– Ukultur og maktspill river Trøndelag Ap i filler, kan ha tapt lokalvalget allerede

Nyheter: Åtte av fjorten Ap-representanter som ble valgt til fylkestinget i Nord-Trøndelag for tre år siden, sier nei til gjenvalg.

Anklager om ukultur, maktspill og mektige allianser, har skapt en situasjon som holder på å rive Trøndelag Ap i stykker. Ap-politikere i både nord og sør frykter at det interne oppgjøret vil føre til et dramatisk valgnederlag neste år. Sentrale kilder i begge leire sier rett ut at lokalvalget allerede kan være tapt for Ap, skriver VG i dag.

Sier nei

Åtte av fjorten Ap-representanter som ble valgt til fylkestinget i Nord-Trøndelag for tre år siden, sier nei til gjenvalg.
Maktspill og kulturforskjeller mellom nord og sør i det sammenslåtte Trøndelag er ifølge VG årsaken til at de tre mest fremtredende kvinnelige politikerne i det tidligere Nord-Trøndelag har sagt nei til gjenvalg:

Anne Marit Mevassvik som en kort periode ledet det sammenslåtte Trøndelag Ap, May Britt Lagesen og Inger Marit Eira-Åhrén er alle på vei ut av politikken.

Ifølge avisen peker flere kilder på det de hevder er en usunn partikultur i det tidligere Sør-Trøndelag Ap. Eira-Åhrén, som har sittet i Nord-Trøndelag fylkesting siden 2011, er en av få kilder som uttaler seg åpent:

– Jeg opplever at en del av dem fra sør, som vi har slått oss sammen med , er mer opptatt av allianser og å sikre sine egne posisjoner enn politikken. Det er en ukultur som for meg er helt bakvendt av hva et parti skal stå for, sier hun til VG.

– Jeg vil ikke bruke tiden min på et partifellesskap som ikke er et fellesskap, konkluderer hun.

– Har vært saker i Trondheim

Partileder Jonas Gahr Støre sier at det har vært saker i Trondheim som har tatt oppmerksomheten bort fra politikken og over på interne konflikter og uklarheter.

Støre sier også at han beklager at Mevassvik trakk seg. Han har hatt forventninger til henne som en dyktig og spennende politiker, og han trekker fram at Mevassvik var en av arkitektene bak fylkessammenslåingen.

– Når det gjelder Lagesen, så var min opplevelse da jeg snakket med henne lørdag at hun er i tenkeboksen. Hun er en erfaren politiker fra nord. Jeg har respekt for at de som har vært ledende politikere nå tenker seg godt om, sier Støre til VG.

Flere av avisens kilder hevder at den avgåtte Ap-nestlederen Trond Giske er den reelle sjefen i fylkeslaget.