– Det er vanskelig å finne ord som er dekkende for den enestående karrieren

Nyheter: Skipresidenten håper å få glede av Bjørgen i nye roller i framtida. 

 Skipresident Erik Røste omtaler Marit Bjørgen som et formidabelt forbilde.

Langrennsdronningen bekreftet fredag at hun legger opp.

– Det er vanskelig å finne ord som er dekkende for den enestående karrieren og den betydningen hun har hatt for utviklingen av norsk og internasjonal langrenn, sier Røste til NTB.

– Hun har på alle måter vært et formidabelt forbilde både i sporet og internt i laget og overfor våre samarbeidspartnere, og hun nyter stor respekt i alle miljøer, fortsetter skipresidenten.

Nå starter jobben med å overtale Bjørgen til å ta en rolle i norsk skisport.

– Vi kommer til å savne Marit, men håper vi kan ha glede av henne i norsk langrenn i nye roller i framtida. Det er bare å bøye seg i støvet og si tusen takk Marit, sier Røste.

Bjørgen ble i februar tidenes vinterolympier.

Nyheten sprakk i dag

Dagbladet var først ute med nyheten om at Bjørgen legger opp og bare minutter etterpå bekreftet Bjørgen overfor NRK at det er slutt etter denne sesongen.

Bjørgens siste renn som aktiv langrennsløper blir etter planen lørdagens tremil under NM i Alta.

– Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, derfor velger jeg å legge opp, sier Bjørgen til NRK.

Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende vinterolympier og langrennsløper.

Under OL i Pyeongchang tok Bjørgen sitt åttende OL-gull og passerte Ole Einar Bjørndalen som den mestvinnende vinterolympieren. Totalt har hun vunnet åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer.

Hun avsluttet sin olympiske karriere med to gull. ett sølv og to bronse.

Stor karriere

Marit Bjørgen har en mektig karriere bak seg. Hun stanset på 114 verdenscupseirer og totalt 184 pallplasser i verdenscupen.

38-åringen tok sin første verdenscupseier i Düsseldorf i oktober 2002. Den siste verdenscupseieren kom i Falun i mars.

Bjørgen tok sin første NM-medalje i Steinkjer i 2001, og like etter debuterte hun i VM-sammenheng i Lahti.

Den første OL-medaljen kom i Salt Lake City med stafettsølv i 2002. Det første gullet i OL-sammenheng kom først åtte år i OL i Vancouver.

Ble mamma

Bjørgen har også 18 VM-gull og 24 NM-gull. Det første VM-gullet tok hun i Val di Fiemme i 2003. I sitt siste VM i Lahti tok Bjørgen hele fire gull.

2. juledag i 2015 ble Marit Bjørgen og samboer Fred Børre Lundberg foreldre til Marius. Det gjorde at langrennsliver ble litt mer komplisert å planlegge. Bjørgen har helt siden i fjor erkjent at det er blitt tyngre å motivere seg, men har helt til det siste holdt muligheten åpen for deltakelse i VM i Seefeld i 2019.

Det blir det ikke noe av.

NM-dagene i Alta blir hennes siste som aktiv skiløper.