Hele 55 prosent sender e-post, ringer eller har andre former for jevnlig kontakt med jobben i ferien. Det viser en fersk undersøkelse YouGov har gjort for Novasol, Europas største utleier av privateide feieboliger.

I Tyskland og Nederland er det bare rundt 20 prosent som har like tett kontakt med jobben i ferien, viser tall fra Novasol. Svenskene har litt mer kontakt. Ifølge en tidligere YouGov-undersøkelse har 33 prosent kontakt ofte eller av og til med jobben gjennom ferien.

– Nordmenn ser ut til å være mer tilgjengelige enn de fleste, og vi logger oss sjelden eller aldri av. Selv ikke i ferien, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig i Novasol Norge.

Tilgang til internett og trådløst nettverk blir stadig viktigere når vi leier hytter eller ferieboliger.

– Det spiller ingen rolle om det er en hytte langt inne i fjellheimen. Folk ønsker de samme mulighetene for å være pålogget som om de var på et hotell, sier Pia Buen.

Flere smarttelefoner

Øistein Eriksen i mobilselskapet One-Call mener det er flere grunner til at nordmenn har mer kontakt med jobben i løpet av ferien enn mange andre.

– Først og fremst handler det om at vi har kommet lenger når det gjelder teknologi. Hele ni av ti nordmenn har i dag en smarttelefon som fungerer som en liten PC. Det gjør det enklere å holde seg oppdatert og være tilgjengelig, sier Eriksen.

Han mener vi har blitt langt tryggere på vår databruk og internettbruk, også i utlandet.

– Bevisstheten rundt priser og datapakker gjør at nordmenn velger å være på nett også i ferien. Vi sjekker innboksen, sosiale medier og nyhetsmedier til alle tider på alle steder. Før kjøpte vi tre dager gamle norske aviser i Syden, nå leser vi helt ferske nyheter på nett, sier Eriksen.

I felleferien i fjor opplevde mobilselskapet nesten en firedobling av databruken blant kundene som befant seg i utlandet.

– Den voldsomme økningen skyldes at mange velger å kjøpe en datapakke som kan brukes i hele ferien. Vi regner med at denne trenden vil fortsette, sier One-Call-sjefen.

Kobler av

Kvinner er mindre tilgjengelige enn menn i ferien.

– Kvinner kobler mer av enn menn, viser det seg. Hele 53 prosent av kvinnene svarer at de aldri har kontakt med jobben i ferien. Kun 38 prosent av mennene svarer det samme, sier Pia Buen i Novasol.

Omlag halvparten av ferieboligene Novasol leier ut i Norge har tilgang til Internett.

– Det er en økning i bestillingene av ferieboliger med internettilgang. Av de 40 000 ferieboligene vi leier ut i Europa, har hele tre av fire tilgang til internett. Vi ser at dette blir viktigere og viktigere for folk, sier Buen.