Vannføringen i Nidelva vil fortsette å stige i flere døgn fremover

Nyheter: Det er er oransje farenivå for indre Trøndelag, deriblant i Trondheim som følge av økende vannføring i Nidelva.

annonse:

Sikre deg billetter nå: Norges lengste festival på Fosenkaia

Mens vannføringen går ned i de fleste elvene i varslingsområdene i Midt-Norge, er situasjonen motsatt i Trondheim:

– Vannføringen i Nidelva vil fortsette å stige i flere døgn fremover, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE).

NVE følger situasjonen i fylkene nøye.

Oransje nivå er det nest høyeste av våre varslingsnivåer og innebærer at det kan ventes omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder

– Det frarådes nå å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring. I den grad det nå er mulig er det viktig å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag, tilføyer Saloranta.

Vannføringen er fortsatt på rødt nivå, det høyeste, i flere elver i Finnmark mandag, og det er svært stor flomfare i Alta, Porsanger og Karasjok:

– Vannføringen har snudd på Leirbotnvatn og Lombola og er svakt synkende, men er fortsatt på rødt nivå. Vannføringen på Skoganvarre og Iesjokka er også på rødt nivå og er fortsatt økende, sier hydrologen.

NVE oppdaterte flomvarselet sitt klokka 9.30 mandag morgen.

– Rødt nivå er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden og kan medføre store skader, understreker Saloranta.

Stengte skole

I Alta er en skole stengt etter anbefaling fra kommunens krisestab.

– Foreløpig har vi bestemt å stenge skolen i dag, men vi ser at det sannsynligvis vil holdes stengt noen dager fremover. Det er ikke bestemt ennå akkurat hvordan det blir. Vi følger situasjonen, sier rektor Håkan Funck ved Alta Kristen grunnskole til NRK.

Flomtoppen er beregnet til onsdag og torsdag. Skolen planlegger for nettundervisning denne uken.