Vær hilset, Kong vinter!

Nyheter: Vi går mot ei rolig værhelg der høstvarmen mange opplever nå, vil forsvinne til fordel for kjøligere vær og mange steder snø eller regn.

Vi er inne i den tiden av høsten der lavtrykkene gjerne står i kø for å lage høststorm, eller det som verre er. Til helga kommer det nye lavtrykk inn fra vest, men de er av den milde sorten.

– Det blir som om vinteren viser seg fram og gir en forsmak på hva som kommer senere, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

Betydelig kaldere

Det er i Nordland, Troms og Finnmark forandringen kommer først. Inn mot helgen forsvinner plussgradene, og det blir betydelig kaldere.

– Vi vil se en gradvis overgang til kaldere luft og overgang til snø. Også i Trøndelag og Møre og Romsdal forventer vi at snøgrensen blir lav, mellom 200 og 400 meter over havet, sier meteorologen.

Mulig sol i øst

Ut over lørdagen vil også Vestlandet og kysten sørover bli påvirket av lavtrykket. De som bor østafjells, kommer i le av lavtrykket som preger været over resten av landet.

– Det blir ganske fint vær med opphold østafjells. Lørdag ligger det an til oppholdsvær og litt tåke som gjør det spennende å se om sola klarer å slå gjennom, sier Eldbjørg Moxnes til NTB.

Temperaturfall

Lørdag ettermiddag vil også det østafjeldske påvirkes av lavtrykket som bygges opp i vest. Nedbøren som følger lavtrykket, kommer mye som snø nord for Oslo.

– Hvis det ikke er gjort tidligere, bør vinterdekkene på før man kjører på veiene denne helgen. Snøen blir liggende langt nede mange plasser, sier meteorologen.

På Østlandet kan mange dessuten vente seg en kraftig blåmandag da det brått slår over i flere kuldegrader.

– Dette er forbigående. Vi venter at det skal bli høyere temperaturer ut i uken, ser vakthavende m