Utstilling på Sverresborg: Håndverket som er i ferd med å bli glemt

Nyheter: Sverresborg Trøndelag folkemuseum har i samarbeid med de seks bylagene i Trondheim Husflid: Heimdal, Malvik, Strinda, Midtbyen, Byåsen og Byneset laget den temporære utstillingen; Tid og Flid Rødlista.

PS. Utstillingen åpner 16. juni. Les mer her

I utstillingen presenteres håndverksteknikker som står i fare for å bli glemt. Rødlista teknikker inkluderer bl.a. nupereller, rismattelaging, krympebokser, hæltepper og tobåndsstrikking, heter det i en pressemelding.

Felles hukommelse

`Tiden kommer, og tiden går. Vi lærer noe nytt, og vi glemmer noe vi har lært. Det gjelder også husflid og håndverk. Vår felles hukommelse er viktig for å bevare kunnskap, ikke minst kunnskap som ligger i håndverket. De som har kunnskapen, lærer bort til de som er yngre og lærevillig. Slik tar vi vare på husflid og håndverk uavhengig av tid`

Den sikreste måten å bevare utrydningstruede teknikker på er å lære dem videre til den yngre generasjonen. Nettopp derfor er også Ung Husflid viktig i husflidslagenes arbeid, og i utstillingen. Ung Husflid gir barn mulighet til å leke med materialer, lære, kjenne på mestringsfølelse og møte andre som også liker å skape med hendene.

Utstillingen var opprinnelig planlagt i forbindelse med Norges Husflidslags 110 års jubileum i 2020, men ble utsatt til 2022 på grunn av pandemien.

Tid og flid er mye mer enn en utstilling. Utover høsten vil Sverresborg og bylagene gå sammen om en rekke foredrag, omvisninger og kurs i forbindelse med utstillingen, som er planlagt å stå ut året.

– For folkemuseet er det særdeles viktig at kunnskapen om teknikkene ikke forsvinner. For å kunne tolke, forstå og formidle kulturhistorien som finnes i gjenstandene på museet, må man også forstå kunnskapen og arbeidet som ligger bak håndverket, heter det i pressemeldingen.