Dra på asfaltsafari: Ti kule ting å gjøre sammen med ungene i byen

Nyheter: Ta med deg ungene og dra på urban safari. Her får du noen gode ideer.

Eksotisk for MP3-generasjonen

All Good Clean Records, Nonnegata 25: For MP3-generasjonen kan det være en eksotisk opplevelse å se på kloss hold hvordan det i det hele tatt er mulig å få lyd ut av store, svarte plasttallerkener fra steinalderen. Nesten som å gå på museum! Stikk innom cafeen og vinylsjappa Nonnegata. Her kan du lytte til vinylplater og drikke økologisk kaffe. En slager er etablissementets sjokoladekjeks med fargerikt strø. Dette er dansken Jacob Kjørsvik Kaas vinylrike og tilfører Trondheim et lite sus av storby. Her er alt lagt til rette for at musikk og lytting skal være en sosial opplevelse. Ingen hever på øyenbrynene om du tar med ungene. Unike liveopptredener med lokale talenter forekommer også. Følg med på Facebook.

Swing-a-ling på Øya 

Finalebanen på Øya ved, Udbyesgate 3: Lekeparken ved sykehuset har blitt et populært utfartssted med store grøntområder og fontene. Mange av de som jobber i nærheten legger lunsjpausen sin hit. Utendørs treningsapparater, turnskranke, klatrevegg, sandvolley-bane, kunstgressbane til ballspill og eget område for skating gjør parkanlagget ekstra populært for unger, og mange kommer langveisfra for å teste de mange treningsapparatene her. En av dem er 11-årige Kitty fra Leinstrand som liker å turne.

– Jeg liker å slå hjul og turne og henge i skranken, og noen ganger vil jeg bare prøve nye ting, forteller hun med hodet opp – ned.

Du er sjelden alene når du avlegger en visitt til Finalebanen. Mange finner veien hit og setter pris på de mange klatrestativene, skliene og den store huska med plass til mange samtidig. På vinteren kan du også ta med deg skøytene og prøve den lille delen som islegges når det er kaldere dager enn nå.

Meditativ Harry Potter-stemning

Nidarosdomen: Hver lørdag klokka 1330 fyrer de toppskolerte organistene opp det monstrøse Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen. Ingen – uansett alder –  slipper uberørt unna dette instrumentet. Det har en voldsom spennvidde i uttrykket – fra buldrende bass til florlett og atmosfærisk fingerspill. Dette gjør noe med deg, og det er lett å glemme at midt i byen ligger en av Nord-Europas absolutt flotteste katedraler. Virker det som et uoverkommelig innsalg, så frist med ekte Harry Potter-stemning. Og det står jo bare på bare i en halvtime – det er jo barnevennlig i seg selv.

Mate ender i Gåsaparken

Gåsaparken parkanlegg: Parken er liten av størrelse, men den er en viktig «grønn lunge» for innbyggerne i nærmiljøet. Parken er også et populært område for soling og rekreasjon om sommeren, og utgjør et fristed midt i et sjarmerende byområde. Her er det satt ut benker, huskestativ og parken er nylig oppgradert med store gressområder og en trapp som går ned til elvebredden. En populær aktivitet er å mate stokkendene som holder til her. Vi møter søskenparet Mari (9) og Mikkel(11) fra Molde som er på besøk til besteforeldrene i høstferien.

– Vi ble så nysgjerrige på den fuglen som satt så rart borte på knausen der, forteller Mari og peker ut i vannet.

En stor flokk ender må dele oppmerksomheten med en annen fugleart denne dagen, og det unge søskenparet diskuterer om det er en skarv eller kan det være en annen sjeldenhet?

Det er sol og det er høst og det er fri. Gåsaparken er en perle når du trenger en timeout fra bylarmen.

Zipline i Ilaparken

Ilaparken: Her finner du byens eneste zipline, eller taubane i miniatyr om du vil. Men også klatrestativet, huskene og fotballbanen er populær. Parken befolkes ikke bare av innbyggerne i bydelen, men like gjerne av tilreisende som legger turen hit ved alle anledninger. Kafeen Ila Brainnstasjon ligger rett overfor parken og er en like populær stopp som godt kan forlenge besøket i uteområdet på kalde dager.

Trikketur til Lian

St Olavsgate: Trondheims eneste gjenlevende trikk er Gråkallbanens linje 1. Fra St.Olavs gate midt i Trondheim sentrum er det en halvtimes kjøretur til endestasjonen på Lian. En tur langs denne gamle transportlinja byr på enestående utsikt over byen, møter med nedlagte stasjoner og nærkontakt med skogen. Reisen er i seg selv et stykke levende byhistorie og et glimrende utgangspunkt for å fortelle historier fra gamle dager. Om trikker fulle av skiutstyr og duften av varm kakao på termos. Eller at billettkontrollørene hadde uniformer og gikk med hatt. Omtrent halvveis, ved Munkvoll stasjon, ligger Sporveismuseet. Her kan du se de gamle trikkevognene fra trikkens 115-årige historie. Og kanskje få flere glimt fra byen lenge før det fantes en app for å betale trikkebilletten med mobiltelefonen. Uansett, å ta trikken er en opplevelse.

Labyrinten på Valentinlyst

Et steinkast unna Tyholttårnet ligger Labyrinten laget av bambustrær. Et eldorado for alle unger som elsker NRK Super-programmet med samme navn. «Skal vi leke Taurus?», sier Othelie til bestevenninnen sin Nora. De møttes i barnehagen på Tyholt og har vært på mange utflukter til labyrinten på Valentinlyst. Omkranset av stor gressplen, skogholt med bringebærbusker, hundelufteområde og akebakken «Spruten» like ved, er det alltid noe å finne på i nærområdet deres.

Bestevenninnene Nora og Othelie møttes da de gikk i barnehagen. Ennå er det en populær syssel og dra på tur til «Labyrinten» som ligger i nærområdet deres på Tyholt/Valentinlyst.

Her leker de gjemsel, «Boksen går» og rollespill – og det er alltid ekstra spennende hvis hunden til Nora er med. For da vil den leke den også. Og da er det ekstra spennende å gjemme seg i de mange krinkelkrokene som finnes mellom busker og trær, og vente i spenning på hvem som kommer først til midten.

«Talerøret» på starten av Ladestien

Vis a vis UTE-hallen på Ladehammeren, akkurat der Ladestien starter, står det mye omtalte «Talerøret» som fikk sitt tilholdssted her da kommunen hadde andre planer med Tordenskioldsparken. Den var opprinnelig et prosjekt utviklet av studenter og arkitekter ved NTNU, og sponset av Sparebank1 og Trondheim Energiverk. Den ble deretter gitt som gave til Trondheim Kommune i forbindelse med NTNU sitt 100-årsjubileum i 2011. Idag er den et populært lekested og besøksmål for turgåere på vei til Lade.

Har du tips til flere kule ting å gjøre sammen med barna i byen?

Tips oss gjerne!

Lagre

Lagre

Lagre