Une Cecilie Oksvold (30) kommer fra Brekstad i Trøndelag, og er i dag bosatt i Trondheim. På instagramkontoen @unececilie deler hun åpent om psykisk helse og friluftsliv. Sammen med hunden sin, Juster, er hun stadig på lavterskelturer i skog og mark.
– Jeg vil anbefale turen inn til Sunndalssætra i Jostedalsbreen nasjonalpark. Der er det frodig natur og helt nydelig innover, samtidig som det er lite folk – så du slipper å gå i kø, slik du må på andre strekninger rundt Stryn-områdene, forteller Une Cecilie.
Une Cecilie oppdaget Sunndalssætra da hun var i Stryn på norgesferie for et par år siden.
– Jeg dro tilbake igjen på 17. mai i år – og jeg var der helt alene begge gangene! røper hun.
Nå er Une Cecilie aktuell med boka «Friluftsfersking» på Cappelen Damm forlag, der hun deler råd om alt fra hvilket utstyr du kan trenge, til mentale verktøykasser som hjelper deg når du skal sove ute på tur alene for første gang.
– Sunndalssætra er et godt utgangspunkt for mange typer turer, sier hun. – Selv har jeg bare vært der på dagsturer, men du kan slå opp telt innover i dalen og gå en lengre tur over flere dager om du vil. Ellers kan du gå en kort, barnevennlig tur inn til setra.
For å komme til utgangspunktet for turen, kan du kjøre riksvei 15 mot Strynefjellet og ta inn i dalen til Folven Camping. Videre kjører du inn mot nasjonalparkgrensa.
– Derfra er det halvannen time i gåtempo til setra, forklarer Une Cecilie. – Enkel atkomst! På turen opp ser man tydelige spor etter det som er en av de eldste ferdselsveiene over fjellet mellom Øst- og Vest-Norge.
Hva med Une Cecilie selv – hvilke planer har hun lagt for sommeren?
– Jeg har to uker fri med en arbeidsuke imellom, så da blir det to ulike norgesferier med campervan, telt, fjellsko og forhåpentligvis badetøy, smiler hun.
Familietur til Kråkvåg
«Friluftspappa» Jostein Væge (36) deler tips til friluftsliv med og uten barn på instagramkontoen @josteinv og på YouTube. Selv har han familie på fire–to voksne og to barn på to og fem år–pluss en valp. De bor i Trondheim, og favoritt-turmålet ligger en tretimers kjøretur unna.
– Kråkvåg ligger på Fosenhalvøya og er Trøndelags svar på Lofoten, ler Jostein.–I miniformat, vel å merke! Og så er det ikke like mange folk der.
Om man er på leting etter en enkel, familievennlig tur som krever minimalt med gåing, er den idylliske øya Kråkvåg ifølge Jostein det rette turmålet.
– Du kan kjøre så å si helt fram, slå opp leir og dra på små utflukter derfra, forteller Jostein.–Kråkvåg har kritthvit strand og fjære, og små topper hvor du får flott utsikt uten å måtte gå langt.
På Kråkvåg ligger blant annet en stor sildefabrikk. Og hvis du selv er glad i å fiske, bør fiskestanga med i tursekken.
– Dette ligger jo langs trøndelagskysten, så det er gode muligheter for å få fisk, sier Jostein.–Sist vi var der, så vi dessuten hval!
Det er ikke bare barnefamilier som kan ha glede av Kråkvåg: Som på de andre øyene på Ørland er kystkulturlandskapet variert og utmerket å sykle i. På naboøya Storfosna kan du stige opp på øyas høyeste topp, Storfosenfjellet (151 moh.). I klarvær er det en storslått utsikt fra toppen.
– Fra Garten går det ferje til Storfosna, ellers er det broforbindelse mellom øyene, forklarer Jostein.–Om du ikke har bil, kan du ta hurtigbåt til Kråkvåg fra Trondheim.
Den grønne øya
Åste Innleggen (31) har vokst opp like utenfor Skien, og som barn var hun mer ute enn inne. Da hun flyttet til Hammerfest for ti år siden, fant hun tilbake til turgleden og friluftslivet. I Finnmark har hun oppdaget flere flotte turruter.
– Sørøya på langs er en av mine favoritturer, tipser hun.–Øya kalles «den grønne øya i nord» og har alt en friluftselsker kan begjære!
Kallenavnet kommer av den intense grønnfargen den frodige øya får om sommeren. Sørøya ligger like utenfor Hammerfest, og med sine 812 kvadratkilometer er den Finnmarks største og Norges fjerde største øy.
– Her har du havet som omkranser en barsk natur, forteller Åste,–et enestående kystlandskap med et mildt sagt uforutsigbart vær. Lyset her kan skifte mens du blunker, og om sommeren lyser midnattssolen opp øya med et magisk lys.
Sørøya har et viddepreget landskap, med bratte fjell som stuper ned i havet, gode fiskevann, idylliske steder å slå leir og langstrakte hvite strender av skjell og korallsand. Veinettet er beskjedent–båt har vært eneste atkomstmulighet gjennom alle tider. I dag kan du ta hurtigbåt fra Hammerfest eller ferge fra Øksfjord i Loppa kommune.
– På Sørøya kjenner man virkelig på følelsen av å være alene med naturen, sier Åste.–Det er stort sett liten eller ingen dekning på øya, så du har god mulighet for å ta deg en digital detox.
Åste forteller at Sørøya på langs er noe krevende og lang–mellom 8 og 10 mil avhengig av hvor du går fra. Du kan gå fra både Akkarfjord og Hasvik.
– For dem som ikke ønsker en like krevende tur, er Fyrvokterveien helt fantastisk, råder hun.
Fyrvokterveien er en spektakulær turvei langs kanten av Barentshavet. Veien er en del av Sørøya på langs, så du kan starte fra de samme to utgangspunktene–og begge rutene er merket.
I 2018 gikk Åste Norge på langs og delte opplevelsene sine gjennom instagramkontoen @aastesvillmarksliv og facebooksiden «Åste og malamutene–et villmarksliv». Der er hun fremdeles aktiv–og i sommer kan du følge henne på loffing i Nord-Norge og alenetur tvers over Island.
Til topps i Tromsø
– Skal du til Tromsø i sommer, har du mange fine turer å velge mellom. Byen er omgitt av spektakulære fjell så langt øyet kan se, sier Nive Synnøve Sæther (28).
Hun er opprinnelig fra Rindal, ei lita bygd helt sør i Trøndelag, men de siste ni årene har hun bodd i Tromsø. På instagramkontoen @nivesaether bugner det av turtips, først og fremst fra Nord-Norge.
– En av favoritturene mine går til selveste dronninga av Ersfjorden, Skamtinden, 884 meter over havet, avslører Nive.–Dette er en krevende tur, i bratt steinur og med litt luftig klyving. På toppen blir du belønnet med en utrolig flott utsikt utover hele Ersfjordtraversen.
Turen opp til Skamtinden starter fra parkeringsplassen ved veis ende i den lille bygda Rekvik. Derfra stiger stien raskt de første 200 høydemeterne før den flater ut et lite parti.
– Første del av turen opp har man nydelig utsikt ned mot idylliske Rekvik. Resten av turen opp har god stigning og går i steinur merket med små varder, som kan være noe vanskelige å få øye på, forklarer Nive.–For å komme helt til topps av Skamtinden må du klyve de siste ti høydemeterne. Om høydeskrekken tar overhånd og du ikke vil helt opp, kan du fint si deg fornøyd med å ha kommet så langt–det er nemlig fantastisk utsikt like nedenfor toppen også!
Om du heller vil prøve deg på en mindre krevende fjelltur, har Nive et ess i ermet:
– Da kan du heller bestige fjellet på motsatt side av Rekvik, Brosmetinden på 525 meter over havet. Det er en lett tur med fantastisk utsikt for meget lite slit!
Turen opp starter ved parkeringsplassen på eidet mellom Tromvik og Rekvik. Herfra går det en tydelig sti hele veien opp til første topp på 518 moh. Stien går deretter litt nedover igjen, før den stiger opp til selve toppen av Brosmetinden.
– Bestig den gjerne i midnattssol, anbefaler Nive.–Avslutt turen på nordvestsiden av Kvaløya ved å sette opp teltet på en av de små strendene like før Tromvika–for eksempel Sandvika–og nyt midnattssola til langt på natt.
Favoritt på Østlandet
Tilbringer du sommeren på Østlandet? Da har skiensjenta Vibeke Heiberg (29) et turforslag til deg: Lårdalstigen i Telemark
– Jeg liker å kalle turen «et lite stykke Vestland i Telemark», sier hun.–Dette er en krevende og spektakulær tur som består av mer eller mindre 14 kilometer med utsikt og totalt 1107 høydemeter.
Den innerste delen av Telemarkskanalen er omkranset av bratte, ville fjell. Langs fjellbrynet fra Dalen til Lårdal har en gjeng ildsjeler i Lårdal ryddet Lårdalstigen–en turvei som byr på spennende opplevelser, flott flora og vakker utsikt. Langs veien finner du også informasjonsskilt med historier og gamle sagn fra stedet.
– Turen går fra A til B og tar 6–8 timer å gå, forklarer Vibeke.–De fleste velger å starte fra Eidsborgberget ovenfor Dalen og gå mot Lårdal, men det er også mulig å gå motsatt vei.
Du kan gå strekningen som en lang dagstur, eller du kan ta med telt eller hengekøye og overnatte underveis. Det er også en liten hytte underveis, Heddebu, som er åpen for turgåere og har drop-in-plass til to personer.
Vibeke pakket selv med seg teltet da hun gikk Lårdalstigen:
– Vi startet turen med en teltovernatting, slik at vi kom i gang tidlig på morgenen og rakk ettermiddagsbåten, forteller hun.–En stor del av turopplevelsen er nemlig båttur med M/S Victoria eller M/S Henrik Ibsen, som er gamle kanalbåter på Telemarkskanalen. Man starter eller avslutter turen med båt avhengig av hvilken vei man ønsker å gå. Husk å booke båttur på forhånd på booktelemark.no.
Om båtene skulle være fullbookede, kjører Tokke Taxi deg mellom Lårdal og Dalen til en fastpris på kr 700 for bilen.
– En perfekt avslutning på turen er et forfriskende bad i Bandak, tipser Vibeke.–Kombiner det gjerne med et besøk i Soria Moria-badstua!
Om Telemark gir mersmak, kan du kikke innom Vibekes instagramkonto @vibekeheiberg–her er det flust med turtips fra området.
Une Cecilies tips til ferskinger på tur
Ta forholdsregler! Pakk alltid med deg førstehjelpsutstyr, selv på korte dagsturer. En liten vindsekk kan redde liv. Sjekk også telefondekningen i området, det gjør du på nettsidene til mobiloperatøren din.
Husk matpakka. Ha med deg godt med energirik mat samt raske karbohydrater som sjokolade. Sjekk på kartet om det er noen vannkilder underveis.
Ull er prima på tur–varmeregulerende, slitesterkt, kan luftes i stedet for å vaskes, og er heller ikke lettantennelig. Bruk ull både som undertøy og mellomlag, og pakk med deg en ekstra ullgenser.
Har du mensen på tur? Brukte bind og tamponger må ikke kastes i naturen–pakk dem inn i hundebæsjposer og ta dem med. Ellers er ulltruser supre, de er antiseptiske og hjelper mot infeksjoner og bakterievekst. Intimservietter er også greie å ha på lengre turer for å holde urinveisinfeksjon unna.
Heller stav enn for mye kav! Vandrestaver er ikke bare for eldre mennesker. En eller to vandrestaver er geniale på lengre turer i ulendt terreng med tung sekk. Stavene er også supre i forbindelse med elvekrysninger. I tillegg avlaster man kroppen litt når man får brukt både hender og føtter i stedet for at føttene må stå for alt arbeidet.
Kilde: Une Cecilie Oksvold / @unececilie på Instagram