– Trondheim lever litt sitt eget liv og har gjort det gjennom hele krisen

Nyheter: Overraskende tall viser at flere handlet i butikk i Trondheim i uke 6 i år enn i fjor, nemlig før koronapandemien. Økningen var på 2 prosent.

– Trondheim lever litt sitt eget liv og har gjort det gjennom hele krisen, så de følger ikke helt trenden i resten av landet. De har både klatret på fysisk handel og netthandel, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB, til NTB.

Selv om flere handlet i butikk, økte netthandlingen også markant. Økningen var på 147 prosent.

Butikkhandlingen synker ellers i landet

Netthandelen eksploderte i Oslo-regionen under nedstengingen i januar. Men størst økning siden i fjor har Stavanger med hele 619 prosent.

Etter at Oslo-regionen stengte ned etter mutasjonsutbruddet i Nordre Follo, økte antallet transaksjoner i nettbutikker med 208 prosent i Oslo i uke 4 sammenlignet med samme uke i fjor, viser tall fra DNB.

Også de øvrige storbyene har opplevd en kraftig økning i netthandlingen.

– Hvis man sammenligner med nedstengingen i mars 2020, har kundene blitt betydelig flinkere til å hoppe over på netthandel nå. Det har blitt en hurtigdigitalisering, og det er størst økning blant de eldre, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB, til NTB.

I samme periode sank butikkhandlingen i Oslo med 94 prosent.

Hjemmeutstyr er populært

Bransjer som dagligvare, apotek og lignende som fortsatt holdt åpent under nedstengingen, er ikke omfattet.

– Så fort det kommer en nedstenging, er det alt som handler om hjemmeaktiviteter som øker mest, slik som oppussing, interiør og hobbygjenstander, sier Oftedahl.

– Vi trenger også mer hjemme, så sportsutstyr, men også elektroutstyr, går det mer av. Det samme gjelder alt av god mat som kan lages hjemme, sier hun.

Voldsom nettvekst på Vestlandet

Størst vekst i antallet transaksjoner i nettbutikker har Stavanger, der det var en økning på hele 619 prosent i uke 6 sammenlignet med samme uke året før. Handlingen i fysiske butikker sank med 20 prosent.

– Stavanger lar seg ofte påvirke av det som skjer i øvrige storbyer, selv om de ikke har de samme tiltakene. Om det er for å forberede seg eller om de påvirkes av mediene, er uvisst, sier Oftedahl.

I Bergen, som fikk innført strenge nasjonale tiltak søndag 7. februar, steg netthandlingen med 344 prosent i den påfølgende uken, mens butikkhandlingen hadde en nedgang på 98 prosent.

Mindre butikkhandling i Oslo-regionen

I Nordre Follo, hvor mutasjonsutbruddet startet, sank handelen i butikk med 100 prosent i uken etter nedstengingen. Netthandelen steg med 178 prosent.

Sterk økning på nett var det også i Asker (143 prosent), Bærum (117) og Drammen (126). I disse kommunene gikk butikkhandlingen ned med henholdsvis 61, 68 og 46 prosent.