Verdenskjent poet til Trondheim denne uka

Nyheter: Den syriske poeten Adonis (86) er hovedgjest når Æ Å Trondheim Litteraturfestival starter torsdag. Temaet i år er grenser.

Norsk Forfattersentrum Midt-Norge arrangerer sin egen litteraturfestival annenhvert år.

16.-18.mars er det klart for den åttende utgaven av Æ Å Trondheim litteraturfestival, som i år har fått syriske Adonis som en av hovedgjestene.

Den 86 år gamle forfatteren og poeten Ali Ahmad Said er mannen bak kunstnernavnet Adonis.

Det er intet mindre enn en liten sensasjon å få han hit, mener festivalledelsen.

–Det er en stor ære å få besøk av denne store syriske kunstneren som har betydd så mye for litteraturen i hjemlandet sitt, og i verden forøvrig, sier Siri Thue, prosjektleder for litteraturfesten som starter torsdag.

Adonis blir regnet som den fremste nålevende lyriker i den arabiske poesien.

–Få passer bedre inn i festivaltemaet enn vår hovedgjest Adonis. Gjennom sin lange litterære karriere har han stilt spørsmål ved grensene både rundt poesi, politikk og religion, forteller Thue.

Temaet i år er grenser

Adonis vil lese egne dikt, og samtale med den norske poeten og forfatteren Endre Ruset om poesi.

–Det er en stor ære å få besøk av denne store syriske kunstneren som har betydd så mye for litteraturen i hjemlandet sitt, og i verden forøvrig.

Han skal også ha en samtale med Litteraturhusets leder Trond Åm om politikk og ikke minst ta utgangspunkt i Adonis`bok «Vold og Islam», som kom på norsk i 2016.

En bok han har fått mye oppmerksomhet for, men også har møtt mye motstand mot.

Barnebok for voksne

– Grenser er menneskelige forsøk på å definere det abstrakte og utflytende. Det er med på å bestemme hva som er innenfor og hva som er utenfor, forteller  Siri Thue.

Et eksempel: Hva skjer når Æ Å setter Norges morsomste barnebokforfatter Bjørn Fredrik Rørvik foran et voksent publikum i Kunsthallen?

–I tillegg til å lese for barn på dagtid både torsdag og fredag, vil Rørvik underholde det voksne festivalpublikummet med sine bøker om Reven og Grisungen, forteller prosjektlederen

Poesidebutant

Æ Å Trondheim litteraturfestival har også, tradisjonen tro, kåret sin favorittpoesidebutant for denne festivalen. Valget falt i år på Solveig Mette Tjeltveit og diktsamlingen «Noo gode gnu».

Tjeltveit vil lese fra diktsamlingen etter at juryen har lest opp sin begrunnelse.

– Æ Å  har helt siden første festival ble arrangert i 2003 fokusert på å ta godt vare på både forfatterne og festivalpublikum. Og det vil vi garantert gjøre i år også, sier Thue og smiler.

Hun og resten av festivalstaben gleder seg spesielt til å arrangere Æ Å Trondheim Litteraturfestival i Kulturkvartalet.

Dette er første gang siden åpningen i oktober at hele det nye kulturkvartalet øverst i Søndre gate vil være åpent og bli tatt i bruk samtidig.

Følg Trondheim24 på Facebook og Instagram!

Det betyr at publikum kan besøke Litteraturhuset i Trondheim, Sellanraa bok og bar, Trondheim folkebibliotek og Kunsthallen – på samme helg.

Alt i litteraturens ånd.

–Vi hadde ikke fått til dette uten disse gode samarbeidspartnerne, sier Thue i Æ Å Trondheim litteraturfestival.

Festivalen starter torsdag.

Se hele programmet for Æ Å Trondheim Litteraturfestival

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre