Trondheim skulle få sin første katolske biskop på ti år: Nå er han sykemeldt på ubestemt tid

Nyheter: Innsettelsen av Erik Varden, som er valgt til den første katolske biskopen av Trondheim stift på ti år, er utsatt på ubestemt tid på grunn av sykdom.

Innsettelsen av Varden, som får tittelen biskop-prelat, skulle etter planen ha funnet sted i Nidarosdomen 4. januar neste år, men blir nå utsatt på grunn av Vardes helsetilstand, skriver Den katolske kirke på sine hjemmesider.

– Jeg har fått instruks om å følge legens råd og bruke tid på å komme til hektene, skriver Varden i et brev til Trondheim Stift.

LES MER: 

Utnevnt av paven: Trondheim får igjen egen katolsk biskop

Abbed Erik Varden blir katolsk biskop av Trondheim stift av Den katolske kirke. Stiftet har vært uten biskop i rundt ti år. Abbeden selv var ikke til stede under kunngjøringen i dag

Han forteller at han har hatt «vaklende helse» de siste årene, og at han ikke har tatt det på alvor.

– Jeg må finne meg i å trekke meg tilbake noen måneder i stillhet og hvile for å få kreftene tilbake.

Varden fikk 19. september beskjed om at paven hadde utnevnt ham til biskop, og 1. oktober ble utnevnelsen kunngjort av Bernt Eidsvig, biskop i Oslo katolske bispedømme.

Eidsvik synes nyheten er trist, men ser fram mot samarbeidet med Varden når den tid kommer.

Den forrige katolske biskopen i Trondheim trakk seg i juni 2009. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten.

I april året etter ble det kjent at han hadde innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt rundt 20 år tidligere. Politiet henla saken med bakgrunn i at den var foreldet.

I Norge har antall katolikker økt kraftig de siste årene, hovedsakelig som følge av arbeidsinnvandring – særlig fra Polen. Per 1. januar 2018 var det registrert 157.220 medlemmer i katolske kirkesamfunn her i landet, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Sponsede saker:

– Trondheimsfjorden er helt fantastisk å utforske under vann

-Man skal ikke veldig langt ut for å finne både fly og båtvrak fra andre verdenskrig på havbunnen.

Denne restauranten bruker et helt spesielt ribbekjøtt som tar julematen til et nytt nivå

Hampshire-gris er en amerikansk griserase som ikke er særlig vanlig i Norge. – Mindre fett og mer marmorert enn vanlig gris.

Fariba (40) sov i bilen, i dag har hun 20 ansatte og omsetter for millioner

I starten hendte det flere ganger at jeg sov i bilen mellom jobbene. Det var liksom bortkastet å dra hjem og legge seg for natta.