– Har du en melkekapsel?
Killi-Olsen kommer rett fra et annet intervju, men forsikrer meg om at vi ikke har dårlig tid, selv om han har en ny avtale senere idag.
På møtebordet i Trondheim Kunstmuseum står det kaffe og punsjboller, og han stirrer mot serveringsstykkene.
– Det er ikke punsjeboller vel? Fra Rosenborg?
Den anerkjente billedkunstneren lener seg frem for å ta en smak.
– Jeg husker så godt lukten i bakeriet, mine foreldre kjente familien Helgesen godt og jeg var der ofte, nei det var et fint gjensyn ja!
Viktig oppvekst
Kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen (65) er født og oppvokst i Trondheim, men har bodd størsteparten av sitt kunstnerliv i USA, Brasil og Frankrike.
Nå vender han tilbake til sin barndoms by for å stille ut sine største verker fra en banebrytende del av karrieren, nemlig 1980-tallet.
Hvem er kunstneren i deg i dag versus den du var i 1983?
– I 1983 var jeg jo på en helt annen reise i livet, å komme til USA var jo en åpenbaring. Det var jo en reise til den andre siden – i dag er jo verden blitt mye mindre, forteller han.
Han erindrer og går 35 år tilbake i tid.
– Amerikanerne er veldig flinke til å gi komplimenter og støtte, og alle var nysgjerrig på det du gjorde, det var en ny opplevelse.
– Det å være i en bydel som har vært veldig viktig for mange kunstuttrykk, har vært spiren til så mye, og dette har jeg hatt med meg i bagasjen siden, forteller han åpenhjertig.
– Jeg kommer aldri til å glemme alle møtene med alle de ulike folkene, det er jo en gave, deler han over bordet med de tradisjonsrike punjsbollene fra barndommens nærbakeri.
Hvor er du i dag?
– Jeg er fortsatt like begjærlig og nysgjerrig, men jeg har jo fått mange trøkker i trynet også da.
Kurator Cathrine Hovdahl Vik bryter inn i samtalen.
– Du har jo vært tro mot uttrykket ditt hele veien da, og det er en rød tråd som går igjen…
– Ja, det er jo sant, jeg hadde mange kolleger som forandret seg fra utstilling til utstilling, de fulgte moten på et vis, men jeg mener at som kunstner kan du ikke skal miste seg selv, det er jo meget vesentlig, legger Killi-Olsen til.
Nye ideer, nye tider
Han innrømmer at han ikke lenger kjenner sin fødeby så godt, men er veldig fornøyd med at han det siste året har gjort noe med det.
Han er tilbake for å stille ut, treffe folk, lære byen å kjenne.
Og han har mange jern i ilden.
Nå er det hans nye kunstprosjekt K.U.K som skal ta mye av tiden hans fremover.
Og er det noe han brenner for så er det å gi noe tilbake til Trondheim.
Byen han flyttet fra for snart 40 år siden.
Men først skal han møte sitt publikum når ha lørdag åpner separatutstilling på Trondheim Kunstmuseum.
Verker fra 1980-tallet, den gang han fikk sitt store gjennombrudd og var en del av kunstscenen i New York.
Killi-Olsen tilbake i Trondheim from Trondheim24 on Vimeo.
Hva betyr det å stille ut i din egen fødeby eller alle disse årene?
– Jeg tar det like alvorlig om jeg stiller ut i Brasil, i Namsos eller i Trondheim, men dette er jo bilder som jeg lagde for lenge siden så det er jo litt spesielt å se dem igjen da, forteller han mens han betrakter verkene som er hentet fram fra magasinet.
Han viser oss rundt i museet som fra februar til mai skal huse hans retrospektive separatutstilling i hele 2.etasje i Bispegata 7b.
– Jeg husker lukter og smaker, og stedene jeg har vært når jeg ser på dem, de er jo en veldig viktig del av meg, avslutter han.