Trondheim snur om munnbind

Nyheter: Formannskapet letter på kravene.

Saken oppdateres

Formannskapet i Trondheim vil tirsdag oppheve følgende påbud: Bruk av munnbind i butikker/ kjøpesentre, på serveringssteder, i tros- og livssynshus samt i lokaler for kultur-, trenings-, sports- og fritidsaktiviteter.

Om forslaget  vedtas, vil det likevel være påbud i kollektiv, drosje og hos frisør, hudpleie, tatoverings- og hulltakingstjenester.

– Slik jeg leser saken fra kommunedirektøren er smittetrykket nå så lavt at det ikke er hjemmel for påbud. Jeg skal spørre litt om hvor lurt det er å gjøre dette sånn kommunikasjonsmessig. Får jeg gode svar, går jeg for innstillingen om at munnbind kun skal anbefales, sier Roar Aas, gruppeleder i Arbeiderpartiet til Nidaros.

Høyres Ingrid Skjøtskift er også klar for å lempe på påbudet.

– Sånn som det ser ut nå vil jeg følge anbefalingen fra kommunedirektøren, men jeg vil vite mer om hvilke vurderinger som er gjort. Det jeg er litt urolig for er at vi kan komme i en situasjon der vi må gi nye beskjeder. Slik situasjonen er nå mener jeg det er rett å fjerne påbudet om munnbind, sier hun til avisa.

Venstres Erling Moe er skeptisk og mener at munnbindpåbudet bør videreføres:

– Det er et tiltak som har fungert bra, som dokumenterbart er et virkemiddel for å bekjempe pandemien. Det er god oppslutning og er et relativt lite inngripende tiltak for å holde smitten under kontroll. Vi har lite smitte nå, så jeg skjønner godt at kommunedirektøren vurderer at vi skal ta bort påbudet. Men det er mange byer som opplever en plutselig oppblomstring i smitte nå. Siste var Kristiansand. Det er uheldig om vi opphever i dag, så må vi plutselig innføre det igjen om kort tid, sier han til Nidaros.

Moe mener et slikt påbud skal vare fram til «nok» personer er vaksinert:

– Selv om smitten er lav i Trondheim, har vi ikke kontroll når det er smitte ellers i landet. Jeg tror det er smart at vi beholder påbudet. Mitt inntrykk er at folk syns påbudet er et lite offer, sier han.