– Unge kvinner har skjønt at makt er noe du tar, ikke får

Nyheter: - Kvinnedagen har overlevd mye, både krig, klassekamp og interne splittelser. Kvinnedagen lever videre med nye saker og i nye former. Fjorårets kvinnedag er et godt eksempel på dette, mener Liv Spjeld By, nestleder i Lederne-

I fjor var det den mye omtalte reservasjonsretten som gjorde at kvinnedagen fikk en revitalisering, ifølge Spjeld By.

– Dette var en sak som var viktig for mange. Ikke bare kvinner, men også mange menn. Man merker langt ut over kvinnebevegelsen at hele befolkningen reagerte når rettigheter ble forsøkt innskrenket. Det gjør noe med folk, sier Spjeld By.

Sultne på lederstillinger

Spjeld By mener at den nye generasjonen med kvinner er med på å revitalisere arbeidslivet generelt. I følge en undersøkelse gjort av AFF (2011) viser tall at kvinner i større grad enn tidligere går inn i lederstillinger.

– De har mer passende utdanninger enn kvinner hadde tidligere, og de ser ut til å ha mer lyst på lederjobbene. Dette støtter de som har ment at vi må være litt tålmodige og la kvinner som kommer fra lederrelevante utdanninger som økonomi- og ingeniørutdanninger få etablere seg i arbeidslivet. Deretter vil økningen i kvinneandelen gradvis komme. Jeg tror dette nå er i ferd med å skje, forteller Spjeld By.

Videre ser man at de yngste kvinnene har i følge undersøkelsen en positiv sult når det kommer til å kunne påvirke avgjørelser.

– De er sultne på lederposisjoner, og de har skjønt at makt ikke er noe man får, men noe man tar. Det offentlige gjort en rekke tiltak for å fremme likestilling opp igjennom årene. Derfor er det på tide at virksomhetene følger etter om de ønsker seg de beste hodene. Og med tanke på at 60 prosent av de som i dag tar høyere utdanning er kvinner, gjør virksomhetene lurt i å tilrettelegge – ikke for å følge regler, men for å få påvirke bunnlinjen, sier Spjeld By.

Følg Næringslivsavisa på Facebook

Kvinner heier på hverandre.

De siste ti årene har man også sett en økende trend med kvinneforaer som for eksempel arrangementer som «Kvinner i Tiden», På høye hæler og Geek Girls Dinner (GGD). Man ser også eksempler på kvinnelige foraer på sosiale medier. Et av de største kvinneforeane på Facebook er gruppen «Women Speakers».

En gjenganger på de ulike foraene er at det er kvinner i lederposisjoner som heier hverandre frem med ros og komplimenter.

– Ofte tilhører de samme nettverk eller kjenner hverandre indirekte. Også menn støtter menn og danner nettverk. Forskjellen er at kvinner i større grad gjør det på sosiale medier enn det menn gjør. Dermed blir det mer synlig at kvinner heier på hverandre, mener Spjeld By.

Med mer fokus på lekenhet, vennlighet og åpenhet i det vi driver med er det vanskeligere å sitte i et rom og være suveren leder.

– Det er tydelig at det gamle leder- og mannsidealet er under press. Det er mer fokus på åpenhet, lekenhet og vennlighet i det vi driver med – på tvers av bransjer og ledernivå. Dette gjør at det er plass til en ny ledertype: den lekne kvinnen, avslutter Spjeld By.