– Ingen vet bedre enn trøndere hvordan man reiser seg etter nederlag

Nyheter: Ap tapte valget, men ingen vet bedre enn trøndere hvordan man reiser seg igjen etter nederlag, slo tidligere Ap-nestleder Trond Giske fast i sin 1. mai-tale. 

Ap tapte valget, men ingen vet bedre enn trøndere hvordan man reiser seg igjen etter nederlag, slo tidligere Ap-nestleder Trond Giske fast i sin 1. mai-tale.

– Vi tapte et valg i fjor som vi ikke skulle tape. Vi hadde kanskje, som Brann ofte gjør, innkassert seieren litt for tidlig i sesongen, sa Giske i sin tale i industrikommunen Verdal nord i Trøndelag.

– Sosialdemokratier i hele Europa sliter. Det er ingen selvfølge at arbeiderbevegelsen skal styre igjen. Men vi trøndere vet at det går an å komme tilbake etter nederlag og reise seg etter at vi har falt, sa han.

Giske viste til at trønderske sportsprofiler som Marit Bjørgen, Frode Estil og Oddvar Brå har klart nettopp det.

– Ingen er bedre på det enn oss trøndere, understreket stortingspolitikeren.

Comeback

Giske trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet 7. januar som følge av flere varsler mot ham knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Partifeller og kommentatorer har reagert på Giskes comeback, som startet med en tale til Orkland Ap 10. februar. På direkte spørsmål fra TV 2 om hvordan han har hatt det personlig etter vrakingen som sentralstyremedlem og nestleder, svarte han:

– Jeg har ikke så mye kommentarer til det i dag. I dag handler det ikke om oss som er politikere.

– Denne dagen bør for meg og alle andre handle om det politiske innholdet. Jeg har feiret 1. mai i 35 år og holdt taler og appeller i 30 av dem, sa han til TV 2.

Giske sitter nå i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

– Tydelig linje

Ap feiret 1. mai mot et dystert bakteppe. Et knusende valgnederlag ble etterfulgt av mye negativ oppmerksomhet rundt nettopp Giske-saken, og Ap har blitt straffet hardt på meningsmålingene.

Verken partileder Jonas Gahr Støre eller nestleder Hadia Tajik, som var på rundreise i henholdsvis Hedmark og Nordland/Troms, brukte i sine taler tid på metoo-kampanjen. Det gjorde derimot byrådsleder og Ap-veteran Raymond Johansen, som i sin tale på Youngstorget i Oslo beskrev metoo som et politisk jordskjelv.

– Det skal være greit å si fra. Og de som sier fra, skal bli lyttet til og tatt på alvor, sa han.

– Og så er det vår oppgave, som folk valgt inn i lederposisjoner og hele vår bevegelse, å ta dette opp, igjen og igjen og igjen. Vi kan ikke kompromisse på dette, kamerater.

Anonyme Ap-kilder uttalte nylig til Dagbladet at krefter i Oslo Ap ønsker Johansen som ny nestleder i Ap etter Giske. Helt ukjent for meg, kommenterte byrådslederen, som viste til at Ap tradisjonelt har hatt én nestleder, som i dag.

Angrep Frp

I Ap-toppenes 1. mai-taler fikk Frp-leder Siv Jensen gjennomgå etter at hun sist helg beskrev Frp som arbeidernes parti.

– Mens Frp har kuttet i fagforeningsfradraget, kuttet i pendlerfradraget, og kuttet feriepenger til arbeidsledige – så sier vi det skal være lett å være arbeider og lønnsmottaker i Norge, sa Tajik.

Støre angrep regjeringen for å svekke det organiserte arbeidslivet og arbeidstakeres rettigheter ved å føre «klassisk Høyre-politikk». Han varslet kamp for bedre pensjon for utsatte grupper, som deltidsarbeidere, vikarer og ungdom i private bedrifter.

– Vi kommer ikke til å gi oss i kampen for en rettferdig pensjon for alle, sa Ap-lederen.

Frp-politiker Sylvi Listhaug gikk under partiets arrangement i Drammen løs på Støre.

– Han har kjøpt private helsetjenester, men han unner ikke vanlige folk det samme. Det kaller jeg å trekke stigen opp etter seg. Så lenge det er pust i meg, skal jeg sørge for at Jonas Gahr Støre aldri blir statsminister i Norge, sa hun.