Tid og rom

Prisen er på 150 000 kroner. Om verket sier kunstneren selv via en pressemelding:

– Den beveger seg i tid og rom. Den reiser seg og faller, til evig tid. Ni hester stablet oppå hverandre i en triumfbue. Et seiersmonument. Vi vant. Vi har beseiret naturen. Ingen hvite flekker på kartet. Vi vant alt, men det var en seier vi ikke ville ha.

Juryen mener vinnerverket «fremstår unikt, er teknisk godt gjennomført og på sofistikert vis klarer å trekke linjer på tvers av tid».

Einar Grinde (f. 1989 i Trondheim) er oppvokst og bosatt i Trondheim, der han har studert ved Kunstakademiet.

Image with visual paralax effect

Samtidig er det kjent at Høstutstillingens Kistefos-pris går til Kim Hankyul. Hankyul får prisen på 250 000 kroner for kunstverket «The Tempest», en lydinstallasjon som består av kinetiske maskiner som med minimale bevegelser setter i gang en polyfoni av tordenvær.

Installasjonen kan oppleves i fullstendig mørke, i et eget rom, på Kunstnernes Hus.

– Jeg ser på denne prisen som et steg på veien mot å gjennomføre flere meningsfulle prosjekter i den nærmeste fremtid, og kommer alltid til å gjøre mitt beste for å vise flotte verk, sier prisvinner Kim Hankyul.

Kim Hankyul (f. 1990 i Sør-Korea) bor og arbeider i Bergen. Han har en bachelorgrad fra Seoul National University (Sør-Korea) og mastergrad fra Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Meera Manjit Kaur er vinner av Den franske pris på Høstutstillingen, fremgår det videre på NBK sine nettsider. Her beskrives verket «Til India fra Norge» som «mail art», bestående av usendte turismekort fra India.

Statens 134. kunstutstilling arrangeres av Norske Billedkunstnere og vises på Kunstnernes Hus fram til 17. oktober.