Café Ni Muser har vært en del av bybildet siden starten i 1991. Denne uka startet de med frokostservering på hverdager.

Duften av kaffe, egg og ferske bakverk møter oss da vi litt over klokka åtte går inn døra til Café Ni Muser i Bispegata.

– Hei, var det kaldt ute idag?

Varmt lys i taket, rolig bakgrunnsmusikk og en smilende servitør som ønsker velkommen.

Vi er klar for frokost ute på byen.

Image with visual paralax effect

Velfylt og delikat frokostbuffet til 149,- kr per person.

Det som tidligere var kafeens første avdeling er nå omgjort til et eget matrom, med en velfylt og delikat frokostbuffet fra åtte til ti.

– Vi har gjort om litt i det siste, og satset enda mer på mat, så nå er det ulike lunsjtilbud og brødvarer, dagens middag og kaker som har fått plassen her, men vi har jo mange bord i de to innerste rommene, forteller Taina Gliere.

Hun er en av åtte ansatte som under Geir Barstads ledelse jobber på heltid med å skape matopplevelser og god stemning i den gamle caféen som svært mange trondhjemmere har et forhold til.

– Vi har lyst til å lage den beste frokostmøteplassen i byen, fordi vi synes det mangler et slikt tilbud, forteller daglig leder Geir Barstad mens han legger opp brød, egg, yoghurt og frukt og andre godsaker i lekre farger.

– Hver morgen når jeg kommer på jobb i sju-tida ser jeg strømmen av folk som passerer forbi her. Det er mange som har arbeidsplassen sin rundt her, så vi ville gi dem et tilbud som ikke finnes fra før, forteller Barstad.

Helt siden han for to år siden tok over som daglig leder av den 26 år gamle kunstkaféen som deler lokaler med Trondheim Kunstforening, har han hatt store planer om å endre hele konseptet.

Men han har det ikke travelt.

Café Ni Muser har de siste to årene gjennomgått en stor forandring etter at Geir Barstad tok over som daglig leder. De har 6 faste ansatte og to lærlinger på kjøkkenet, både en kokk og en konditor. Fra venstre: Marte Mikkelsen (konditorlærling), Dan-Anders Normann (konditor) og Geir Barstad (daglig leder og kjøkkensjef).

– Vi skynder oss sakte, og bygger opp en ny arbeidsplass her nå, forteller den erfarne kjøkkensjefen.

Med to lærlinger og seks faste ansatte satser han for fullt på å lage et nytt grunnlag for den populære kaféen i Bispegata.

I kjelleren har de sitt eget bakeri og konditorverksted, og alt de selger i kaféen er laget for hånd innomhus.

Oppvekst på Britannia

Barstad har bakgrunn som assisterende kjøkkensjef på Rica Nidelven og var i sin tid med å vinne prisen for «Norges beste hotellfrokost» de første to årene.

Han har også vært kjøkkensjef på Britannia Hotell, en arbeidsplass han kjenner svært godt.

– Jeg har praktisk talt vokst opp på Britannia, og hadde min første jobb i oppvasken da jeg var 11, forteller han.

Image with visual paralax effect

Alle kaker og bakverk tilberedes av fagfolk på «nye Cafè Ni Muser».

Med to foreldre som begge var servitørører på det historiske hotellet er det mange av hans egne barndomsminner som er farget av kjøkkenet på Britannia, rommene, gangene og ikke minst Palmehaven.

Nå vil han bringe tilbake noe av det han har lært gjennom snart 30 år i bransjen, og baner vei for en ny frokostkultur i byen.

– Her kan du komme og få en rolig, myk start på dagen for deg selv, i selskap med kolleger, eller invitere med deg kunder hvis du har et viktig møte, sier Barstad.

Image with visual paralax effect

Egg hører med på en god, hjemmelaget frokost.

– Hvorfor ikke kombinere ditt neste salgsmøte med en god frokost? foreslår Barstad, og begynner å fortelle om hva som har vært hans inspirasjonskilder.

Tidligere arbeidsplasser, reiser han har vært på, og steder han har besøkt.

Det har alltid handlet om gode opplevelser med utgangspunkt i god kvalitet og en kjærlighet til kokkefaget.

– På en reise til Cermatt i Sveits for et par år siden oppdaget jeg en litt annerledes kafékultur.

Engasjementet stiger når Barstad begynner å fortelle om om mer kontinentale kafévaner og tradisjoner.

– Folk var oppe grytidlig om morgenen og møttes over en frokost, det var så inspirerende og herlig, jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan skape noe lignende i Trondheim, avslutter han.

Image with visual paralax effect

Frokosten er dagens viktigste måltid, iallefall i følge Geir Barstad, daglig leder og kjøkkensjef på Café Ni Muser i Bispegata i Trondheim.