur og fløyelsmyk tekstur gir deg et meget godt glass, med svært høy kvalitet til prisen.

Vinen er god å drikke alene, men passer også ypperlig til lettere retter. Prøv den til smørstekt kyllingbryst med sprøtt skinn, og legg gjerne til en linseragu med sjalottløk, estragon og stekt sopp, samt en god sjysaus.

Viña Cubillo Crianza 2014

Kr 269,90 / Varenr. 1991101 / Distrikt: Rioja, Spania / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 359,87 per liter

Produsenten Lopez de Heredia er så «old school» som det er mulig å bli. Deres Crianza tar smaksløkene med på en tidsreise som bare bør oppleves. Her får du lys farge, modne og utviklede dufter, og smaker av røde bær, svisker, lær, gammelt treverk og tobakk.

Denne vinen gir en kompleksitet og drikkeglede som vanligvis koster vesentlig mer. Stikkord til menyen er lammekoteletter og svinenakke på grillen.

Image with visual paralax effect

Fontodi Chianti Classico 2020

Kr 284,90 / Varenr. 3278801 / Distrikt: Chianti Classico, Toscana, Italia / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 379,87 per liter

Fontodi lager muskuløse og moderne viner. Modne druer fra høytliggende vinmarker og pen, men tydelig, fatbruk gir vinene både trøkk og eleganse. De ligner mer på Bruce Lee enn Arnold Schwarzenegger, om du forstår. Denne flasken anbefales på det varmeste til lam og biff.

Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2020

Kr 664,90 / Varenummer 10277201 / Distrikt: Sonoma Coast, California, USA / Basisutvalget / Flaske 75 cl = kr 886,53 per liter

Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2020

Hirsch Vineyards tilhører kremen av moderne vinbønder i Sonoma Coast. Produsenten leverer forbilledlig gode viner som har vært med på å sette California på kartet. Denne koster en del, men er du glad i god vin, vil du oppleve at den forsvarer prisen og vel så det.

Vinen kombinerer letthet med kraft. Her er det balanse, konsentrasjon, lengde og kompleksitet. Smakene av bringebær, jordbær, estragon, kokosnøtt og vår i skogen står perfekt til grillet kylling.