Elektropionerene Underworld har gjennom en snart førti år lang karriere gjort seg bemerket som et av de mest innflytelsesrike bandene innen sin sjanger. Dette i kombinasjon med et ellevilt liveshow gjør Underworld til den perfekte headlineren på Pstereo, heter det i en pressemelding fra festivalen som ble sluppet i formiddag.

Et hardt slag i trynet

– Vi er ekstremt glade for å ha sikret oss Underworld. Det var et hardt slag i trynet det tragiske bortfallet av Keith Flint, og sendte oss ut i en veldig uvant situasjon. Med Underworld føler jeg at vi har fått det beste alternativet til Prodigy. De er brennaktuelle, og topper store festivaler verden over som Roskilde, Sónar, Lowlands og Latitude. Da de slo gjennom på 90-tallet, appellerte de sterkt både til rock- og elektronika-publikumet. De har en utrolig kul live-produksjon som det trøkker skikkelig av. Samtidig er dette den eneste konserten de gjør i Norge – den britiske duoen har knapt gjort konserter i Norge, med unntak av Quart-festivalen, sier bookingansvarlig Kim Aasli.

Image with visual paralax effect

Lyden av Trainspotting

Siden oppstarten i 1980 har bandet, som i dag består av Karl Hyde og Rick Smith, redefinert det elektroniske lydbildet med sin sjangeroverskridende approach, og gjorde i en årrekke rent bord i undergrunnsscenen. Likevel tok det litt tid før de fikk det store gjennombruddet – det var da 1994-singelen «Dark & Long» og 1996-låta «Born Slippy.NUXX» – bandets mest kjente låt til dags dato – ble en del av soundtracket til Danny Boyle-filmen Trainspotting i 1996 at de for alvor slo igjennom.

Da hadde bandet allerede gitt ut tre fullengdere, «Underneath the Radar» (1988), «Change the Weather (1989)» og «dubnobasswithmyheadman» (1994), og de fulgte opp med å gi ut fjerdeskiva «Second Toughest in the Infants» en drøy måned etter filmen hadde premiere.

Siden den gang har de gitt ut ytterligere fem skiver, samarbeidet med Brian Eno og Iggy Pop, laget åpningsmusikken til sommer-OL 2012 og vunnet pris for arbeidet. Blant annet. Albumet «Barbara, Barbara, we face a shining future» fra 2016 ble Grammy-nominert og ga følgelig bandet headlinerspots på festivaler som Summer Sonic, Coachella og Glastonbury. Nå kommer de til Trondheim for å headline Pstereo med en eksklusiv Norgeskonsert!