– Utelukker ikke 30 grader på søndag og mandag

Nyheter: Trøndelag står foran en rekordvarm pinsehelg.

Vakthavende meteorolog Kristin Sether ved Meteorologisk institutt i Bergen lover at temperaturen vil komme langt over 20 grader i store deler av Trøndelag:

– Slik prognosene ser ut nå, blir det Midt-Norge og de nordligste delene av Østlandet som får det varmeste været i pinsen. Særlig søndag og mandag ser spesielt varm ut. I indre strøk vil temperaturen ganske sikkert komme opp i over 25 grader, sier Sether til Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

Kan bli 30 grader

– Med tanke på årstiden, at vi fortsatt bare er i slutten av mai, kan det bli svært varmt. Med lite vind og strålende sol, er det ikke usannsynlig at det lokalt kan nå opp mot 30 grader. Potensialet er absolutt til stede, fortsetter Sether til avisen.

Alle landsdelene får sol

Alle landsdelene får besøk av sola i løpet av pinsen. Landets fineste værdag kommer mandag sammen med sommermånedene. Været blir finere og finere i løpet av pinsen i helgen og mandagen.

Et høytrykk har etablert seg over Sør-Norge, og etter hvert vil det etablere seg lenger øst og gi finvær i hele landet. Nedbøren henger litt igjen i Finnmark og Troms, men mandagen trekker det seg helt ut.

– Mandag ettermiddag og kveld kan det godt hende at vi er så heldig at det ikke er nedbør noen steder i Norge. Det er ikke så ofte vi kan si. Det er nok ikke skyfritt i hele landet, men alle landsdeler får sol i løpet av pinsen, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Varmen stiger

I løpet av denne helgen er det ventet at mange steder vil registrere høyeste temperaturer så langt i år. Hele landet kan glede seg. I Finnmark kan det varme seg opp til 20 grader på mandag. Mens i Sør-Norge blir det over 25 grader i pinsen og kanskje enda varmere.

– Om vi når 30-tallet enkelte steder er usikkert, men det er i nærheten, og det ville ikke forundre meg om det skjer. Det er eventuelt litt skyer som kan ødelegge, men blir det skyfritt blir det fort veldig varmt, sier meteorologen.

Kaldt mai

Sommermånedene står ved start, og de varme dagene i pinsen kommer som bestilt.

– Mai har egentlig vært veldig kaldt mange steder. Det har ligget temperaturmessig langt under det vanlige. Men vi avslutter mai med varme og juni starter varmt, sier Gislefoss.

Det fortsetter med høye temperaturer og sol mange steder fram til onsdag neste uke.

(©NTB)