Trondheims-politiet slår alarm: Blitt «normalt» å bruke MDMA og kokain

Nyheter: Politiet i Trøndelag opplever at flere unge ruser seg på narkotika, spesielt MDMA og kokain. Populærkultur medfører at mange unge tror rusmidler er lovlige.

«Føre Var»-rapporten, som St. Olavs hospital har ansvaret for, tar for seg rusbruk, og viser ifølge Adresseavisen at hasj har økt mest i bruk, særlig på hverdager, mens MDMA er det rusmiddelet som har hatt mest økning i bruk og tilgjengelighet det siste året for helgene, sammen med kokain.

Tror det er lovlig

– Det er mange unge som i dag tror at enkelte rusmidler er lovlig, i og med at det er blitt vanligere at folk står fram og sier at de bruker det. Vi ser en tendens til at rollemodeller ufarliggjør rusmidler overfor barn og unge, det er med på å normalisere bruken, sier politioverbetjent Sigrid Finne hos Trøndelag politidistrikt til avisa.

Ifølge henne bidrar også tilforlatelig bruk i filmer, musikkvideoer og på sosiale medier til at narkotikarusing normaliseres.

– Det er vi bekymret for, sier Finne.

Økende blant de under 18

En annen tendens politiet registrerer, er økende rusbruk blant de under 18 år i Trondheim. Ifølge politiet har unge lavere terskel til å prøve ulovlige rusmidler enn tidligere, og flere tester ulike typer rusmidler.

De yngste er 12-13-åringer. Inntrykket er at unge mener narkotika er bedre enn alkohol, fordi man ikke blir fyllesyk, og at mange ungdommer ikke tror at narkotika er farlig, slik at villigheten til å teste ut er større enn før.

(©NTB)